Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


[úterý, ]

autor: : [permalink] [reaguj]


Diskuse byla uzavena!

Pavel R.

čtvrtek, 25. březen 2010
00:37

Pavel R.

Docela jsem se pobavil, jak Jardův článek rozpoutal diskuzi o pivu stáčeného do PET. Aspoň se v práci nenudím. Díky :D


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]

Jarda

čtvrtek, 4. březen 2010
16:04

to Elf
ad.1) Jaký je rozdíl mezi pivem stočeným přes pípu a klasickým stočením? Klasicky stočené pivo je stáčeno v ochranné atmosféře a pokud dobře těsní vydrží poměrně dlouho ve stabilní formě.
A kdo chce, aby vydrželo poměrně dlouho, kdy jde jen o to, dovézt ho domů.

ad.2) Zatímco stočením přes pípu se z piva stává téměř okamžitě humus.
Tak to už je přehánění

ad.3) Chození s džbánkem pro pivo taky žádná sláva
To mě pobavilo ještě víc, to totiž k české pivní kultuře kdysi dost patřilo.

ad.4) Tahle diskuse vážně nemá cenu, když není pochopen základní princip, a to že nikdo nechce pivo v PET skladovat, ale jen převézt a obratem vypít. A jak jsem psal v článku, při přesycenosti piva, jak se často obsluha vášnivě snaží ho natočit rychle napoprvé, chuť rozhodně netrpí, ale spíš jí malé odvětrání prospěje.


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
13:50


posted by: Inzerce

Elf

sobota, 6. březen 2010
12:40

Elf

to Jarda: Ad ad.1) K tomu nemám nic.
Ad ad.2) Ne, to není přehánění.
Ad ad.3) No, ono se na tom dá ukázat, že historie a tradice nám nezanechávají pouze to dobré.
Ad ad.4) Nejde o skladování, o tom se můžeme bavit u klasicky stáčeného piva. Pokud je načepováno přes pípu do lahve, začne okamžitě ztrácet na kvalitě a tím okamžitě, myslím okamžitě.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 06.03.2010 ve 12:56:05


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Dan

sobota, 6. březen 2010
12:53

Dan

to Elf:
K tomu stáčení do lehve přes pípu.
Ono taky záleží, jak ho kdo do lahve natočí. Pokud to neumí a čepuje to půl hodiny a pěnu odlévá do sklenice vedle, tak pivo dostane opravdu na frak.
Ovšem pokud ho někdo natočí VELMI POMALU po stěně, bez pěnění a natočí ho pokud možno až pod okraj, pivo je po uzavření uloženo a převezeno ve svislé poloze, tak se z něj zas takový "humus" nestane. Pokud je to pivo, které má v sobě vázáno přírodní céočko.
Za mnohem větší humus považuji nalití malého množství piva na degustacích, kde se pivo nechá zvětrat, zteplat a potom se provádí degustace, jejíž výsledky mnozí považují za modlu...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Elf

sobota, 6. březen 2010
13:06

Elf

to Dan: Jasně, dá se to zprasit míň a dá se to zprasit víc. Ovšem i když nastanou ty nejideálnější podmínky pro načepování do PETky, pouze se z toho nestane "zas takový humus." A mě tohle prostě nestačí, pokud někomu ano ... ale to je stále stejná písnička.

A k těm degustacím (degustačním soutěžím), mě to také nepřijde moc košer a výsledkům se spíš zasměju. Každopádně pro mě výsledky degustačních soutěží nejsou směroplatný.
Doma když ochutnávám piva, piju je vychlazená na správnou teplotu vhodnou pro daný styl, nalévám si je do vychlazených skleniček a piju jedno po druhém, právě proto abych nepil nějaký zteplalý žbrundy bez řízu.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Dan

sobota, 6. březen 2010
13:52

Dan

to Elf:
Já neříkám že to je ideální. Jenže né vždy má člověk možnost dát si to či ono pivo někde dobře a správně ošetřené, nebo je k dispozici v originální lahvi k domácímu vypití.
Prostě nastane situace, kdy na cestách, mám jako řidič pouze dvě možnosti. Buď pivo neochutnat a nebo ho ochutnat doma po převezení. Ubytování kvůli ochutnání na místě teď neberu jako variantu, protože to připadá v úvahu, když člověk jede jen za pivem.
Já si při svých pracovních cestách také občas vozím pivo k ochutnání, buď v PET a nebo skleněné 2 l láhvi s patentním uzávěrem. Pivo převážím v termoobalu, v létě s přiloženými chladícími vložkami, nebo zmraženou PET lahví vody, aby pivo i po dobu transportu nemělo šanci zteplat. Doma koštuju po "uklidnění" piva v lednici, do předchlazeného skla.
Co může člověk dělat, když není jiná možnost.

K těm degustacím, souhlas. Není co dodat.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 06.03.2010 ve 13:53:49


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Elf

neděle, 7. březen 2010
02:07

Elf

to Dan: Jasně, dá se udělat dost věcí, jak pivo stočené přes pípu co nejméně "zprznit". Ovšem já když mám tuhle možnost, nebo nic, dnes si už vybírám to nic. Na druhou stranu mám dost možností, jak se k různým pivům dostat: často jezdím do Prahy, za pivy mám občas čas jezdit buď přímo do pivovaru, nebo na pivní slavnosti a některé si můžu sehnat k nám do hospody.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Elf

čtvrtek, 4. březen 2010
11:07

Elf

to píra: Tak ještě jednou pro méně chápavé, nebo pro ty kdo prostě z nějakého podivného důvodu chápat nechtějí.
Byla tu (v článku a následně diskuzi) řeč o pivu stočeném přes pípu do PETky a nasledně doma znovu nalitém do sklenice. Tímto způsobem pivo neuvěřitelně trpí. Taky jsem to dřív párkrát zkusil, ale nemělo to smysl. Je to podobné jako bys si nechal načepovat pivo do sklenice a po nějaké době ho přelil do další.
Pokud máš pivo v lahvi (PET, lahev s korunkou, patentní láhve), nebo sudové (klasický keg, party soudek), jedná se o pivo stočené pod ochrannou atmosférou a tudíž je pivo po nějakou dobu stabilní. Záleží samozřejmě zda je filtrované, a/nebo pasterované, tím se doba trvanlivosti prodlužuje.
Takže už je to jasné, nebo máš potřebu dále překrucovat význam, toho co jsem napsal, jen abys moch psát emotikony a pozastavovat se nad těma divnejma brňákama?

P.S.: Chození s džbánkem pro pivo taky žádná sláva.

P.S.2: Nemám tušení, co má znamenat narážka na jihočeské pivo.

P.S.3: S tím stočením přes pípu si zkus dočíst zbytek mého příspěvku, aby ti bylo jasné, že reaguju na článek a jak to myslím.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Weetek

čtvrtek, 4. březen 2010
11:21

Weetek

to Elf: Přesné a výstižné. Jen se bojím, že někteří lidi trpí selektivní slepotou, takže si tenhle příspěvek jakoby nepřečtou, aby za nějaký čásek opět debatovali o tom samém a ze široka se divili, co že je na tom načepování piva do PETky, protřepání cestou domů a následném vychutnávání tak špatného.


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

Elf

čtvrtek, 4. březen 2010
12:11

Elf

to Weetek: To, že si někteří nechají zprznit pivo načepováním do lahve a následném přelití do sklenice, je na konec věcí dotyčných lidí. Mě spíš štve překrucování/nepochopení toho co napíšu a následná diskuze, kde jde jen o vysvětlování, jak sem to vlastně myslel. Nebo snad ještě horší jsou naprosto pomýlené vývody z toho, co člověk napíše. Např. "pivo stočené do PETky a následně přelité do sklenice je humus" = "pivo načepované do sklenice je humus", přitom stačilo pozorněji číst, nebo "kde jste byli milovníci dobrého piva, když jste mohli ochutnat ejly a stouty ze zahraničí" = "nesnáším české pivo". Buď jsem teda zdegenerovanej studiem teorie argumentace, nebo to prostě nedává smysl.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

píra

čtvrtek, 4. březen 2010
11:32

píra

to Elf: Chvíli jsem přemýšlel, jestli ještě reagovat, tak nakonec:
Jsem rád, že jsi se konečně vyjádřil přesně. U takového perfekcionisty by to byla škoda.
Vím nejméně o tuctu pivovarů, kde se pivo pod žádnou ochrannou atmosférou nestáčí, přinejmenším ne do párty soudků. Mě to pivo většinou chutná, ale já jsem na ten humus zvyklý. Se džbánkem si občas zajdu, když řídim, vezmu v mnohých minipivovarech zavděk i pet lahví, ať už originální nebo ne. Ve většině případů i do originální stočeno přes pípu. To, že to má neporušený uzávěr neznamená, že by to nemohla stočit před pěti minutama servírka u výčepu.
Emotikon jsem zadal dvakrát, a to proto, že se u toho opravdu dobře bavim. Ano, baví mě, jak se někteří Brňáci nechají vytočit. Ale za to nemůžeš, to je taková vaše nátura. Bez toho by s váma nebyla sranda.
Původně jsem chtěl napsat české pivo.
Howgh


napsal(a): píra [Odpovědět]

Elf

čtvrtek, 4. březen 2010
11:59

Elf

to píra: Když ti to chutná (stočené do PET, z džbánku), tak si to užij. Zakazovat ti to naštěstí nemůžu, ale snažím se alespoň upozornit, že to není nejlepší možnost, jak si vychutnat pivo.
A pokud pivo v pivovaru nestáčí do party soudků pod ochrannou atmosférou, je to stejně na nic jako přes pípu, ale proti gustu...

P.S.: Jsem brněnská náplava.

P.S.2: Já mám rád české pivo, pokud je kvalitní a dobré.

Konec


napsal(a): Elf [Odpovědět]

píra

čtvrtek, 4. březen 2010
10:16

píra

Chody měl pravdu, v Brně vědí jak na to. :D Možná by to chtělo nějakou anketu, kolik z nás je humusáků a nechává si plnit párty soudky, kupuje piva z malých pivovarů v patentních lahvích, chodí si se džbánkem...


napsal(a): píra [Odpovědět]

Elf

středa, 3. březen 2010
22:57

Elf

Jaký je rozdíl mezi pivem stočeným přes pípu a klasickým stočením? Klasicky stočené pivo je stáčeno v ochranné atmosféře a pokud dobře těsní vydrží poměrně dlouho ve stabilní formě. Zatímco stočením přes pípu se z piva stává téměř okamžitě humus. 1. se čepuje/nalévá nadvakrát, nebo se musí pít přímo z lahve a za 2. rychle ztrácí říz, aroma i chuť.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

píra

čtvrtek, 4. březen 2010
00:44

píra

to Elf: Tak to si do sklenice nechávám stočit vždy humus? :-)


napsal(a): píra [Odpovědět]

Elf

čtvrtek, 4. březen 2010
09:25

Elf

to píra: Pokud máš ve sklenici čepované pak ne (sud je stáčen pod ochranou atmosférou), pokud si tam vždy leješ pivo, které prošlo pípou, PETkou/lahví a až pak se dostalo do tvé sklenice, pak ano, vždy piješ humus.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 04.03.2010 ve 09:25:47


napsal(a): Elf [Odpovědět]

píra

čtvrtek, 4. březen 2010
10:18

píra

to Elf: "Zatímco stočením přes pípu se z piva stává téměř okamžitě humus" - dosti nešťastná formulace, která se dá pochopit i tak, že všechno, co prošlo pípou, je hnus. Když dělám prase a je sud, nepřijde mi, že bych pil humus. Ale možná je to proto, že piju jihočeské pivo. Nebo máš prostě jen vytříbenější chuť. To se máš.


napsal(a): píra [Odpovědět]

emu

úterý, 2. březen 2010
23:33

emu

hezký, jen kdyby to příště šlo dělat v článku nějaký odstavce, líp by se to četlo :)
už se těším až se do mutějovic na pivo taky vypravím !


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI