Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Vpusťte do svých svátků hořkou chuť piva

Co se píše o pivovarech a pivu


Vpusťte do svých svátků hořkou chuť piva

[čtvrtek, 17. prosinec 2015]

Pivotéka Pípa se v dolní části komplexu Food Story v Dlouhé ulici v Praze otevřela již v listopadu. Od té doby nabízí svým hostům sortiment více než 150 lahvových piv z různých koutů České republiky i světa a 8 piv na čepu, které se mění podle aktuálního výběru pivního sommeliéra Roberta Demetera. Zde je také několik jeho vánočních tipů, kterými si můžete vaše svátky zpříjemnit.

Co najdete u nás v Pípě na čepu:

Vánoční hvězda, Pivovar Lužiny

Okuste u nás „hořkou“ příchuť Vánoc. Vyzkoušejte první lužinské tmavé pivo s názvem Vánoční hvězda.

Permon X Mas, Pivovar Sokolov

Vyznačuje se vůní citrusů (mandarinky) a tropického ovoce (ananas, mango). Převažují zde chuťové tóny sladu a bylin. Pivo má střední až nižší říz a střední plnost těla. Je zde patrná i vyšší hořkost.

Matuška vánoční

Když si přivoníte k tomuto moku, můžete lehce zacítit karamel, slad a jemné tóny kávy. V chuti dominuje střední až vyšší plnost a poměrně výrazná hořkost, pod kterou se ale skrývá také mírná sladkost. Jedná se o velmi dobře vyvážené a harmonické pivo.

Vánoční zázvorový speciál s medem, polotmavý 13%

Jde o nefiltrovaný, nepasterovaný a spodně kvašený speciál. Vaří se tradiční technologií dvojího rmutování. Pivo má jedinečnou polotmavou barvu lesního medu. Ve vůni dominuje čerstvě strouhaný zázvor, chuť je sladová a s medovým dozvukem.

Albrecht IPA 22 %, Zámecký pivovar Frýdlant

Světlá barva tohoto piva připomíná australské začínající léto a Vánoce trávené na plážích. Je to extra ovocná IPA chmelená jen mladými australskými chmely typu Enigma, Victoria Secrete a Topaz.

Albrecht APA 12 % Melchior, Zámecký pivovar Frýdlant

Je hluboce prokvašený a velice lehký. Jde o velmi svěží, typicky letní pivo s kombinací citrusové a mangové vůně s jemnými tóny malin a ostružin, kterou pivu dodávají americké aromatické chmely „Cascade“, „Simcoe“ a „Equinox“. Americké chmely byly využity i ke studenému chmelení. Pivo se vyznačuje příjemnou hořkostí připomínající nádech červeného grepu a jemné tóny mandarinky, vybízející k dalšímu napití.

Père Noel 7 %, pivovar De Ranke

Père Noël je sice vánoční pivo, avšak od ostatních vánočních piv velmi odlišné. Vánoční speciály bývají většinou bohaté a sladší, toto se však vyznačuje krásnou jantarovou barvou a hořkými chuťovými tóny. Komplex chuti je obohacen přídavkem lékořice. Père Noel je vařen ze směsi sladu světlého, mnichovského a karamelového a chmelů Brewers Gold a Hallertau.

XX Bitter 6,2 %, pivovar De Ranke

XX Bitter neboli Extra Extra Bitter je hořký blond z pivovaru De Ranke. Je známý díky svému velmi hořkému a silnému aroma. XX se vaří ze světlého plzeňského sladu s přidáním chmele Hallertau a Brewers Gold. Dokonalá kombinace, která je na národní i mezinárodní úrovni velmi ceněná. Toto pivo je skutečnou inspiraci pro aktuální „comeback“ hořkých piv v Belgii.

Kriek De Ranke 7 %, pivovar De Ranke

Tento unikátní Kriek je směsí dvou různých stylů kyselých piv. Červenohnědého z regionu Roeselare/Kortrijk/Oudenaarde a piva stylu Lambic z regionu Pajottenland v blízkosti Bruselu. Červenohnědé pivo vlastní výroby fermentuje po dobu šesti měsíců s višněmi. Následně je přidán pravý lambic z pivovaru Girardin. Posléze pivo nějakou dobu zraje, než je připraveno k pití. Je to úžasný „hasič“ žízně, který neobsahuje téměř žádný cukr.

Noir de Dottignies 9 %, pivovar De Ranke

Nejsilnější pivo v nabídce pivovaru De Ranke s velmi bohatou chutí, která pochází z šesti různých druhů sladu. Tyto slady dávají pivu temně hnědou až černou barvu. Bohaté dávky chmelů Challenger a Žatecký vytvářejí typickou rovnováhu mezi sladkou a hořkou chutí.

De Ranke Saison De Dottignies 5,5 %

Jedno z tradičních piv De Ranke. Zlaté pivo s pevnou bílou pěnou, obilná, kořeněná vůně s ovocnými tóny. Chuťově vyvážené a příjemné pivo. Vzhledem k rozumnému obsahu alkoholu se navíc velmi dobře pije. Chcete-li si vychutnat skvělý saison, je to velmi dobrá volba.

Lucky Bastard India 15 %, Pivovar Brno

Lucky Bastard India 15 % je svrchně kvašené nefiltrované světlé pivo. Jedná se o silnější pivo, v němž je chmel použit tak, aby zkoncentroval nádhernou chuť a vůni citrusů a zralého tmavého ovoce. Výsledkem je proto výrazný, ale přesto vyvážený kousek.

O pivotéce Pípa – Beer Story:

Pivotéka Pípa je nově otevřený prostor v dolní části komplexu Food Story v pražské Dlouhé ulici. Můžete si zde vychutnat více než 150 lahvových piv a 8 piv na čepu dle aktuální nabídky. Všechna piva prochází pečlivým výběrem pivního znalce a sommeliéra Roberta Demetera. Pivní skvosty v Dlouhé jsou zpravidla původem z menších rodinných pivovarů se zajímavým příběhem. Samozřejmostí je zde i párování piva s kvalitním a originálním jídlem nebo pivní přednášky a tematické večery.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI