Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Jízdárna ve Vískách se mění na vesnický minipivovar

Co se píše o pivovarech a pivu


Jízdárna ve Vískách se mění na vesnický minipivovar

[pátek, 8. březen 2013]

S nadsázkou se říká, že v České republice v posledních letech vznikne každých čtrnáct dní nový pivovar. Pravdou je, že průmyslových pivovarů už máme přes čtyři desítky a počet minipivovarů se už vyšplhal na sto čtyřicet. Zanedlouho se k nim připojí i ten, který právě vzniká v agrocentru Ohrada ve Vískách u Letovic. Jeho oficiální otevření je naplánováno na duben, hlavní know how má představovat světlý jedenáctistupňový ležák, průběžně doplňovaný řadou speciálů.

Pivovar vyrůstá v místech, kde se ještě v létě vozily děti na koních. Využil se totiž prostor jízdárny, v níž od listopadu probíhají stavební úpravy. „Doufejme, že do čtrnácti dnů budou zednické práce hotové, pak budeme dělat technologii,“ těší se majitel objektu Karel Kamba. Ta obnáší vlastní montáž zařízení, kdy se do připravovaného prostoru navezou kvasné a ležácké tanky a varna. Na přelomu února a března by měla proběhnout první zkušební – ještě jalová – várka, od konce dubna se už počítá s produkcí piva pro trh. V tisícilitrové varně bude ročně uvařeno sedm set až tisíc hektolitrů zlatavého moku.

„Budeme vařit pivo světlý, tmavý, polotmavý. Budou to ležáky plzeňskýho typu, kterými je náš stát proslulý, ty pak určitě obohatí různé speciály – na každý svátek, na každé roční období nějaký. Budeme vařit i ovocná piva, Irskem a Belgii inspirované Ale (ejly) a stouty, pšeničný piva… U minipivovarů jde přeci o to, aby se pivo ukázalo v jiné podobě, než co si lidé koupí v supermarketu. Bude to pivo chuťově výrazný, nepasterizovaný, nefiltrovaný, takže ten chuťový vjem bude opravdu velký. Klasické ležáky budeme vařit z českých surovin: český slad, český chmel, český kvasnice. Žádné přídavky, stabilizátory a enzymy do piva přidávat nebudeme, chceme klasický český výrobek bez náhražek a chemických přídavků. Název piva ale vybraný ještě není, “ nenechal se pobízet k vyprávění budoucí vrchní sládek Patrik Rokytka.

Impulsem k novému počinu agrocentra Ohrada se stalo doplnění produkce vlastního hovězího masa právě o domácí pivo. „V dnešní době je potřeba, aby vše bylo něčím speciální, a vesnický minipivovar tady široko daleko zatím není,“ s úsměvem konstatoval Patrik Rokytka. Atraktivitu celého zařízení jistě podtrhne možnost sledovat proces vaření piva, a to jednak z pivního salonku přilehlého k restauraci, jednak prosklenou stěnou, která vznikne v místě původního vstupu do jízdárny. „Budou tady probíhat také různé degustace spojené například s exkurzí pivovaru a s povídáním o pivu, abychom lidem přiblížili, jak se dělá. Pro největší příznivce nabídneme možnost zúčastnit se celého procesu v rámci školy vaření piva, kdy budou osobně přítomni přidávání jednotlivých ingrediencí a za měsíc si budou moci přijet pro „své“ pivo, pozvat si na něj přátele,“ přiblížil budoucí sládek další plány. Jak se spustí pivovar, budou navíc rozšířeny wellness služby areálu Ohrada o pivní lázně.

Produkce je určena pro agrocentrum a hotel Dermont v Letovicích, ale postupně dojde i na další rozvoz piva, a to jak po regionu, tak do Brna a do Prahy. Stáčet pivo zde budou nejen do padesátilitrových sudů, ale i do menších soudků nebo petlahví, dárkové balení bude ve skle.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

našinec

úterý, 12. březen 2013
14:34

Průmyslových pivovarů nemáme už přes čtyři desítky, ale jen přes čtyři desítky. Bohužel...


napsal(a): našinec [Odpovědět]

Dwarf

úterý, 12. březen 2013
18:28

Dwarf

to našinec: toto je opravdu hodnotný příspěvek...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
23:45


posted by: Inzerce

Vašek Švihlík

úterý, 12. březen 2013
21:35

to Dwarf: Kromě pana Jiřího Kani se to tu v posledních dnech hodnotnými příspěvky jenom hemží :) :) :)


napsal(a): Vašek Švihlík (vaclav.svihlik(a)seznam.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI