Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivo na Hrad: Degustační akce roku

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivo na Hrad: Degustační akce roku

[pátek, 3. červen 2016]

Již příští týden, 10. a 11. června 2016, proběhne 5. ročník degustační akce roku – Festival minipivovarů na Pražském hradě, s podtitulem Pivo na Hrad. Festival se stal výběrovou akcí, a již vždy se ho bude účastnit 66 minipivovarů. 63 z České republiky a 3 zahraniční hosté. Ti budou pro letošní rok z Polska.

Festival je ojedinělou akcí, kde je pivo vnímáno jako ušlechtilý nápoj, a to jak svým místem, stylem i způsobem provedení. Návštěvníci na něj nechodí pít, ale skutečně degustovat. Hlavním cílem festivalu je seznámit návštěvníky s historickými kořeny českého a moravského pivovarnictví a ukázat jak tradiční, tak i moderní způsoby výroby piva. Jeho velkou předností je, že jsou pivovary postaveny sobě na roveň, kde nikdo nemá větší nebo menší stánek. Pro každého bude u vstupu připraven katalog minipivovarů, degustační sklenice o velikosti 1,5 dcl a také neomezená degustace. Celkově se zdarma vyčepuje přes 6 600 litrů piva a degustační porce se bude čepovat 0,75 dl.

Minipivovary přestávají být raritou, staly se svébytnou součástí pivní kultury a velké pivovary je začínají brát jako přirozenou součást trhu. Minipivovary v současné chvíli zaujímají podíl 1,5% na trhu. „Odborná pivovarská veřejnost přestala vnímat minipivovary jako něco cizorodého, co se vymyká zavedeným zvyklostem oboru. Poznala, že minipivovary mohou být technologickou i marketingovou laboratoří, ověřující nové suroviny, technologie nových druhů piva i zájem trhu o tato nová piva, nové chutě a způsoby prodeje. Není již výjimkou, že si velké pivovary staví své minipivovary nebo využívají služeb minipivovarů ve svém okolí, aby si ověřily úspěšnost nového piva před jeho zavedením do svého portfolia,“ říká Jan Šuráň, prezident Českomoravského svazu minipivovarů.

Na přehlídce minipivovarů, která proběhne v překrásných prostorách Královské zahrady Pražského hradu, na Střelecké cestě pod Královským letohrádkem, v pátek 10. června od 14-20 hodin a v sobotu 13. června od 12-20 hodin, vybere každý z pivovarů svá dvě nejlepší piva a k degustaci bude připraveno 132 druhů piva 36různých stylů z celé republiky.

Pivovary, které se na festivalu představí, jsou členy Českomoravského svazu minipivovarů, pořadatele akce. Každý z nich vybere svá dvě nejlepší piva, až na pivovar U Fleků, jelikož vaří pivo jen jedno: Pivovarský dům, Břevnovský klášterní pivovar, Zvíkov, Pivovar Kozlíček, Zábřeh Pikard Ostrava, Kyjovský pivovar, Štiřínský pivovar, U Fleků, U Medvídků, Šumavský pivovar Vimperk, Permon Sokolov, Rodinný pivovar Bravůr, Městský Podorlický pivovar, Pivovar Matuška, Antoš Slaný, Želivský klášterní pivovar, Rohovský pivovar U Komárků, Pivovar Lipan Dražíč, První občanský pivovar Chomutov, Starokladenský pivovar, Herold Březnice, Pivovar Koníček Vojkovice, Svatokopecký pivovar, Pivovar Zhůřák Nepomuk, Akciový pivovar Letiny, Pivovar Purkmistr Černice, Pivovar Bobr Zadní Třebáň, Pivovar Labuť Litoměřice, Pivovar Líšeň Brno, Městský Pivovar Štramberk, Pivovar Kozlovice, Pivovarský dům Ostrava, Pivovar Kocour Varnsdorf, Zichovecký pivovar, Rodinný Pivovar Hendrych, Novoměstský pivovar Praha, Joes Garage Brewery, Pivovar Sv. Norbert Strahov, Pivovar Krušnohor, Chmelařský Institut Žatec, Pivovar Hostomice, Pivovar Mazák Dolní Bojanovice, Pivovar Harrach Jelínkova vila, Karlovský pivovar Pod Pralesem, Pivovar Faltus Česká Třebová, Pivovar U 3 Růží, Minipivovar Kolštejn Braná, Zámecký pivovar Chyše, Pivovar Mayzus Chotoviny, Pivovar Kroměříž Maxmilian, Pivovar Tišnov, Pivovar Pacov, Rožnovský pivovar, Pivovar Hrádek – Slavičín, Pivovar Lužiny, Pivovar Továrna, Pivovar Uhříněves, Pivovar Clock Potštejn, Zámecký pivovar Frýdlant, Minipivovar Šnajdr, Podřipský rodinný pivovar, Pivovar Husar, Velický Bombarďák.

Hosté: Polsko - Ale Browar, Pinta, Maryenzstadt


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI