Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivo České republiky 2013: 12% Rampušák a Dobrušská 11%

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivo České republiky 2013: 12% Rampušák a Dobrušská 11%

[úterý, 11. červen 2013]

Začátek června patří na českobudějovickém výstavišti populární akci Slavnosti piva. Letos se 17. ročník pivních slavností konal ve dnech 7. a 8. června.

Nedílnou součástí výstavy Slavnosti piva je degustační soutěž „Pivo České republiky“. Záštitu nad kláním „Pivo České republiky 2013“ převzali ministr zemědělství Petr Bendl, hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola a primátor Statutárního města České Budějovice Juraj Thoma.

Degustace jednotlivých vzorků piv probíhaly anonymně a byly prováděny kvalifikovanými odborníky z českých pivovarů.

Přes padesát pivovarů z Česka přihlásilo do soutěže o titul Pivo České republiky 2013 téměř 300 druhů piv. Výsledky byly vyhlášeny v sobotu před polednem na Slavnostech piva na českobudějovickém výstavišti.

Piva soutěžila v celkem 18 kategoriích - od světlého výčepního přes ležáky po ochucená piva. Vítěz získává právo užívat titul Pivo České republiky.

Tak jako v předchozích letech si náš pivovar vedl velmi úspěšně:

Zlatou medaili udělila porota degustační soutěže Pivo České republiky 2013 pivu 12% Rampušák a 11% Dobrušská se umístila ve stejné kategorii na druhé příčce.

Obě piva tak obhájila po loňském a předloňském úspěchu opět první příčky v prestižní kategorii světlých ležáků od výrobců do 10.000 hl, a to v silné konkurenci pivních značek.

Mimo tato umístění získalo pivo 12% Rampušák 3. místo v kategorii kvasnicových piv. V této kategorii se tak Rampušák úspěšně utkal s pivy od velkých průmyslových pivovarů a vedl si výtečně.

Je to pro nás velký úspěch a hlavně potvrzení stabilní kvality našich piv, která již po tři roky obsazují nejvyšší příčky v nejrozšířenější degustační kategorii piv – světlý ležák“ uvedl Milan Vedra, majitel a sládek dobrušského pivovaru.

Dobrušská piva vyrábíme z vlastního sladu z naší humnové sladovny a vaříme je tradičním způsobem na původní měděné varně.

V Dobrušce se pivo vaří po pauze od poloviny 90. let a změně vlastníka pivovaru opět od roku 2008. Poprvé se začal vařit Rampušák, který byl jen kvasnicový. Na konci roku 2010 potom přibyla "jedenáctka" jak kvasnicová, tak filtrovaná. V roce 2012 rozšířila sortiment polotmavá 13%, která získala v letošním roce 1. místo a ocenění „Zlatá pivní pečeť“ z prestižní degustace v Táboře. V roce 2013 doplnila nabídku 15% světlá s názvem F.L. Věk, která si rychle našla své zákazníky a z původně velikonočního speciálu se stává stabilní součást sortimentu dobrušského pivovaru.

Dobrušská piva mají plnou sladovou chuť s příjemnou chmelovou hořkostí. Piva se vaří klasickým způsobem na deklarovanou stupňovitost a mají tedy poctivých jedenáct, dvanáct, třináct a patnáct stupňů extraktu původní mladiny.

Kvasnicová piva jsou stáčena přímo z ležáckých tanků a mají tak v sobě vysoký obsah vitamínu B.

Piva se vaří stejně jako před desítkami let. Přestože v roce 2006 v pivovaru dvakrát hořelo a část technologií byla před lety odvezena, zachovala se původní šrotovna a varna z roku 1936.

Na chuť piva má velký vliv i slad, který v Dobrušce vyrábíme vlastní. V provozu je stále klasická humnová sladovna, ve které se za jednu kampaň vyrobí cca 400 tun sladu a ve které ječmen klíčí na původních pískovcových humnech.

Dobrušská sladovna je jednou z nejmenších, které v České republice ještě zůstaly v provozu. Část vyrobeného sladu pivovar také prodává několika minipivovarům, zbytek je zpracován na pivo a výrobu sladových výtažků.

Dobrušské pivo si tak můžete koupit v PET lahvích o obsahu 1,0 a 1,5 liru, případně ve skleněných lahvích s patentním uzávěrem o obsahu 1,0 a 2,0 litru. Po instalaci nové linky na stáčení sudů, která byla uvedena do provozu v březnu loňského roku pivovar také připravuje stáčení piva do skleněných lahví.

V Dobrušce se pivo vaří už od roku 1320, kdy právo várečné udělil měšťanům tehdejší majitel města Mutina.

Pivo České republiky 2013: 12% Rampušák a Dobrušská 11% [p204]

Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI