Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovarská brána Hradec Králové

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovarská brána Hradec Králové

[středa, 6. listopad 2013]

Pivovarská brána v Hradci Králové je zatím „jen“ přívětivá hospoda. Ale říká se a na pivním infu je také uvedeno, že se zde chystá minipivovar. Vzhledem k tomu, že spoluvlastníkem hospody je můj bratr, podnikla jsem inspekci v místě, abych vyzvěděla, jak to s jejich plány vypadá. Zatím Brána – jak se jí už zdomácněle říká, nabízí kromě „svých“ piv Gočára a Kotěry, která pro Bránu vaří Břevnovský klášterní pivovar, také piva z dalších pivovarů, menších, větších, českých i německých… Při poslední návštěvě jsem si třeba pochutnala na velice slušné Ipě ze Žlebských Chvalovic. Co mají právě na čepu je nejjednodušší zjistit na jejich facebookovém profilu, webovky nemají a nejspíš ani v dohledné době mít nebudou.

Prostředí hospody je inspirováno klasikou – dřevěné obložení, vitráže, nábytek v masivu, dřevěná podlaha, velký výčepní pult s 8 kohouty. Hospoda má k sezení 45 míst, nějaké pultíky ke stání a místa u pípy. Přes léto kapacitu zvětšuje příjemná zahrádka ve dvoře s 35 místy. Celkově místa není nazbyt, podle mého mínění se sem pivovar nevejde. Bratr je ale opačného mínění: „ Původní koncept byl využít i sklepní prostory domu, ale to se ukázalo jako technicky náročné řešení. Přesto se nechceme myšlenky vaření piva tady vzdát. Budeme mít 50 litrovou varnu zavěšenou v prostoru hospody, pivo bude zrát v chladícím boxu ve sklepě. Chystáme se vařit spíše silná piva a rádi bychom první várku uvařili na jaře 2014.“. Musím říct, že se mi nápad příliš nezdá, neboť moje představivost na zavěšenou varnu v prostoru hospody prostě nestačí. Nicméně odhodlání cením. Zatím ale i bez pivovaru je Brána zajímavé místo, až mě někdy mrzí, že z Prahy se na všechny akce nedostanu. Unikl mi například Oktoberfest v Bráně, kde byla na čepu všechna piva jako na mnichovském Oktoberfestu kromě piva z pivovaru Hofbrauhaus. Další zajímavou akcí byly Hradecké pivní dny (pivka z minipivovarů v Hradci a okolí) a možná prý bude i malý festiválek belgických speciálů. Ten si asi nebudu chtít nechat ujít.

Jestli se bude přímo v Bráně nakonec vařit pivo, je myslím loterie, pravda se ukáže asi za půl roku. I tak má tato hospoda pro pivní obdivovatele, ochutnávače a testovače a jiné pivní povaleče nabídku skvělou.

Pivovarská brána Hradec Králové

[Lucka] 16:20 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Jan Maňák

středa, 27. srpen 2014
00:57

Jdu z kina, deštivý večer. Melancholie z dobrého filmu si žádá jedno pivo v přívětivém prostředí. Pět minut před jedenáctou vstupuji do dveří Pivovarské Brány, zdvořile pozdravím. Než však za sebou stačím zavřít dveře, pingl ( sám si ten titul vysloužil, nemám-li býti explicitnější) mne beze slova vymetá z lokálu prudkými gesty paží jako bych vlezl do dámské šatny kde nemám, uličník, co dělat. V jedenáct zaviraji, jak jsem zjistil, když jsem vypadl dřív než jsem vstoupil. Tož toto nemám zapotřebí, hoši. Život bez emocí je smutný, což není tento případ. Z tohoto hluboce BLIJU, jdu tam, kde se ke mně budou chovat slušně. Podporovat lokální pivovary za vyšší cenu piva mi připadá hezké. Nepotřebuju se ale u toho cítit jak žebrák. Už mě tu neuvidite. Howgh.


napsal(a): Jan Maňák [Odpovědět]

Mosquit

pondělí, 11. listopad 2013
20:36

Mosquit

Jen osobní tip k 50 litrové varně - po zjištění všech oplejtaček kolem se na to provozovatelé vykašlou - za tu "srandu" to nestojí. A to pivo by muselo stát majlant, aby to mělo nějaký ekonomický přínos (řekněme > 100,- korun za půllitr, odhadem...)


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
17:59


posted by: Inzerce

gormie

čtvrtek, 7. listopad 2013
12:04

gormie

Naprosto skvělá hospoda. Hlavní důvod, proč jsem se na ni těšil, je samozřejmě bezkonkurenční nabídka piv, ale rozhodující dojem nakonec stejně vždycky dělá personál - a ten je taky bezvadný. Třetí důležitá věc - nekuřácké prostředí. Lidi už na to všechno přišli, bývá tam plno, tak se snad restaurace udrží.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 07.11.2013 ve 14:25:54


napsal(a): gormie [Odpovědět]

Pivní turista

čtvrtek, 7. listopad 2013
06:29

8 kohoutů, hospoda bez kuřáků, příjemné a neotřelé prostředí. Je to místo, které v Hradci dlouho chybělo. Z mých dosavadních zkušeností a zážitků mých přátel, má jen jednu chybu. Pokud sedíte u stolu, od kterého není vidět na pípu, tak si pivo nevyberete a musíte vyrazit ke kohoutům. Hodily by se 2 černé tabule a bílá křída. Třeba se dočkáme :)


napsal(a): Pivní turista (urbanek(a)pivnituristika.cz) [Odpovědět]

Mosquit

čtvrtek, 7. listopad 2013
09:41

Mosquit

to Pivní turista:
Pod to bych se podepsal. Na druhou stranu mi to nevadi - personal je v pohode a dokaze poradit, navic to trochu zlepsuje komunikaci - poodejdu k baru, porozhlednu se a poptam se primo na baru :-)


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

Pivní turista

čtvrtek, 7. listopad 2013
14:46

to Mosquit: Máš pravdu v tom, že občas není na škodu se zvednout :-) Občas ale i personál to má ztížené tím, že se sudy mění docela rychle, takže to co bylo před chvílí, už není. Jinak jsem samozřejmě rád za takový podnik! Jen jsem přidal nápad na vylepšení ;)


napsal(a): Pivní turista (urbanek(a)pivnituristika.cz) [Odpovědět]

Tomáš Kroupa

pátek, 22. listopad 2013
11:40

Tomáš Kroupa

to Pivní turista: Cedule již nainstalovali, osm nad bar pod hodiny.


Pivní turista

pátek, 22. listopad 2013
18:23

to Tomáš Kroupa: Díky za info, příští týden zajdu na kontrolu :)


napsal(a): Pivní turista (urbanek(a)pivnituristika.cz) [Odpovědět]

Pivař Petr

středa, 6. listopad 2013
16:37

Pivař Petr

Tento podnik hodnotím velice vysoko nejen nabídkou točeného piva, ale také výbornou kuchyní a vzornou obsluhou. Rovněž prostředí nemá chybu, celkově velice komorní, zbavené všemožných reklamních serepetiček, známých z jiných podniků tohoto druhu.



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI