Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pinkasova noční můra

Co se píše o pivovarech a pivu


Pinkasova noční můra

[středa, 12. říjen 2022]

Načepovat deset piv, zdolat 41 schodů a předložit odborné porotě půllitry zlatého ležáku v co nejlepší kondici - to je úkolem účastníků závodu, který se koná již 12. rokem v hospodě U Pinkasů. Do originálního závodu s příznačným názvem Pinkasova noční můra se letos zapojilo 38 výčepních z českých i zahraničních restaurací. Vítězem se stal Lukáš Pešík z restaurace Červený Jelen. Každoročně tak vzdávají hold všem, kteří se v této pražské hospodě již od roku 1843 starali o maximální kvalitu čepovaného piva a roznášeli ho hostům přímo ze sklepa.

Celkem 38 výčepních z České republiky a zahraničí běželo 4. října dnes již legendární závod Pinkasova noční můra. Všichni finalisté museli prokázat schopnost správně načepovat deset piv a co nejrychleji s nimi zdolat 41 schodů vedoucích ze sklepa do prvního patra ke stolům hostů. Odborná porota složená z Václava Berky, emeritního vrchního sládka Prazdroje, hokejisty Jiřího Hrdiny a zástupce restaurace U Pinkasů Tomáše Babici pak posuzovala kvalitu přineseného piva.

Unikátní závod se koná již od roku 2010 na připomínku Jakuba Pinkase, který jako první změnil systém podávání piva hostům. „V té době se pivo čepovalo do džbánu, ze?kterého si ho hosté u stolu nalévali do sklenic. Jakub Pinkas ale začal čepovat přímo do?půllitrů ve sklepě, odkud je následně obsluha vynášela hostům. Ze sklepa, kde bylo pivo u?ledu, běhali do prvního patra, čímž zdolávali 41 schodů. Za celodenní směnu překonali až pětadvacet tisíc schodů. Díky tomuto novému způsobu servírování dostávali hosté pivo vychlazené a čerstvé,“ říká Karel Doubek, ředitel společnosti Adria – Neptun provozující Restauraci U Pinkasů.

Závody odstartovala ve dvanáct hodin a 30 minut kvalifikace. Všech 38 výčepních s 10 načepovanými půllitry absolvovalo trasu na prostranství před hospodou, 15 nejrychlejších postoupilo do podvečerního finále. To se běželo jako za starých časů s deseti vlastnoručně načepovanými velkými pivy ze sklepa do prvního patra pražské restaurace. Vítězem letošní Pinkasovy noční můry se zaslouženě stal Lukáš Pešík z restaurace Červený Jelen. „Mám radost z vítězství i z cen, ale největší poctou je pro mě zápis mého jména na kožené výčepní zástěře tady v hospodě U Pinkasů, kde jsou uvedeni všichni vítězové z předchozích ročníků. Je to pro mě velká čest,“ říká vítěz Pinkasovy noční můry Lukáš Pešík.

Hlavní cenou je kromě prestižního zápisu jména na zástěru vítězů také voucher na 1843 Kč a 50l sud piva Pilsner Urquell.

Oceňujeme a vážíme si každého, kdo se snaží podávat hostům naše pivo v té nejvyšší kvalitě. I proto neustále učíme výčepní, jak se o pivo správně postarat, jak ho načepovat. Bez jejich zájmu a nadšení by ale naše snaha byla marná. Dá se říct, že výčepní od Pinkasů byli v této oblasti vzory pro ostatní už v 19. století, a proto vnímáme tento závod především jako ocenění výčepních, kteří dokázali zajistit skvělou kvalitu piva i v nelehkých podmínkách,“ říká Kristýna Tereková, Senior Brand Manager Pilsner Urquell

[Asahi] 08:46 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI