Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Třicet tisíc lidí oslavilo 180. výročí Prazdroje

Co se píše o pivovarech a pivu


Třicet tisíc lidí oslavilo 180. výročí Prazdroje

[středa, 12. říjen 2022]

Na oslavu jubilejního 180. výročí uvaření první várky zlatého plzeňského ležáku přišlo v pátek a sobotu téměř 30 tisíc lidí. Pivní festival probíhal tradičně v areálu plzeňského pivovaru. Návštěvníci Pilsner Festu si mohli kromě piva Pilsner Urquell a bohatého hudebního programu vychutnat i speciality vyhlášených restaurací, piva z několika minipivovarů nebo se zúčastnit speciální festivalové prohlídky pivovaru. Na Pilsner Festu byly rovněž poprvé veřejnosti představeny hodinky z limitované edice značky Prim, které budou v listopadu vydraženy ve prospěch Centra Paraple.

Čas „narození“ plzeňského ležáku, tedy založení první várky Pilsner Urquell, návštěvníkům v sobotu v symbolických 18:42 hodin připomněli generální ředitel společnosti Plzeňský Prazdroj Dragos Constantinescu a ředitel pivovaru Plzeň Petr Kofroň. Emeritní vrchní sládek Václav Berka narazil 180 litrový dřevěný sud, úřadující vítězové soutěže Master Bartender Ondřej Rozsypal a Branislav Majzún načepovali první piva a všichni přítomní si pak společně s tisícovkami návštěvníků připili na zdar Pilsner Festu i další úspěchy plzeňského ležáku.

S velkou radostí si se všemi připíjím na oslavu 180 let od okamžiku, kdy bylo v plzeňském pivovaru poprvé uvařeno pivo Pilsner Urquell, které město Plzeň i celou naši zemi proslavilo po celém světě a inspirovalo svou zlatou barvou a dokonalou chutí celý pivní trh,“ říká Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje.

Páteční a sobotní program si do areálu pivovaru přišlo užít téměř 30 tisíc lidí, k čemuž přispělo i příjemné slunečné počasí. Na téměř 180 výčepních kohoutech své umění předváděli nejlepší výčepní z celé republiky i ze zahraničí, účastníci předchozích ročníků prestižní soutěže Master Bartender.

Návštěvníci měli na akci možnost ochutnat jak klasický plzeňský ležák, tak jeho nefiltrovanou verzi. Nabídku piv na Pilsner Festu obohatily také minipivovary Proud, Zichovec, Clock, Chroust, Libertas, Obora, Falkon, Sibeeria, Matuška a Zlatá Kráva.

Nejen s historií a výrobou výjimečného plzeňského ležáku se mohli návštěvníci seznámit během speciálních prohlídek pivovaru. Ty byly letos věnované také čepovanému pivu, takže součástí programu bylo i seznámení s technologií a vývojem pivních tanků. Výjimečných prohlídek korunovaných oblíbenou ochutnávkou piva z dubových sudů se letos zúčastnilo 1600 lidí.

Velké pozornosti se těšila také škola čepování, ve které si zájemci osvěžili to nejdůležitější z řemesla výčepního. Učili se od těch nejlepších, protože Školu měli na starost finalisté soutěže Pilsner Urquell Master Bartender v čele s letošními vítězi Ondřejem Rozsypalem a Branislavem Majzúnem. Účastníci si odnesli množství důležitých rad i tipů nejen o samotném čepování, druzích piv a práci s ním, ale také nové znalosti o péči o pivo.

Doprovodný program byl plný hudby, zábavy a soutěží. Ke skvělé atmosféře festivalu přispěl i program na scénách: největší zájem byl o vystoupení skupiny Jelen, Davida Kollera, Alice & Dana Bárty nebo kapely Monkey Business.

Pilsner Urquell představil letošní charitativní dražbu

Na Pilsner Festu byly poprvé veřejnosti představeny hodinky PRIM ze speciální edice. Limitovaná série 180 kusů hodinek bude na začátku vydražena v tradiční aukci, jejíž výtěžek tradičně podpoří Centrum Paraple, které pomáhá hendikepovaným lidem s návratem do života. „Letos slavíme kulaté narozeniny, proto jsme po deseti letech nahradili tradiční aukci pivních lahví českými tradičními hodinkami PRIM z Nového Města nad Metují. Symbolizují čas, který uběhl od založení pivovaru do dnešní doby. Věříme, že díky hodinkám, které mohou být krásným vánočním dárkem, se nám povede vybrat ve prospěch Centra Paraple rekordní sumu,“ vysvětluje Kristýna Tereková, Senior Brand manažerka značky Pilsner Urquell.

Zdroj: Tisková zpráva

Třicet tisíc lidí oslavilo 180. výročí Prazdroje

[Asahi] 08:57 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI