Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Starobrněnská piva Ležák a Tradiční vyhrála titul České pivo 2013. Medium si přivezlo stříbro.

Co se píše o pivovarech a pivu


Starobrněnská piva Ležák a Tradiční vyhrála titul České pivo 2013. Medium si přivezlo stříbro.

[pátek, 27. září 2013]

Starobrněnská piva oslavila historický úspěch v 13. ročníku prestižní degustační soutěže České pivo 2013. Milan Schramm, vrchní sládek a ředitel pivovaru, se z Prahy do Brna vrací se třemi cennými kovy. Zlato veze pro Starobrno Ležák, které uspělo v nejsledovanější kategorii světlých ležáků mezi 14 vzorky, ale i pro Starobrno Tradiční, které mezi světlými výčepními pivy soutěžilo s dalšími 15 pivy. Stálice pivovaru, Starobrno Medium, uspělo mezi třinácti „jedenáctkami“ a získalo ocenění stříbrné. Zopakovalo tedy úspěch z minulého roku.

Milan Schramm k úspěchu říká: „Vypadá to, že třináctka je naše šťastné číslo. Ještě nikdy se nám nepovedlo posbírat v jednom ročníku tři ocenění. Zlato mezi ležáky je navíc prestižní záležitostí. Jsem si ale jistý, že to není jen tou třináctkou, naopak ocenění jsme získali především díky kvalitě. Mám velkou radost, ceny určitě budou povzbuzením do další práce i pro všechny mé kolegy ve Starobrně.

Starobrno tradiční se 4,0% obj. alkoholu je řízné pivo pro všední i sváteční dny, k nevšední zábavě s přáteli doma i ve Vaší hospůdce. Typické svojí barvou, jemně hořkou chutí a sladovou vůní.

Starobrno Medium je jedenáctiprocentní pivo s obsahem alkoholu 4,7% vyrobené z nejjemnějšího Žateckého chmele a nejlepšího moravského sladu. S neobyčejně lahodnou, plnou, jemně chmelovou chutí a dokonalým řízem.

Starobrno Ležák s 5,0% obj. alkoholu je pivo ve stylu brněnského tradice. Již několik století je symbolem moravského pivovarnického umění. Světlé jantarové barvy, plné chuti, lehké po napití, s výrazným chmelovým dojmem.

Soutěž České pivo, která letos probíhá už po třinácté, každoročně vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven a odborným garantem je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský- Letos bylo testováno 61 druhů piv rozdělených do pěti soutěžních kategorií. Degustace je dvoukolová, což posiluje objektivitu hodnocení. Degustační komise za dohledu notáře posuzovala senzorické vlastnosti piva, v analytických laboratořích byla prováděna kontrola původního extraktu (stupňovitosti) kvůli ověření příslušnosti piva do přihlášené kategorie. V degustačních komisích nezasedli pouze pivovarníci, ale také pedagogové a odborníci ze středních a vysokých škol, z Chmelařského institutu a Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Vzorky do soutěže jednotlivé pivovary neposílají, ale jsou odebírány přímo ve výrobních závodech zástupcem odborného garanta, kterým je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, což zvyšuje nestrannost soutěže. Odborný garant dále zajišťuje chod, organizaci, technickou část soutěže a vyhodnocení výsledků. Soutěže se mohou vedle členských pivovarů Českého svazu pivovarů a sladoven, zúčastnit i pivovary nečlenské, podmínkou je, aby měly roční výstav minimálně 10 tisíc hektolitrů.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI