Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Velké překvapení. 6. ročník degustační soutěže: Vysočina vítězí

Co se píše o pivovarech a pivu


Velké překvapení. 6. ročník degustační soutěže: Vysočina vítězí

[čtvrtek, 19. listopad 2015]

Včera od 19 hodin proběhlo v První Pivní Tramwayi finále již šestého ročníku anonymní degustační soutěže První pivní extraligy (PPE), které ještě nikdy nebylo tak napínavé. Na prvních třech místech skončila piva se stejným počtem bodů a rozhodnout musel rozpij.

Dnes proběhlo nejvyrovnanější finále, co pamatujeme. Rozpij o všechny tři medailové pozice se ještě nikdy nekonal. Celkově šlo o velmi kvalitní finále, piva nám chutnala, o čemž svědčí bodové hodnocení, které dopadlo velmi dobře. Pozastavím se u výsledku Svijanského rytíře, to se u nás stává již folklórem. Je to jediné pivo, které se každý rok dostane do finále, ale nikdy ho nevyhraje. Možná je to tím, že v základních kolech a v semifinále degustátoři oceňují originalitu a ve finále pak mají potíže s tím, jestli už pivo není na samé hraně kategorie ležák. Výhra Rychtáře je pro nás překvapením, ale patří mezi osvědčené a kvalitní regionální pivovary a třeba je dnešní úspěch bude motivovat k lepší otevírací době jejich stánku před jejich pivovarem (myšleno žertem). A také musím dodat: poklona Heinekenu. Jako vlastník českých pivovarů se ukazuje jako výborný pečovatel o kvalitu svých českých značek. Výsledky hovoří“ hodnotí finále Ladislav Jakl, president První pivní extraligy.

Ve finále se degustovaly vzorky piv, které postoupily ze dvou semifinálových kol: Svijanský rytíř, Krušovice 12, Rychtář, Zlatopramen 11, Konrad ležák, Zubr Premium, Starobrno Medium, Radegast Extra hořký, Braník ležák, Louny ležák.

Jan Šuráň, vicepresident První pivní extraligy k finále uvádí: „Kvalita se zvyšuje, nebylo průměrného piva, všichni co byli ve finále, si zasloužili vyhrát. Ale nakonec vyhrál diamant z Vysočiny.

Výsledky finálového kola 6. ročníku:

1. Rychtář (26 bodů, v rozpiji 14 bodů)

2. Starobrno Medium (26 bodů, v rozpiji 16 bodů)

3. Louny ležák (26 bodů, v rozpiji 17 bodů)

4. Zlatopramen 11 (27,5 bodů)

5. Krušovice 12 (28 bodů)

6. Radegast Extra hořký (29,5 bodů)

7. Braník ležák (31 bodů)

8. Konrad ležák (32 bodů)

9. Zubr (32,5 bodů)

10. Svijanský rytíř (43 bodů)

Všechny vzorky jsou v průběhu roku hodnoceny přísně nezávislým způsobem, piva jsou zakoupena v běžné obchodní síti a degustující dopředu neznají jejich identitu. „Hodnocena je vůně, chuť, hořkost, plnost a říz, tedy atributy, které by správný český ležák měl mít,“ říká Jan Šuráň. Ladislav Jakl, dodává: „V naší soutěži sledujeme výhradně senzorické vlastnosti a nezabýváme se předsudky. Byli bychom rádi, kdyby podobně postupoval český pivař. Aby se nebál experimentovat a zkusil ochutnat pivo, aniž by dopředu věděl, jak mu bude chutnat.

Degustace proběhla jako vždy veřejně a na korektnost jejího průběhu dohlíželi zástupci některých zúčastněných pivovarů.

Velké překvapení. 6. ročník degustační soutěže: Vysočina vítězí

Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI