Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Zubr Gold je šampionem mezi českými pivy. Piva Litovel Premium a Litovel Classic vytvořili vítěznou SUPERIOR kolekci.

Co se píše o pivovarech a pivu


Zubr Gold je šampionem mezi českými pivy. Piva Litovel Premium a Litovel Classic vytvořili vítěznou SUPERIOR kolekci.

[čtvrtek, 7. březen 2013]

Zubr Gold zvítězil v kategorii světlých výčepních piv a současně se stává šampionem celé soutěže Zlatý pohár PIVEX a Pivem 2013. Mezi světlými výčepními pivy dále bodovala Holba Šerák, které patří stříbrná medaile. Nejvíce medailí si ze soutěže odváží pivovar Litovel. Zatímco tmavému pivu Litovel Dark a oblíbenému Gustavovi z produkce minipivovaru Litovel patří zlato, Litovel Premium získal stříbro v kategorii ležáků a s výčepním pivem Litovel Classic vytvořil nejúspěšnější dvojici v soutěži tzv. SUPERIOR kolekci. Medaili získal také Litovel Schwarzbier, který spolu s vítězem Litovel Dark a tmavým Zubrem Classic ovládli kategorii tmavých výčepních piv.

Jedná se o mimořádný úspěch všech tří značek, který potvrzuje, že nejlepší piva se pijí na střední Moravě. „Podařilo se obhájit nejen loňská vítězství, což potvrzuje stabilní kvalitu, ale navíc je rozšířit o nová. Medaile získala piva průřezem sortimentu všech tří značek. Výborné hodnocení pivovarských odborníků je určitě věrohodným signálem pro všechny konzumenty a spolehlivým vodítkem, které pivo si vybrat. Těší nás, že opět zvítězila chuťová jedinečnost a poctivá tradiční výroba“, komentuje úspěch Vilém Nohel, výrobní ředitel skupiny pivovarů Holba, Zubr a Litovel.

Hlavním kriteriem hodnocení piv v soutěži byla především chuť, vůně, říz a hořkost, ale i vzhled piva a celkový dojem po napití. Tedy všechny vlastnosti, pro konzumenta rozhodující. Důležitá je také pitelnost, která je pro piva Holba, Zubr a Litovel charakteristická. „Jde o vlastnost, kterou pivu přináší klasická výroba. V podstatě se přesně definovat nedá, ale spolehlivě ji poznáte. S každým douškem se zvyšuje vaše chuť k dalšímu napití, takže u takového piva posedíte déle a pořád máte co vychutnávat,“ říká sládek, který vaří nejlepší tmavé pivo u nás, Petr Kostelecký.

Piva oceněných značek vynikají svou osobitou charakteristikou a jedinečnou chutí. To co je spojuje, je stabilně vysoká kvalita a klasický způsob výroby podle tradičních receptur. Konzumenti dnes vyhledávají chuťově různorodá piva. Jednoduše nechtějí taková, která chuťově splývají a to potvrzuje také rostoucí obliba moravských piv Zubr, Holba a Litovel nejen v doma, ale i v zahraničí. Dříve regionálním značkám se daří úspěšně rozšiřovat distribuci nejen v rámci České republiky, ale i na Slovensko dalších zemí.

21. ročník soutěže ZLATÝ POHÁR PIVEX – PIVO 2013 hodnotil vzorky 61 značek piv z 15 pivovarů a 7 minipivovarů.

Odborná porota, složená ze sládků a pivovarských odborníků z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, degustovala anonymně pod notářským dohledem ve dvou na sobě nezávislých kolech. Dvojí hodnocení zaručuje maximální objektivitu a má odhalit vyrovnanost značky, aby nemohlo dojít k náhodnému zkreslení. Odborným garantem soutěže je Výzkumný ústav pivovarnický a sladařský v Praze. To všechno činí z Pivexu vysoce objektivní, nezávislou degustační soutěž a dává váhu výsledkům a získaným oceněním.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI