Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Prestižní soutěž pivovarů o Zlatou pivní pečeť dnes odstartovala

Co se píše o pivovarech a pivu


Prestižní soutěž pivovarů o Zlatou pivní pečeť dnes odstartovala

[pondělí, 10. únor 2014]

V Táboře dnes ve 13 hodin začala odborná část Reprezentačních slavností piva. Do degustací se letos přihlásilo 154 pivovarů s více než sedmi sty vzorky piva. Vítězové jednotlivých kategorií získají prestižní titul Zlatá pivní pečeť.

Vůně, chuť, hořkost, plnost, říz - to jsou kritéria, podle kterých pivo hodnotí degustátorská porota složená z odborníků. Většina degustátorů pochází z jednotlivých pivovarů, a to včetně zahraničních. Jsou mezi nimi ale i lidé z potravinářského průmyslu a hosté s odborným renomé. Degustátoři samozřejmě nevědí, jaké pivo zrovna ochutnávají, nicméně každý vzorek je pečlivě zaevidován a každá ochutnávka je zpětně dohledatelná. Nad korektností bdí po celou dobu slavností nadnárodní certifikační společnosti.

Došlé vzorky piva jsou rozdělené do 24 kategorií. Nejvíce, více než 50, je v kategoriích Pivo typu Ale, Světlý ležák a Ležák z minipivovaru. Právě u piva typu Ale zaznamenali letos pořadatelé ve srovnání s loňskem největší nárůst počtu přihlášených vzorků - zatímco loni soutěžilo 32 vzorků, letos je to už 56. V tradiční desítce či dvanáctce bude o Zlatou pivní pečeť bojovat kolem pětačtyřiceti vzorků.

Degustace dnes (10/2) začaly kategorií Světlé výčepní pivo a ve čtvrtek v 17.30 skončí kategorií Extra silné pivo. V pátek (14/2) dopoledne je na programu degustace minerálních vod v soutěži o titul Zlatý český pramen a degustace vítězných piv spojená s určením vítěze Extra pivní pečeti 2014.

Pro veřejnost začíná pivní svátek ve středu 12/2 v táborském Hotelu Palcát. Až do soboty budou moci návštěvníci vybírat vždy od 16 hodin ze 130 druhů piva. Na výběr budou jak známé, tak mimořádné a netradiční druhy. Kromě našich vynikajících piv budou na místě například piva z Belgie, Německa, Holandska, Dánska, Norska, Nizozemí, Irska, Skotska nebo z Maďarska.

Slavnostní zahájení slavností se koná ve středu v 18 hodin v kongresovém sále Hotelu Palcát. Účast přislíbili například ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek nebo hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI