Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovary Lobkowicz nabídnou českým pivařům nevšední typ piva; Sváteční kouřový ležák

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovary Lobkowicz nabídnou českým pivařům nevšední typ piva; Sváteční kouřový ležák

[úterý, 11. prosinec 2012]

Pivovary Lobkowicz potvrzují pozici inovátora v oblasti netradičních a zajímavých piv. Po několika měsících vývoje připravili sládci v Pivovaru Uherský Brod nový druh piva – Sváteční kouřový ležák. Kouřová piva (německy Rauchbier) tvoří samostatný pivní styl a na našem trhu jsou vzácností. Pivním fajnšmekrům se tak nabízí příležitost ochutnat opravdovou specialitu.

Nakuřovaná nebo též kouřová piva se vyrábějí s podílem sladu sušeného nad kouřem z dubového dřeva, případně rašeliny. Použití rašeliny při sušení sladu je společný prvek s výrobou whisky. A právě kouř dodává kouřovému pivu charakteristické vlastnosti – velmi specifickou kouřovou až uzenou vůni i chuť,“ uvedl Lukančo Trifončovski, sládek uherskobrodského pivovaru.

Ačkoli bylo nakuřování sladu v minulosti celkem běžné, dnes se díky moderním metodám již běžně neprovádí a kouřová piva se vaří jako specialita především v okolí severobavorského města Bamberk.

Sváteční kouřový ležák je spodně kvašené pivo polotmavé barvy s převládající kouřovou vůní. V chuti je možné kromě nakuřovaného sladu najít sladové, karamelové a kávové tóny. Pivo se vyznačuje bohatou harmonickou chutí se středním až vyšším řízem a jemnou hořkostí. Obsah původní mladiny činí 12,8 % hm. a obsah alkoholu je 5 % obj. Kouřového piva bylo stočeno limitované množství 1.149 sudů. Ode dneška je distribuováno do hospod a restaurací po celé republice.

Pivovary Lobkowicz letos uvedly na trh také další u nás zatím spíše neznámá piva, a to hned dvě piva z kategorie ALE [čti ejl] – v únoru Chlumecký Amber Ale a na začátku léta také Chlumecký Pale Ale. S nabídkou více než 60 značek ze 7 regionálních pivovarů disponují nejširším porfoliem v republice.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Děkan

úterý, 11. prosinec 2012
22:16

Děkan

Už jste někdo ochutnal zmiňované Ale z Chlumce?


napsal(a): Děkan [Odpovědět]

Mosquit

úterý, 11. prosinec 2012
18:54

Mosquit

To jsem zvědavý, jaký slad použili. Pokud běžně dostupný Weyermannovský nakuřovaný, pak o "převládající kouřové vůni" nemůže být řeč. Ale ono "pravého" by se asi moc stejně nevypilo, to by byla v tohle objemu sebevražda...


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
23:55


posted by: Inzerce

Pivař

úterý, 11. prosinec 2012
15:00

Mno, ono nakuřování sladu dříve nebylo běžné, on ani jiný slad neexistoval, když se sušilo kouřem z ohně ;) Jinak jsem ale na to dílko zvědavý...


napsal(a): Pivař [Odpovědět]

Pavel Jirsa

středa, 12. prosinec 2012
08:43

to Pivař: To co říkáš není prava - slad se sušil také na slunci. Samozřejmě v létě, v zímě jen kouřem.


napsal(a): Pavel Jirsa (jirsa12(a)seznam.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI