Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Odešla rakovnická legenda Jiří Holopírek, sládek pivovaru Bakalář a domácí vařič piva z Rakovníka

Co se píše o pivovarech a pivu


Odešla rakovnická legenda Jiří Holopírek, sládek pivovaru Bakalář a domácí vařič piva z Rakovníka

[pondělí, 28. leden 2013]

Jméno Jiří Holopírek bylo a stále bude spojeno s pivovarem Bakalář v Rakovníku, kde působil po většinu svého aktivního života na pozici sládka.

Jiří Holopírek se narodil 21. dubna 1939 v Jihlavě. V roce 1958 absolvoval střední průmyslovou školu potravinářských technologií, obor technologie piva.

J.Holopírek byl “pivařem” celým svým srdcem. Sám říkával: “byl jsem tehdy čerstvý maturant vyslaný na zkušenou”. Od té doby, kdy po škole v roce 1958 dostal tzv. umístěnku do pivovaru v Krušovicích, do jehož správy v té době patřil i pivovar v Rakovníku pracoval v Jiří Holopírek v pivovaru.

Jiří Holopírek začínal s pivem doslova od píky. Prošel si v pivovaru všechny možné profese. Byl sladmistrem, po té sklepmistrem, v letech 1970 až 1982 podsládkem a od roku 1982 do roku 1995 sládkem.

V pivovaru za svého působení zažil hodně změn. V roce 1995 se dostal pivovar Bakalář do soukromých rukou. Během dvou let upadl výstav ze 140 tisíc hl. na nulu a tím byl v květnu 1997 provoz uzavřen úplně. Pan Jiří Holopírek prožíval toto smutné období velmi těžce. Říkával: „Nechci být sládek – zavírák,“. Proto v roce 1996 odešel do předčasného důchodu.

Nechtěl se totiž podílet na hořkém konci pivovaru v Rakovníku. Bez vaření piva nezůstal pan Holopírek ale ani v důchodu. Vařil si doma v improvizovaném minipivovárku pivo pro vlastní potřebu a pro potěšení. V roce 2010 oslavil 10let domácího vaření.

Když jsme začali se znovuvzkříšením rakovnického pivovaru, konzultovali jsme věci mimo jiné i s panem Holopírkem. Bylo pro nás totiž důležité, slyšet jeho názor na věc. Zvali jsme ho do pivovaru pravidelně a rádi jsme mu ukazovali všechno nové, co se rozjíždělo. Bylo vidět, jak ho změny k lepšímu těší,“ vzpomíná Draha Pittnerová. Měl velkou radost z obnovení výroby piva v Rakovníku po roce 2004 a největší radost měl, když do pivovaru nastoupilo nové vedení v čele s Ing. Pavlem Gregoričem, které v pivovaru působí dodnes.

Pan Jiří Holopírek starší zemřel po delší nemoci 7. ledna 2013.

Jeho štafetu v rakovnickém pivovaru převzal jeho mladší syn Radek, který již téměř dva roky pracuje v rakovnickém pivovaru jako výrobní ředitel – sládek pivovaru Bakalář.

Vzpomenul: „Práce byla pro tátu vždy na prvním místě. V pivovaru jsme i bydleli, takže volba, čím budu, byla úplně jasná. Táta strávil v rakovnickém pivovaru 38 let. Když jsem sem nastoupil já, měl z toho ohromnou radost. Spoustu věcí jsme spolu konzultovali. Bude nám všem chybět,“ říká Radek a jakoby mluvil za všechny pivní znalce a milovníky dobrého piva.

Ke vzpomínce a uctění památky pana Jiřího Holopírka - sládka s velkým „S“, s velkým uznáním jeho jako člověka vstřícného a odborníka v pivovarnictví se připojují také členové Klubu sběratelů pivních suvenýrů v Rakovníku.

Zaslal: Jiří Dlouhý


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI