Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Dočesná v Žatci: Tři zlaté medaile pro piva z Velkého Března

Co se píše o pivovarech a pivu


Dočesná v Žatci: Tři zlaté medaile pro piva z Velkého Března

[úterý, 10. září 2013]

Velkobřezenská piva slavila triumf na prestižní domácí degustační soutěži, která se v uplynulých dnech konala ve Chmelařském institutu s.r.o. v Žatci u příležitosti Žatecké Dočesné. Piva Zlatopramen 11, Březňák tmavý výčepní a Březňák 14% nenašla ve svých kategoriích žádného přemožitele a skončila ve všech třech případech na prvních místech.

Zlatopramen, který zvítězil v kategorii Světlý ležák 11°, je hutnější pivo plné chuti. Má zlatou barvu, bohatou pěnu, jemné chmelové aroma a příjemnou hořkost. Zlatopramen je lídrem mezi jedenáctkami na českém pivním trhu. Vaří se v pivovaru Velké Březno.

Březňák tmavý výčepní, soutěžící v kategorii tmavých výčepních piv, má příjemně lahodnou karamelovou chuť, čistou vůni a typickou tmavou barvu. Sládci ho vaří podle tradiční receptury ze čtyř druhů sladů. Charakter piva příjemně dokresluje použitý chmel.

Třetí oceněné pivo, Březňák 14%, vyhrál v kategorii Speciální pivo světlé. Jde o uleželý speciál s vyšším obsahem alkoholu, který má plnou chuť i hořkost a sytě zlatou barvu. Pro Březňák 14% je to letos už třetí ocenění z degustačních soutěží v řadě: na Zlaté pivní pečeti v Táboře skončil druhý, na pivu České republiky v Českých Budějovicích třetí.

Tradiční Dočesné, která se u příležitosti dokončení sklizně chmele letos konala už po šestapadesáté, se každoročně účastní pivovary z celé České republiky. V degustační soutěži, jejímž odborným garantem je Chmelařský institut, soutěží piva vařená právě ze žateckého chmele. Svým významem soutěž patří mezi pět nejdůležitějších, které se v ČR konají, a její výsledky jsou tudíž mezi pivovarníky velmi ceněné. Letos se degustací zúčastnilo 27 pivovarů, které do 11 kategorií přihlásily celkem 137 vzorků piv. Během dvou dnů je posuzovalo celkem 213 degustujících.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI