Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Nádvoří litovelského pivovaru zaplní tradiční řemesla a provoní pivní punč

Co se píše o pivovarech a pivu


Nádvoří litovelského pivovaru zaplní tradiční řemesla a provoní pivní punč

[úterý, 5. listopad 2013]

Letošní oslavy 120 let pivovaru Litovel vyvrcholí „Narozeninovými hody“. Uskuteční se v sobotu 9. listopadu v areálu pivovaru Litovel od 10 do 18 hodin a připomenou staré tradice, hodování i řemesla v dobové atmosféře historického jarmarku.

Především hanáckým farmářům a řemeslníkům bude patřit více než třicítka stylových stánků, kde se budou moci návštěvníci mnohému přiučit nebo si vyzkoušet svoji zručnost. Tradiční řemesla tady představí cechy dráteníků, kovářů, tkalců nebo přadlen, takže nebudou chybět ani dřevěné kolovrátky nebo ukázky, jak si fortelně uplést košík z přírodního proutí nebo třeba upaličkovat krajku. Dobovou atmosféru připomene nejen výbava, ale i dobové kroje tovaryšů a jejich mistrů.

Symbolem oslav se stane polotmavý Litovel Gustav, kterému tentokrát požehná sám otec Josef Rosenberg z místní farnosti v Litovli. Přípíjet se bude nejen Gustavem, ale také nejlepším ležákem v republice Litovel Premium a nefiltrovaným Moravanem. Vůbec poprvé nádvoří pivovaru provoní pivní punče, dokonce i nealkoholické pro ty, co přijedou autem z daleka.

120 let pivovaru Litovel připomenou přímo na místě ražené mince se symbolikou pivovaru i humorný příběh dnešního pivaře, který se náhodně ocitá v minulosti a jeho volání po mobilu a jiných vymoženostech. Nebude chybět ani pravá moravská zabíjačka a zabíjačkové hody- škvarky, jelítka, jitrnice, tlačenka polévka, ovar i vepřový guláš. Přijedou i farmaři z Jednova se svými ovčími a kozími sýry, pekaři se škvarkových chlebem i svatebními vdolky, včelaři ze Šternberku s medem a medovým pečivem i ovocnáři se svými přírodními mošty.

Pro zájemce jsou připraveny prohlídky pivovaru, včetně historické expozice, kde k nejoblíbenějším exponátům patří pivovarská lavice pro „gradirování“ piva. Šlo o jednoduchý, osvědčený postup, který dnes baví návštěvníky. Dřevěná lavice se polila pivem, poté se na ni usedlo v kalhotách z kůže, ta byla podmínkou. A pokud jste po chvíli vstávali i s lavicí přilepenou na zadku, bylo pivo v pořádku. Zábavnou atmosféru podpoří Banjo Band Ivana Mládka.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI