Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Malé pivovary chtějí letos uspět v zahraničí

Co se píše o pivovarech a pivu


Malé pivovary chtějí letos uspět v zahraničí

[pondělí, 16. leden 2006]

Většina pivovarů má za sebou úspěšný rok, mnozí hlásí úspěchy na zahraničních trzích. Na ty se začínají orientovat i menší pivovary, mezi které patří například pivovar Malý Rohozec nebo vratislavický Hols. Ten o sobě dal nedávno vědět speciálním pivem zasvěceným slavnému automobilovému návrháři.

"Začali jsme s dodávkami piva do Polska. Věříme, že budou pravidelné," uvedl Jan Maurer z Pivovaru Malý Rohozec. Právě polský trh považují odborníci za jeden z nejperspektivnějších, spotřeba piva tam ještě zdaleka nedosahuje takové úrovně jako v Čechách.

Rohozecký pivovar prošel loni velkými změnami, které odstartoval nový majitel - nedaleký Pivovar Svijany. "Vrátili jsme na trh značku Skalák a Podskalák, čekáme její růst," dodal Maurer. Pivovar se zaměřil na kvalitu, aby rohozecké pivo znovu získalo lepší pověst.

Pivovar uvařil stejné množství piva jako předloni, zhruba třicet tisíc hektolitrů. "Pro letošní rok ale počítáme s růstem produkce na čtyřicet tisíc hektolitrů, přičemž kolem 17 procent bychom chtěli vyvézt do zahraničí," řekl ředitel pivovaru František Jungmann. Méně piva uvařil vratislavický pivovar Hols.

"Je to hlavně kvůli propadu v exportu, vypadly nám dodávky do Španělska," vysvětlil ředitel pivovaru Petr Hostaš. Ve Vratislavicích poklesla loňská produkce meziročně o 7 tisíc hektolitrů na 49 tisíc. "Dolů už snad nepůjdeme," věří Hostaš.

Pivovar loni uvedl na trh několik specialit. Na lahve například začal lepit etikety s vratislavickým rodákem Ferdinandem Porsche. "Vánočního speciálu jsme letos uvařili dvakrát více a vše se prodalo," dodal Hostaš. (iDnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI