Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Slavnosti piva začínají zítra prvními degustacemi, zájem pivovarů o účast v soutěži je rekordní

Co se píše o pivovarech a pivu


Slavnosti piva začínají zítra prvními degustacemi, zájem pivovarů o účast v soutěži je rekordní

[pondělí, 4. únor 2013]

Pro veřejnost se festival otevře ve středu a potrvá do soboty

Rekordních 128 pivovarů se k dnešnímu ránu hlásí do 23. ročníku Reprezentačních slavností piva v Táboře. Ty začínají zítra (5/2) prvním kolem odborných degustací. Pro veřejnost začne pivní svátek ve středu 6. února. Právě propojení velké odborné degustační soutěže s veřejnou pivní slavností činí táborský festival piva unikátem doma i ve světě.

O prestižní Zlatou pivní pečeť bude usilovat rekordních více než 550 vzorků piva v pětadvaceti kategoriích. Mezi 128 dosud přihlášenými pivovary jsou i výrobci z Japonska, Norska nebo Arménie. Do degustací promluví také vzorky piva z Ruska, Německa, Belgie, Polska, Běloruska, Kazachstánu, Rakouska nebo Nizozemí. Stále pestřejší nabídka a různorodost druhů si v zájmu větší objektivity hodnocení vyžádala rozšíření počtu kategorií o extra silná piva a piva míchaná /Radlery/. Největší konkurence je letos v kategorii světlý ležák minipivovarů , kde je přihlášeno 47 vzorků.

Z hlediska účasti pivovarů v odborné degustační soutěži jsou Slavnosti piva v Táboře největší svého druhu v České republice. Odborné degustace jsou přísně anonymní a oficiálně garantované odbornými autoritami. Mimo odborníků z pivovarů budou pivo hodnotit doktorandi VŠCHT, úspěšní studenti Střední průmyslové školy potravinářských technologií z Prahy a Střední ekologické a potravinářské školy z Veselí nad Lužnicí. Jako nezávislí degustátoři se zúčastní také sládci z Japonska, Ukrajiny, Ruska a Polska. Poprvé se degustací zúčastní také pracovníci Výzkumného chmelařského ústavu ze Žatce.

Degustace začínají v úterý ráno hodnocením světlého výčepního piva. Soutěž uzavře páteční ochutnávka vítězných piv z každé kategorie, ze které vzejde absolutní vítěz letošního ročníku slavností.

Od středy do soboty si může svého favorita mezi pivy vybírat i veřejnost. Návštěvníci se mají na co těšit - v Hotelu Palcát bude vždy od 17 hodin k ochutnání zhruba stovka druhů točených piv a další stovka ve skle. Na místě budou kromě českých speciálů velkých a malých pivovarů například různá piva z Belgie, mnichovský Paulaner, bayreuthský Maisel, piva z Norska, Aljašky, Nizozemí, Itálie nebo ze Slovenska. V doprovodném kulturním programu vystoupí například Keramička, Babouci, PiňaKoláda, Melody Band nebo Big Papa.

Součástí slavností je také soutěž o nejlepší minerální vodu. Degustace jsou naplánované na páteční dopoledne. O titul Zlatý český pramen usiluje 23 vzorků, zajímavostí je premiéra minerálek z Ukrajiny a Arménie.

Slavnostní vyhlášení výsledků a předání cen vítězům odborných degustačních soutěží proběhne v sobotu 9. února od 18 hodin v kongresovém sále Hotelu Palcát.

Slavnosti se konají pod záštitou ministra pro místní rozvoj Ing. Kamila Jankovského, ministra zemědělství ČR ing. Petra Bendla, hejtmana Jihočeského kraje Mgr. Jiřího Zimoly a prezidenta agrární komory ČR Ing. Jana Veleby. Akci podporuje Česká centrála cestovního ruchu CzechTourism a Jihočeská centrála cestovního ruchu.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI