Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Sváteční kouřový ležák se po roce vrací, nově i v lahvích

Co se píše o pivovarech a pivu


Sváteční kouřový ležák se po roce vrací, nově i v lahvích

[čtvrtek, 28. listopad 2013]

Pivovar Uherský Brod opět připravil k příležitosti letošních Vánoc Sváteční kouřový ležák. Ochutnat jej budou moci v době adventu pivní fajnšmekři v hospodách nejen na Uherskobrodsku, ale po celé republice. Část várky byla navíc stočena do lahví.

Poprvé zkusili kouřové pivo uherskobrodští pivovarníci uvařit loni na podzim, do hospod putovalo touto dobou. „Když jsme loni Sváteční kouřový ležák uváděli na trh, nebyli jsme si vůbec jistí, jaký bude mít ohlas. Kouřová piva jsou totiž svou vůní i chutí velmi specifická a značně se odlišují od toho, na co je konzervativní český pivař zvyklý. Ale zafungovalo to, zásoby jsme měli hned rozebrané. Druhou várku jsme na základě vysoké poptávky uvařili se stejným úspěchem hned poté. Věřím, že i letos na Vánoce si konzumenti pochutnají,“ uvedl Lukančo Trifončovski, sládek uherskobrodského pivovaru.

Kouřová piva (německy Rauchbier) tvoří samostatný pivní styl a na našem trhu jsou vzácností. Pivařům se tak nabízí příležitost ochutnat opravdovou specialitu. „Nakuřovaná nebo též kouřová piva se vyrábějí s podílem sladu sušeného nad kouřem z dubového dřeva, případně rašeliny. Použití rašeliny při sušení sladu je společný prvek s výrobou whisky. A právě kouř dodává kouřovému pivu charakteristické vlastnosti – velmi specifickou kouřovou až uzenou vůni i chuť,“ řekl Trifončovski. Ačkoli bylo nakuřování sladu v minulosti celkem běžné, dnes se díky moderním metodám již běžně neprovádí a kouřová piva se vaří jako specialita především v okolí severobavorského města Bamberk.

Sváteční kouřový ležák je spodně kvašené pivo polotmavé barvy s převládající kouřovou vůní. V chuti je možné kromě nakuřovaného sladu najít sladové, karamelové a kávové tóny. Pivo se vyznačuje bohatou harmonickou chutí se středním až vyšším řízem a jemnou hořkostí. Stupňovitost (extrakt původní mladiny) činí 12,8 % hm. a obsah alkoholu je 5 % obj.

Kouřové pivo budou v období mezi 16. a 31. prosincem čepovat vybrané restaurace zapojené do programu Cesta pivních znalců. V lahvové podobě je součástí Exkluzivního vánočního balení nebo Dárkového balení pivních stylů, která je možné zakoupit například v pivovarské prodejně.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI