Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pro velký zájem navařili letos v Kynšperském pivovaru o várku zeleného piva navíc

Co se píše o pivovarech a pivu


Pro velký zájem navařili letos v Kynšperském pivovaru o várku zeleného piva navíc

[úterý, 9. září 2014]

Na speciální nefiltrované pivo vařené pouze jednou ročně při sklizni zelených šišek chmele - 12° zelený ležák, se mohou koncem října těšit milovníci sezónních a výběrových piv. Po roce s ním opět přichází Kynšperský pivovar, který vyslyšel přání svých zákazníků a pro velký ohlas se rozhodl, že zeleného piva tentokrát navaří o jednu várku navíc. Celkem tedy osm tisíc litrů zlatavého moku, jehož základem je plzeňský humnový slad a šišky chmele ze Žatce.

Naší filozofií je používat nejkvalitnější suroviny pocházející z České republiky. Když vaříme zelené pivo, tak si jezdíme pro Žatecký poloraný červeňák, což je u nás nejznámější aromatický chmel. K tomu se nám podařilo sehnat také odrůdu Sládek, která má ještě o něco více hořkou chuť. Na poli jsem strávil dva dny a nasbíral plné pytle čerstvých chmelových šišek,“ ukázal ředitel Kynšperského pivovaru Radek Vomočil na velké vaky napěchované zeleným zlatem.

Svoji historicky první várku zeleného ležáku s obsahem alkoholu 5,2 % vyrobil pivovar loni na podzim. „Byl to vlastně náš vůbec první speciál, co jsme zkusili uvařit. Pivařům naše novinka chutnala a dokonce jsme za něj dostali ocenění, které jsme si převzali v pražském Pivovarském domě,“ připomněl Vomočil.

Pro vysvětlenou je třeba také uvést, proč se podzimnímu speciálu říká právě zelené pivo. „Je to z toho důvodu, že při procesu chmelení se používá zelený chmel, který není nijak upravovaný. Nejedná se tedy o žádný extrakt nebo granule, ale pouze o chmel ve své ryzí podobě, a to jsou celé zelené šišky chmele,“ upřesnil ředitel. „Letošní várku jsme navařili minulý týden. Nyní bude ještě pár dní kvasit a pak pivo necháme zrát, což bude minimálně 28 dní,“ doplnil Vomočil s tím, že k zákazníkům se 12° zelený ležák dostane koncem října. Prodávat se bude v pivních sudech, pětilitrových soudcích a litrových petlahvích.

Pro velký zájem navařili letos v Kynšperském pivovaru o várku zeleného piva navíc [p1184]

Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI