Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Velkopopovický pivovar pokřtí největšího kozla na světě a naservíruje zabijačkové hody

Co se píše o pivovarech a pivu


Velkopopovický pivovar pokřtí největšího kozla na světě a naservíruje zabijačkové hody

[středa, 25. únor 2015]

Zabijačkové speciality, české pivo Velkopopovický Kozel a křest největšího dřevěného kozla na světě jsou hlavní lákadla tradiční zimní akce Ladovské vepřové hody. Kromě zabijačkových pochoutek jsou na programu speciální prohlídky pivovaru spojené se školou čepování piva, ukázky řemesel a výroba sněhových soch. Pivovar Velké Popovice přivítá návštěvníky šestého ročníku v sobotu 28. února od 10 hodin dopoledne.

Vedle živého kozla Oldy, který je dlouholetým symbolem a maskotem pivovaru, bude v areálu k vidění další kozel. Tentokrát dřevěný a největší na světě. Kozla mohou zhlédnout všichni návštěvníci Ladovských vepřových hodů, kteří se vydají na speciální prohlídku pivovaru. Kozla slavnostně pokřtí Jan Hraběta a Václav Kotek z Divadla Járy Cimrmana v 11.00 hod. Velkopopovický pivovar vyrobil dřevěného kozla loni k oslavám 140 let od svého založení. Kozlí vyslanec se pak vydal na pouť po exportních zemích Velkopopovického Kozla. Po dlouhém putování po Slovensku, Gruzii nebo Moldavsku se tak vrátil zpět do Velkých Popovic.

Dřevěného kozla jsme „ustájili“ na pivovarském nádvoří. Je vysoký 7,1 metru a dlouhý 7,4 metru. Skládá se z 67 dílů. Hlavu dřevěného obra tvoří jeden kus. Dřevěné části jsou z dubových a borovicových desek. Aby kozlí velikán odolal silnému větru, jsou v jeho útrobách čtyři tuny písku. Vydrží dokonce sílu orkánu,“ přibližuje světovou raritu Eva Kršňáková z Návštěvnického centra pivovaru Velké Popovice.

Poctivý zabijačkový gastro zážitek přinesou jelita, jitrnice, škvarky, tlačenky, ovary nebo klobásy. Ochutnávku specialit zpestří ukázky řeznického řemesla, kovářská dílna a další lidové pochutiny, zvyky a výrobky. Pro návštěvníky jsou připravené, každou půlhodinu, prohlídky pivovaru s ochutnávkou piva Velkopopovický Kozel a rozšířené o školu čepování piva pod dohledem pivovarského odborníka. Na konci exkurzní trasy je čeká oblíbená zastávka u kozla Oldy. Návštěvnické centrum nabídne gravírování jména na originální rohatý půllitr zakoupený v Kozlím obchůdku.

Lidé se mohou zapojit také do masopustního průvodu nebo se podívat na tvorbu sněhových soch rukou akademického sochaře Jana Komárka. Hudební kulisu obstará kapela Neurol Band a ZUŠ Velké Popovice. Ladovské vepřové hody se uskuteční v areálu pivovaru Velké Popovice v sobotu 28. února od 10 do 15 hodin. Na zajištění akce a programu se spolupodílí obec Velké Popovice a Mikroregion Ladův kraj. Vstup je zdarma, mimo prohlídky pivovaru se školou čepování piva.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI