Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Nové pivo IPA Flying Cloud již dorazilo do přístavu

Co se píše o pivovarech a pivu


Nové pivo IPA Flying Cloud již dorazilo do přístavu

[čtvrtek, 27. listopad 2014]

Pivovar Vysoký Chlumec raketově vystartoval na trh s novým polotmavým speciálním pivem IPA Flying Cloud, které se řadí do populárního pivního stylu ALE. Jméno Flying Cloud odkazuje na slavnou plachetnici, která v 19. století pendlovala mezi Anglií a Indií a dovážela anglickým kolonizátorům mimo jiné i pivo tohoto typu a zpět vozila např. koření a čaj.

Při výrobě vysokochlumeckéIPA Flying Cloudse používá metoda svrchního kvašení, suroviny a postupy jsou výrazně odlišné od tradičního českého piva. Chmelí se americkými odrůdami chmelů Amarillo a Cascade. „Pivo vyniká bohatou chutí, vysokou hořkostí a nádhernou vůní mandarinek, rozinek a květin. Jedná se o polotmavou 14 %, s obsahem alkoholu 5,5 %obj., hořkost dosahuje 50 jednotek EBC.“popisuje charakteristiku nového piva Pavel Bekeni, sládek Pivovaru Vysoký Chlumec.

Zkratka IPA (India Pale Ale) je pivním druhem, který je opředen spoustou pověstí a mýtů. Vraťme se proto do doby největší slávy Britského impéria, kdy nejvýznamnější kolonií Anglie byla Indie. Britští úředníci a důstojníci a jejich rodiny se chtěli napít dobrého piva, kterévšak na místním trhu nebylo k dispozici a z místních surovin je nebylo možné ani vyrobit.Nezbývalo nic jiného, než pivo do Indie dovážet. „Problém se však ukázal při dlouhé přepravě lodí, kdy bylo pivo vystaveno vysokým teplotám a kazilo se. Angličané to vyřešili zvýšením obsahu alkoholu a vysokou hořkostí – alkohol i chmel, ze kterého hořkost pochází, plní totiž mimo jiné také funkci konzervantů, které přispívají k delší trvanlivosti piva. Tak vznikl zcela nový pivní styl – India Pale Ale. Další inovace tohoto stylu přidali Američané, když v tamních minipivovarech (tzv. CraftBreweries) začali do tohoto druhu piva přidávat speciální odrůdy chmelů použitých pro studené chmelení. Studené chmelení uchová výrazné chmelové aroma, protože chmel neprojde intenzivním varem. Sládci v pivovaru Vysoký Chlumec se inspirovali tímto výrobním postupem a použili aromatické chmely za studena,“ vysvětluje Pavel Bekeni. IPA si postupně získává oblibu i u českých konzumentů a to díky pestrosti chutí, které otevírají dveře do světa netradičních pivních stylů.

Nové pivo míří od počátku listopadu do vybraných hospod po celé republice.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Danouš

středa, 25. březen 2015
19:13

Výborný, mám doma ve sklepě naraženou třicítku a normálně se těším domů z práce. Podle mě vysoká kvalita v tomhle typu piv. Na úrovni Primátor Pale Ale a mírně pod speciály Lotr z minipivovaru Groll.


napsal(a): Danouš (seek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Tchoř

čtvrtek, 27. listopad 2014
20:51

Do háje! Dnes odpoledne jsem vstoupil do Minirestu v pražské Havlíčkově ulici, kde toto pivo inzerovali nápisem na okně. "Právě došlo", pravil chlapík za pípou s tím, že místo toho narazí černohorského Kvasara. Nebyl špatný, ale raději bych si dal tu chlumeckou IPU...


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI