Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Starobrněnské perličky

Co se píše o pivovarech a pivu


Starobrněnské perličky

[čtvrtek, 23. červen 2005]

Výroba lahvového piva Hostan se stěhuje do Brna. Od prvního prázdninového dne bude do pivovaru přesunuta ze Znojma kompletní produkce celého sortimentu lahvového piva. Důvodem je plánovaná expanze lahvového piva Hostan do všech regionů České republiky prostřednictvím sítí nadnárodních obchodních řetězců a postupně i maloobchodních prodejních sítí.

Stěhování výroby je " daní" za obchodní úspěch. Nadnárodní řetězce mají takové nároky na dobu trvanlivosti a chuťové stability lahvového piva, jakým zastaralá lahvovací linka v pivovaru Hostan nemohla vyhovět. Pořízení nové linky v řádech desítek milionů korun by bylo při možnosti využití kapacit moderní linky v pivovaru STAROBRNO neekonomické. Pivo Hostan má silné regionální kořeny, a proto jedno ujištění pro jeho příznivce: lahvový Hostan z Brna bude pořád tím stejným Hostanem, jaký se vaří ve Znojmě. Pivo bude vyráběno podle původní receptury, za dohledu znojemských sládků a bude garantováno zachování typických senzorických vlastností piva.

Ve Znojmě se nadále bude vařit pivo sudové a Starobrno počítá s dalším rozvojem pivovaru.

Přejete si limonádu?

Co takhle žlutou s citronovou příchutí? Nebo snad máte větší chuť na černou s příchutí koly?

Společnost Starobrno zahájila v průběhu května výrobu dvou druhů vlastních sudových limonád slazených výhradně přírodním cukrem. Místem výroby těchto čistě přírodních limonád bez umělých sladidel se stal pivovar Hostan ve Znojmě.

Sudové limonády rozšiřují stávající nabídku společnosti Starobrno v reakci na marketingové průzkumy, které prokázaly trend rostoucí poptávky po tomto druhu nápojů.

Limonády budou poprvé oficiálně prezentovány tento víkend ( 4. a 5. června) na tradičních Pivních slavnostech ve Znojmě. Limonády jsou distribuovány v rámci distribuční sítě společnosti STAROBRNO do provozoven po celé Jižní Moravě v sudovém balení 30 a 50 litrů.

Úspěšný rok 2004

Více než 980 tisíc hektolitrů piva a ostatních nápojů prodala v loňském roce společnost STAROBRNO, což představuje meziroční nárůst o 4 procenta. Tržby za prodej nápojů se zvýšily dokonce o 10 procent na 1,23 miliardy Kč. I přesto, že jak u piva Starobrno, tak u piva Hostan byl zaznamenán mírný přibližně 4% pokles v objemu prodeje na tuzemském trhu, společnost si nadále drží na domácím trhu 5% podíl. Značky Starobrno a Hostan obhájily svoji dominantní pozici na Moravě a značka Starobrno zejména v Brně. V prodeji sudového piva je společnost STAROBRNO " trojkou" na domácím trhu.

Poměrně výrazným způsobem však vzrostl export piva Starobrno a Hostan, a to i přesto, že produkce piva značky Starobrno byla pro Slovenskou republiku převedena do sesterské společnosti Heineken Slovakia, a. s.

O 8 % z 1,22 na 1,32 se zvýšily rovněž tržby společnosti včetně spotřební daně za prodané nápoje.

Tyto příznivé výsledky umožnily společnosti nadále pokračovat v náročném investičním programu, především do modernizace výroby. Nejvyšší objem investic směřoval do dokončení výstavby přetlačných tanků a dále do oblasti IT technologií, nových výčepních technologií a vybavení gastronomických provozoven. Celkový finanční objem investic v roce 2004 dosáhl 148 mil. Kč. Valná hromada společnosti také schválila výplatu dividend akcionářům ve výši 75 korun na akcii. (Brněnský deník)

[Heineken] 13:37 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI