Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Polotmavý vánoční speciál Tambor Klazar připomíná historii

Co se píše o pivovarech a pivu


Polotmavý vánoční speciál Tambor Klazar připomíná historii

[úterý, 8. prosinec 2015]

Už od srpna pro milovníky speciálů v ležáckých tancích Královédvorského pivovaru Tambor zrál polotmavý speciál 14 Klazar. Minulý týden ho pracovníci pivovaru začali stáčet a první sudy a lahve míří k milovníkům pěnivého moku.

Polotmavý speciál je pivo vhodné pro sváteční příležitost, vyznačuje se zejména plnou lahodnou chutí s výrazným řízem. Minimální doba ležení je 70 dní,“ upřesnil sládek Martin Vrba. Jako správný speciál nabízí i „čtrnáctka“ Klazar vyšší obsah alkoholu, konkrétně 5,8%. Je to tak ideální nápoj na sváteční chvíle u vánočních stolů, ať už doma nebo při návštěvě restaurací a hospod.

Vánoční speciál Královédvorského pivovaru Tambor nese jméno rodiny majitelů původního pivovaru ve Dvoře Králové nad Labem. Rodina Klazarových koupila prusko rakouskou válkou zdevastovaný měšťanský pivovar v roce 1877. Postupně ho modernizovala a zvětšovala. V roce 1948 byl znárodněn. Tím ale stopa Klazarových v českém pivovarnictví nekončí. Jeden ze synů posledních majitelů, Gaston Klazar (1919 – 2006) vystudoval Vysokou školu chemicko – technologickou, pracoval ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském a v Pokusném a vývojovém středisku v Praze. Patřil mezi přední české pivovarnické odborníky, je autorem řady odborných publikací, které vyšly u nás i v zahraničí. Působil mnoho let jako předseda redakční rady odborného časopisu Kvasný průmysl. Byl držitelem patentu na dia pivo, podílel se i na přípravách dalších speciálních druhů piva. V roce 2004 se Gaston Klazar zúčastnil slavnostní vernisáže výstavy o královédvorském pivovarnictví v Městském muzeu, která se mu velice líbila.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI