Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Hledali jsme pivního znalce. Stal se jím Jiří Puc z Ústí nad Labem

Co se píše o pivovarech a pivu


Hledali jsme pivního znalce. Stal se jím Jiří Puc z Ústí nad Labem

[středa, 15. květen 2013]

Jiří Puc z Ústí nad Labem se stal vítězem soutěže značky Březňák a jeho podobizna tak na limitované edici skleněných láhví nahradí tvář Victora Cibicha. Vítěz se dále může radovat ze zisku pivní renty na celý rok. Celkem dostane 24 kartónů piva značky Březňák.

Atraktivní soutěž odstartovala na Dni otevřených dveří pivovaru ve Velkém Březně v září 2012. Až do prosince mohli účastníci soutěže vyplňovat znalostní kvízy, které prověřily jejich znalosti o pivu. Autorem testu byl odborník na slovo vzatý: vrchní sládek pivovaru ve Velkém Březně Petr Hauskrecht.

Znalostní kvízy se rozdávaly při různých příležitostech, kromě Dne otevřených dveří například na koncertním turné kapely Fešáci Tour 45. Soutěžilo se ale i na webových stránkách. Uzávěrka soutěže byla v prosinci 2012. Na otázky správně odpovědělo téměř 50 soutěžících.

Do závěrečného finále postoupilo celkem sedm lidí (z toho tři ženy), kteří správně odpověděli na otázky znalostního kvízu. Přednost přitom měli ti, kdo je vyplňovali na papíře. Před odbornou porotou pak odpovídali na otázky, týkající se nejen piva, ale i samotné značky Březňák a její historie. V porotě zasedli například vrchní sládek pivovaru ve Velkém Březně Petr Hauskrecht, bývalá sládková Jana Rostová, dvojník Victora Cibicha František Sysel a další. Finalisté se dále vydali na exkurzi po pivovaru a v závěrečné části soutěže měli za úkol naslepo poznávat pět piv z portfolia HEINEKENU. Vítězem soutěže se stal Jiří Puc.

O soutěži jsem se dozvěděl na Dni otevřených dveří ve Velkém Březně. Nesoutěžím příliš často, ale tentokrát jsem do toho šel. Pocházím z Ústí nad Labem a zajímá mě pivo, které piju, i historie pivovaru, kde se vaří,“ říká k úspěchu Jiří Puc a dodává, že nejraději má Březňák světlý ležák.

Soutěž Hledá se pivní znalec byla jen jednou z aktivit značky Březňák, která letos chce připomenout kulaté narozeniny pivovaru ve Velkém Březně. Pivovar zde byl založen před 260. lety. Na oslavu výročí tamní sládci uvařili i narozeninové pivo – třináctistupňový Jantarový speciál. Jeho křest se uskutečnil na plese minulý pátek v restauraci Tivoli ve Velkém Březně.


Pivní znalec Jiří Puc pije nejraději Březňák

S vítězstvím jsem nepočítal,“ říká Jiří Puc z Ústí nad Labem, který se stal vítězem soutěže značky Březňák s názvem Hledá se pivní znalec. Jeho podobizna tak na limitované edici skleněných lahví nahradí tvář Victora Cibicha. Pan Puc nám poskytl krátký rozhovor.

Jak jste se o soutěži dozvěděl?

Poprvé na Dni otevřených dveří ve Velkém Březně, o pár dnů později jsem anketu vyplnil na internetu. Nesoutěžím příliš často – ale tentokrát jsem do toho šel. Pocházím z Ústí nad Labem a zajímá mě pivo, které piju, i historie pivovaru, kde se vaří.

Připravoval jste se nějak na finále?

Něco o pivu vím, ale přípravu jsem nepodcenil, abych neodešel s ostudou poslední. Zkoumal jsem věci kolem vaření piva, údaje o Victoru Cibichovi, pivovaru. Ale s vítězstvím jsem opravdu nepočítal, pracuji v úplně jiném oboru, jako správce počítačové sítě.

Co bylo ve finále nejtěžší?

Těžké byly degustace, už proto, že jsem s nimi dopředu nepočítal, takže to byla taková pilotní zkušenost. Otázky mi připadaly taky poměrně těžké, čekal jsem, že budeme jenom vybírat z připravených odpovědí typu a, b, c.

Jak byste zhodnotil úroveň soupeřů?

Byli dobří. Jeden z nich si sám pivo vařil, to já jsem nikdy nedělal. Ale skončil špatně právě u degustací. Já jsem z regionu, takže Březňák nebo Zlatopramen poznám…

Jaké pivo máte nejraději?

Jednoznačně Březňák. Dlouho jsem pil desítku, dnes si dávám raději dvanáctku.

Hledali jsme pivního znalce. Stal se jím Jiří Puc z Ústí nad Labem [p184]

Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI