Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Svijanský zámek bude patřit opět pivovaru

Co se píše o pivovarech a pivu


Svijanský zámek bude patřit opět pivovaru

[úterý, 16. duben 2013]

Pivovar Svijany investuje do obnovy kulturní dominanty obce, svijanského zámku, jehož vznik se datuje zhruba do doby vzniku pivovaru. Rekonstrukce potrvá několik let a financována bude ze zdrojů Pivovaru Svijany, případně dotačních evropských fondů.

Zámek ve Svijanech vznikl z původní renesanční tvrze, kterou vystavěl Jaroslav z Vartemberka spolu s pivovarem. Součástí pivovaru byl zámek i po znárodnění, do soukromých rukou ho prodal až státní podnik Pivovary Vratislavice nad Nisou, který svijanský pivovar několik let vlastnil. Nyní se společnost Pivovar Svijany rozhodla, že zámek koupí zpět. „Historicky patřil zámek k pivovaru ve Svijanech a my cítíme povinnost tuto památku opět zpřístupnit veřejnosti a podpořit tak kulturně společenské dění v obci,“ objasňuje ředitel pivovaru Ing. Roman Havlík důvody, proč se Pivovar Svijany rozhodl zámek odkoupit od současného majitele – Milana Rýdla z Čápovky, severočeského podnikatele a velmistra řádu svatého Václava.

Předchozí majitel měl zpracovaný kvalitní projekt na revitalizaci zámku, svijanský pivovar bude v započatém díle pokračovat a během několika příštích let by tak měl zámek získat zpět svůj původní lesk. „Obnova zámku bude provedena velmi citlivě a ve spolupráci s památkáři. Finance budeme čerpat z vlastních zdrojů, pokusíme se splnit i podmínky pro čerpání peněz z evropských dotačních fondů,“ doplňuje Havlík.

Do budoucna by se měl ze zámku stát turistický cíl návštěvníků Českého ráje a centrum kulturního a společenského dění v obci. K tomu, co by se na zámku mělo po jeho rekonstrukci dít, mají možnost se vyjádřit i obyvatelé obce Svijany a zaměstnanci svijanského pivovaru.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI