Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Chcete vidět pivovarský les? Zavítejte do Jeseníků.

Co se píše o pivovarech a pivu


Chcete vidět pivovarský les? Zavítejte do Jeseníků.

[středa, 11. listopad 2015]

Hanušovičtí pivovarníci se věrně drží známého „Komu se nelení, tomu se zelení“. To platí nejen při výrobě piva, ale dokážou vzít pořádně za práci i v lese. Každý rok na podzim vymění své běžné pracovní náčiní za krumpáče a motyky a vyrážejí na hřebeny Jeseníků vysazovat mladé stromky.

Vůbec poprvé to bylo před 11 lety, kdy začala spolupráce s Lesy ČR, konkrétně lesní správou Loučná nad Desnou. Tehdy zaměstnanci Holby vysadili prvních 250 stromků a dnes má pivovarský les pod Vřesovou studánkou v oblasti Hrubého 5500 stromků. A pivovarníci mohou říct, že projekt Holba Jeseníkům je úspěšným výsledkem snažení o zachování přírodního dědictví dalším generacím. Ocenění si zaslouží také zaměstnanci Lesní správy Loučná nad Desnou, kteří pravidelné výsadby organizačně zajišťují.

Zpočátku nám lesníci radili jak na to, ale dnes už s námi mají lehčí práci.Taky proto rok od roku vysadíme stromků více, teď je to kolem 500 ročně v závislosti na počasí. Pokud je už půda namrzlá, jde to samozřejmě hůř. Podle lesníků mají ty naše vysokou ujímavost a to nás těší. Stejně jako pohled na mladý les“, říká Radek Urban, jeden z dobrovolných sazečů, který v Holbě pracuje na stáčírně piva.

Většinou se sadí smrky nebo buky do předem vyhloubených jam. Jde o chlapskou práci o které rozhoduje nejen síla, ale především odhodlanost udělat dobrou věc. Zatímco jiným se v životě podaří zasadit strom třeba jeden, pivovarníci je počítají na stovky. Nejstarší pivovarské smrčky dnes mají více než metr a tvoří souvislý porost v těžko přístupných oblastech. O výsadbě nových porostů informuje nenápadné dřevěné značení na turistických stezkách, které připomíná zásluhu pivovaru a jeho zaměstnanců.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI