Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Do Jeseníků za ptačím zpěvem a ryzím pivem

Co se píše o pivovarech a pivu


Do Jeseníků za ptačím zpěvem a ryzím pivem

[pátek, 10. duben 2015]

Známé „Na ptáky jsme krátký“ nemusí vždy platit, zvláště když máte nablízku zkušeného ornitologa. V sobotu 18. dubna se nabízí jedinečná příležitost vyrazit do Jeseníků na ornitologickou výpravu. Akci pořádá pivovar Holba a povede ji známý odborník Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnost ornitologické, který nejenže vás zavede do ptačí říše, ale naučí vás dokonce některé druhy ptáků poznávat. A to nejen podle vzhledu, ale i hlasu.

Sám dokáže pohledem rozeznat na 300 druhů ptáků, což jsou prakticky všichni žijící v Evropě. „Určování ptáků je výborná zábava i kousek umění, lidé se mu učí roky“ říká Zdeněk Vermouzek. „Ale na to, abychom mohli ptačí zpěv, ladnost jejich letu i všelijaké další životní projevy pozorovat a obdivovat, vůbec nemusíme být odborníky. Stačí se umět dívat a naslouchat.

Přiznává, že někdy mu pomáhá literatura, což vůbec není nic špatného, protože některé druhy se liší velmi detailně. Obvyklé jsou i proměny během vývoje nebo změny zbarvení peří v průběhu roku. Můžete se těšit na řadu zajímavostí o výskytu a chování ptáků, hnízdění nebo proč se ptáci kroužkují, jak migrují i co je nejvíce ohrožuje nebo se dovědět něco o volbě ptáka roku, o které jste dosud ani netušili. Společně se zaposloucháte do ptačího zpěvu a sami si zkusíte hlasy ptáků rozlišit.

V dubnu se ptáci připravují na hnízdění a ozývají se zpěvem prakticky po celý den. Obecně ale platí, že nejlépe je vyrazit ráno. Sraz účastníků výpravy je proto v 7.30 hodin u Pivovarské restaurace a muzea v Hanušovicích, kam se výprava vrátí po zhruba 2,5 hodinách. V případě nepříznivého počasí proběhne program v Pivovarském muzeu.

Tato akce dále rozšiřuje aktivity pivovaru Holba, zaměřené a přírodu a její ochranu. Pivovar je donátorem naučných stezek, které realizuje CHKO Jeseníky a zakladatelem projektu Holba Jeseníkům ve spolupráci s Lesy ČR.

Počet účastníků je omezen, proto je zapotřebí potvrdit účast předem emailem na muzeum@holba.cz nebo telefonicky na 724 776 384.

Po návratu můžete posedět ve stylové Pivovarské restauraci. Podle pečeti kvality na dveřích poznáte, že si tady na správně ošetřené pivo skutečně potrpí a jeho kvalita je pro výčepního zákon. Posezení u Holby Vám zpříjemní stylové prostředí a hlavně místní speciality. Součástí objektu je také Pivovarské muzeum s pivovarnickou expozicí. Pobyt si můžete dále zpříjemnit exkurzí do pivovaru, spojenou s ochutnávkou ryzího piva z hor. Exkurzi je však zapotřebí objednat si v pivovaru předem.

K zajímavým místům v okolí patří např. Velké Losiny, Ramzová s lanovkou na Šerák, vodní tvrz v Jeseníku, muzeum veteránů v Rapotíně, naučné stezky např. na Rejvíz nebo Bílá Opava i lákavé cyklotrasy s krásnými výhledy.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI