Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivaři, pozor! Vyšebrodský minipivovar připravil na Velikonoce nový speciál

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivaři, pozor! Vyšebrodský minipivovar připravil na Velikonoce nový speciál

[čtvrtek, 17. duben 2014]

Milovníci piva si o velikonočních svátcích skutečně užívají. Aby ne, čím dál více pivovarů se snaží na Velikonoce připravit speciály, které mezi konzumenty narůstají na oblibě. Radost svým zákazníkům udělal i nejmenší pivovar v jižních Čechách - Minipivovar Vyšší Brod. Navařil pro ně patnáctistupňový polotmavý speciál Jakub.

Uvařen je z pěti druhů sladu a žateckého chmelu,“ zmínil majitel pivovaru a sládek Jiří Fojtl. Pivo bylo naraženo na Zelený čtvrtek, tedy 17. dubna, a to v pivovarské pivnici Pajzl u Jakuba ve Vyšším Brodě.

Vyšebrodský minipivovar je pivním speciálům nakloněný. Například vloni o Vánocích si lidé mohli pochutnat na Vánočním Jakubovi - světlé 19°. O pivo byl velmi slušný zájem. Běžně pak pivovar vaří 12° světlý ležák (s vyšší hořkostí) a 14° tmavý speciál (s čokoládovým sladem).

Pivovarnictví má ve Vyšším Brodě hluboké kořeny. Nejstarší zmínka o vyšebrodském pivovaru pochází z roku 1380. Tehdy pivo vařili mniši v cisterciáckém klášteře. Jiří Fojtl tak ve svém městě oživil dávnou tradici, když před šesti lety založil založil Minipivovar Vyšší Brod. Co mu tehdy bylo inspirací? Pšeničné pivo z rakouského Aigenu, které poprvné ochutnal v roce 2006. Byl z něj natolik nadšený, že se rozhodl vaření piva věnovat. A to s maximálním zápalem!

Minipivovar Vyšší Brod je skutečně hoden svého názvu - ročně totiž vyrobí maximálně jen 500 hektolitrů piva. Své fanoušky si ale získal po celé republice, a to jak mezi turisty a vodáky, tak i pivními znalci, kteří rádi objevují méně známé značky.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI