Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Svatováclavské pivo už potřetí uctí svátek patrona české země

Co se píše o pivovarech a pivu


Svatováclavské pivo už potřetí uctí svátek patrona české země

[neděle, 22. září 2013]

Svatováclavský speciál je velmi slavnostní pivo, kterým všichni znalci pěnivého moku uctí svátek patrona české země, svatého Václava. Hostinští v celé České republice proto sudy narazí 23. září a budou ho čepovat po dobu čtrnácti dnů nebo do vyprodání zásob. Svátečního piva bude k dispozici stejné množství jako vloni: 650 hektolitrů.

Svatováclavské pivo, které patří do portfolia značky Březňák, se klasickým způsobem vaří ve Velkém Březně. Jde o spodně kvašené pivo, které se vyznačuje jemnou hořkostí a smetanovou pěnou, která při dobrém natočení krásně kroužkuje. Pod dohledem zkušených sládků pivo zrálo v ležáckých sklepech více než sto dnů. Má krásnou sytě zlatou barvu a stupňovitost 21 %. Díky zbytkovému extraktu a obsahu alkoholu lehce pod 10 % je svatováclavské pivo charakteristické velmi vysokou plností a nasládlým dozníváním.

Březňák Svatováclavský speciál je jednoznačně nejsilnější pivo z našeho portfolia. Jeho výroba byla ve Velkém Březně dlouholetou tradicí, kterou jsme před čtyřmi lety slavnostně obnovili a od té doby vždy na tento nevýznamnější český svátek vyrábíme limitovanou edici. Vzhledem k tomu, že pivo se obsahem alkoholu blíží slabším vínům, je doporučeno ho podávat ve speciálních sklenicích o obsahu 0,3l,“ dodává ke Svatováclavskému sládek Petr Hauskrecht.

Svatováclavské pivo se bude prodávat ve vybraných restauracích v Čechách i na Moravě. Seznam podniků, kde se bude čepovat, všichni zájemci v předstihu najdou na webových stránkách www.svatovaclavskepivo.cz.

Silná podzimní piva s výraznou chutí se označují Dopplebock. Pocházejí z Německa, kde je prý začali vařit mniši v Mnichově, a nahrazovali jimi pevnou stravu v období půstu. Pivo, zřejmě sladší než dnes a s nižším obsahem alkoholu, se tak na čas stávalo plnohodnotným zdrojem obživy.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI