Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

leden 2014

Archiv novinek z blogu ambientního světa již od roku 2004.


Archiv leden 2014






Svátek hojnosti – masopust – letos opět zpestří speciální dvanáctistupňový nefiltrovaný ležák: Pepřové pivo. Po roční přestávce ho uvařili sládci v Královském pivovaru Krušovice, protože milovníci speciálních piv Pepřové vloni při hodování postrádali. Celkem Krušovičtí vyrobili 1550 hektolitrů Pepřového piva, které se rovným dílem rozdělí mezi Čechy a Moravu. Prodávat se bude ve vybraných restauracích a hospodách od 10. února do konce měsíce nebo do vyprodání zásob.

Pepřové pivo je dvanáctistupňový ležák s jemně pikantní chutí, kterou mu dodává extrakt ze zeleného pepře. Vyrábí se z českého sladu, žateckého chmele a vody z artézských vrtů. Pomalé zrání a ležení při nízké teplotě vytváří dobré podmínky pro vznik husté smetanové pěny a skvělého řízu.

Tradice vaření Pepřového piva vznikla před třemi lety v pivovaru ve Velkém Březně, autorem receptury je vrchní sládek Petr Hauskrecht, který v současnosti řídí také pivovar Krušovice. „Pepřové pivo skvěle napomáhá trávení po bujarém hodování, které k masopustu patří. Přispěje tak k dobré náladě a dá zapomenout na všední starosti,“ komentuje speciál Petr Hauskrecht.

Masopust – svátek hojnosti a dobrého jídla i pití – trvá od 7. ledna do úterý před Popeleční středou, kdy věřícím začíná čtyřicetidenní postní období do Velikonoc. Neodmyslitelnou součástí masopustní tradice je tradiční zabijačka a pivo jako křen, nyní v podobě Pepřového piva. „Jeho jemná pepřová vůně a chuť s příjemně hořkým dozvukem se k tradičnímu zabijačkovému menu skvěle hodí,“ přeje všem dobrou chuť řezník Tomáš Turek, který se letos stal tváří krušovické masopustní zabijačky.

Informace k Pepřovému pivu naleznete na stránkách www.peprovepivo.cz. Před zahájením prodeje zde bude také k dispozici seznam všech restauračních zařízení v Čechách a na Moravě, kam je možné se na Pepřové pivo vydat.


Vstupenky na Slavnosti piva v Táboře se budou prodávat v táborském městském Infocentru na Žižkově náměstí od pondělí 20. ledna 2014 od 8 hodin ráno. Vstupenky v předprodeji stojí od 120 do 140 korun podle konkrétního dne. Na místě pak lidé zaplatí za lístek 150 korun. Infocentrum na Žižkově náměstí v Táboře je otevřené každý den od 8 do 16 hodin.

Hlavním dějištěm svátku všech milovníků piva je opět Hotel Palcát na třídě 9. května v Táboře. Vstupenky tzv. „na místo” se vystavují do prostor kongresového sálu, přísálí a P clubu. Ostatní jsou volné a umožňují využívat prostory restaurace, lobby baru i celého prvního patra. Počet prodávaných vstupenek je omezen počtem míst k sezení.

Návštěvníci se mají na co těšit - na slavnostech si budou moci vybírat ze 130 tradičních i málo známých druhů piva. Kromě českých budou k dostání například piva z Belgie, Německa, Holandska, Dánska, Norska, Nizozemí, Irska, Skotska a poprvé i z Maďarska.

Kulturní program na jednotlivé dny:

středa 12. února 2014 – Budvarka, Diskotéka Rádia Blaník, Pitt Band, PiňaKoláda, vstupné 120 Kč

čvrtek 13. února 2014 – Keramička, Chlapi v sobě, PiňaKoláda, vstupné 140 Kč

pátek 14. února 2014 – PM Band, Kapela TOX, PiňaKoláda, vstupné 140 Kč

sobota 15. února 2014 – Melody Band, Flying Parties, Švejk Duo, vstupné 120 Kč


Bavorsko na kole, den 7 a 8: Bamberg

[pátek, 17. leden 2014]



Lotyšsko 2013 Reloaded

[čtvrtek, 16. leden 2014]




Tradice v novém balení

[čtvrtek, 16. leden 2014]




Město Tábor se v týdnu od 10. do 15. února 2014 stane už po čtyřiadvacáté dějištěm mezinárodních Reprezentačních slavností piva a minerálních vod. Návštěvníci budou moci ochutnat na 130 druhů piva a odbornou porotu čeká hodnocení více než sedmi set vzorků v soutěži o Zlatou pivní pečeť.

Táborské slavnosti patří dlouhodobě k nejprestižnějším akcím svého druhu. Pivovary i výrobci minerálek je vyhledávají zejména kvůli profesionálním a odborně garantovaným anonymním degustacím. Ty budou letos začínat už v pondělí 10. února, zatímco pro veřejnost slavnosti začínají ve středu 12. února. Důvodem posunutého termínu zahájení degustací je obrovský zájem firem od nás i ze zahraničí. Kromě českých menších i velkých výrobců se do soutěže o Zlatou pivní pečeť hlásí

i pivovary z Ruska (2 výrobci), Polska (3 výrobci), Německa (8 pivovarů), Belgie (3x),Nizozemí (2x) dále z Irska, Rakouska, Skotska, Ukrajiny, Arménie, Japonska a tradičně ze Slovenska. Vzorky do soutěže zatím přihlásilo 119 pivovarů a další žádosti jsou organizačně řešeny.

Zlatá pivní pečeť

Zlatá pivní pečeť se letos bude udělovat ve 24 kategoriích. Degustační porotu tvoří odborníci z pivovarnického a potravinářského průmyslu a pozvaní hosté s odborným renomé. Své zkušené profesionály do poroty vysílá také Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Slezská univerzita v Opavě, VOŠES a SPŠ potravinářských technologií z Prahy, SOŠ ekologická a potravinářská Veselí nad Lužnicí a Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Celkový vítěz získá ocenění v závěrečné, pětadvacáté degustační soutěži letošního ročníku Extra Zlatá pivní pečeť.

Zlatý český pramen

Součástí slavností je i soutěž o nejlepší minerální vodu. O titul Zlatý český pramen budou usilovat největší výrobci z České republiky, Slovenska, Gruzie, Arménie a Maďarska. K dnešnímu dni je do kategorií ochucená a neochucená minerální voda přihlášeno celkem 18 vzorků.

Objektivita a regulérnost

Objektivita a regulérnost průběhu odborných soutěží jsou garantovány certifikačními autoritami Bureau Veritas, TÜV SÜD Czech, 3EC International a Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Vítězové jednotlivých kategorií k titulu získají i právo užívat příslušné označení na etiketách a k propagačním účelům. Degustace proběhnou od pondělí 10. února do pátku 14. února v kongresovém sále táborské Jihočeské univerzity.

Na návštěvníky čeká nejméně 130 druhů piva

Pro veřejnost začíná oblíbený pivní svátek ve středu 12. února v hotelu Palcát. Až do soboty budou moci návštěvníci vybírat u 33 obchodních partnerů jak známé, tak mimořádné a netradiční druhy piva. Na místě budou například piva z Belgie, Německa, Holandska, Dánska, Norska, Nizozemí, Irska, Skotska, poprvé z Maďarska. Zajímavé bude představení nových minipivovarů - Zámeckého pivovaru Břeclav, Minipivovaru Všerad, minipivovaru Glokner a Veselky z Litomyšle. Dohromady bude k ochutnání nejméně 130 druhů piva.

Prostory v Hotelu Palcát se pro návštěvníky otevírají denně v 16 hodin. K dobré zábavě přispějí kapely různých žánrů a diskotéky. Nebudou chybět ani oblíbené soutěže s pivní tématikou - například o největší pivní břicho. Samozřejmostí jsou gastronomické lahůdky k pivu, od utopenců a tlačenky až po guláš nebo pikantní klobásky.

Předprodej vstupenek

Předprodej vstupenek začíná 20. ledna 2014 v Infocentru Město Tábor. Vstupenky tzv. „na místo” se vystavují do prostor kongresového sálu, přísálí a P clubu. Ostatní jsou volné a umožňují využívat prostory restaurace, lobby baru i celého I. patra. Počet prodávaných vstupenek je omezen počtem míst k sezení. Na středu a sobotu stojí lístek v předprodeji 120 korun, na čtvrtek a pátek 140 korun. Na místě se platí jednotná cena 150 korun.

Co mají společné chléb a pivo?

Doprovodnou akcí letošních slavností piva je přednáška Chléb a pivo v otázkách a odpovědích, kterou pro školy a veřejnost připravila pražská Vysoká škola chemicko-technologická. Dr. Marcela Sluková a dr. Jaromír Fiala například vysvětlí, co mají společného chléb a pivo, jaký je rozdíl mezi kvasnicovým a nefiltrovaným pivem nebo zda je tmavý chléb opravdu zdravější. Přednáška o chlebu i jeho "tekuté podobě" se koná ve středu 12. února od 10 hodin v přednáškovém sále SŠ a JŠ v Bydlinského ulici v Táboře. Vstup na akci je zdarma.

Závěrečná tisková konference se bude konat 14. února 2014 ve 13 hodin v kongresovém sále Jihočeské univerzity v Táboře.

Slavnostní vyhlášení výsledků a předání cen vítězům odborných degustačních soutěží proběhne v sobotu 15. února 2014 v 18 hodin v kongresovém sále Hotelu Palcát.

Nad konáním mezinárodní akce převzali záštitu: ministr zemědělství České republiky Ing. Miroslav Toman, CSc., ministr pro místní rozvoj České republiky Mgr. František Lukl, MPA, hejtman Jihočeského kraje Mgr. Jiří Zimola, generální ředitel Czech Tourismu Ing. Rostislav Vondruška, rektor Vysoké školy chemicko-technologické v Praze prof. Ing. Karel Melzoch, CSc., rektor Slezské univerzity v Opavě prof. PhDr. Rudolf Žáček Dr. a prof.Ing. Miloslav Šoch, CSc, děkan Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Prezentace výrobců a obchodních partnerů v Hotelu Palcát v průběhu slavností

Královský pivovar Krušovice; Starobrno; Pivovar Velké Březno; Holbau Kaltenhausen,; Heineken NV; Tradiční pivovar v Rakovníku; Pivovar Ferdinand; Měšťanský pivovar v Poličce; Pivovar Nymburk; Pivovary Staropramen; Pivovar Holba; Pivovar Litovel; Pivovar Nová Paka; Pivovarský Dvůr Zvíkov; Pivovarský Dvůr Lipan; Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod; Pivovar Svijany; Rodinný pivovar Bernard; Braurei Gebr. Maisel; Bayreuther Bierbrauerei; Pivovar Platan; Pivovar Vysoký Chlumec; Primátor; Pivovar Černá Hora; Pivovar Chotěboř; Brouwerij Huyghe, Brouwerij Van Housebrouck; Brouwerij Lefebbvre; Brouwerij Van Steenberge, Bohemia Regent; ; Paulaner Brewery; Carlow Brewing Company;

Akciový pivovar Dalešice; SPP (Klášterní pivovaru Želiv, Šumavský pivovar z Vimperka, Hostivar, Veselka Litomyšl) Z Média (Mikkeller, NONGE O, BREW DOG, De Molen a Falkon Žatec; Žeromski (Schlossbrauerei Au/Hallertau, Brew Dog, Aberdeenshire, MAHRS); Klášterní pivovar Strahov; Zámecký pivovar Břeclav; Glokner, Fozdefeszt Budapešť; Všerad; Mayzus; Pivovar Chotoviny; Minipivovar Slezan

Občerstvení a stravování a speciality k pivu bude v průběhu slavností zajišťovat Restaurace hotelu Palcát, Výrobna lahůdek o.d. JEDNOTA Tábor


V Libockém pivovaru Nad Šárkou

[úterý, 14. leden 2014]

Pivovar Chotěboř má za sebou dobrý rok. Loňský výstav se přiblížil k hranici 20 tisíc hektolitrů, přesně to bylo 19 861 prodaných hektolitrů piva. V porovnání s rokem 2012 vzrostl o 23,5%. V Chotěboři od počátku vsadili na stoupající poptávku po regionálních potravinách a hlavně na kvalitu a přírodní suroviny. Hospodářský výsledek za rok 2013 vypovídá, že tato volba byla správná. Do nového roku pivovar vstoupil i s novým podílníkem, kterým je od 17. prosince česká společnost Rade s.r.o. Druhým vlastníkem zůstává společnost RHPI s.r.o., pivovar je tak nadále ryze českou firmou.

V Chotěboři vaří celkem sedm druhů piv, v prodejích jasně vede světlá dvanáctka Prémium, která se na celkových prodejích podílí zhruba sedmdesáti procenty. Úspěšná jsou ale všechna piva, loni například výrazně rostl prodej světlého nefiltrovaného piva pod názvem Plus. Co se týká tržeb za pivo, na konci roku 2013 se ustálily na částce kolem 36 milónů korun, oproti roku 2012 je to nárůst o 21,6%.

Jsou to skvělé výsledky, je vidět, že se nám sázka na kvalitu vyplácí,“ komentuje výsledky za rok 2013 ředitel pivovaru Jaroslav Soukal. „Takový nárůst byl samozřejmě možný jen díky přízni našich zákazníků, ale také díky rozšíření výrobní části pivovaru. Pro letošní rok plánujeme podobný růst jako loni. Uděláme všechno pro to, aby nám naši stálí zákazníci zachovali přízeň a abychom získali i řadu nových,“ poodhalil plány na rok 2014 Soukal.

Tak jako loni, i letos chystá chotěbořský pivovar řadu akcí pro veřejnost. V únoru a březnu to budou především akce ve znamení plesové sezóny. Pivovar je i hrdým partnerem pražského Plesu v Opeře, pro který připravil speciální edici polotmavého piva. Na tuto akci naváže

1. března vlastní, v pořadí již pátý pivovarský ples, tančit se bude v chotěbořské sokolovně. V létě bude jednou z hlavních akcí další ročník festivalu Freš fest.





Imperial Russian Stout

[pondělí, 13. leden 2014]





Historický okamžik v novodobých dějinách Modravy. Nově postavený pivovar na břehu Roklanského potoka dnes začal vařit první várku světlého piva. Za šest týdnů mohou návštěvníci Modravy a okolí ochutnat první jedenáctistupňový Světlý Modravský ležák.

Penzion s pivovarem je postaven na místě, kde byly na Modravě na konci šedesátých let zbourány poslední domy, určené po odsunu německých obyvatel k demolici. Investorem stavby je provozovatel na protějším břehu stojících penzionů Modrava a Pupík pan Radovan Lyer, jehož jméno ponese nejenom pivo, ale zároveň celý penzion s pivovarem. Architektonický ráz stavby je shodný s typem staveb, které na tomto místě původně stály. Stavba penzionu s pivovarem byla zahájena v červnu 2011 a zkolaudována byla třicátého prosince loňského roku.

Modrava se může díky investorovi pyšnit stavbou, která ničím neruší, ale naopak doplňuje, historický ráz Bienertovy pily s okolními stavbami, které jsou spolu s Klostermannovou chatou nejfotografovanějším místem Modravy. A pro návštěvníky pivovaru bude určitě atraktivní podívanou to, že varna pivovaru je součástí restaurace.

Pivovar bude atraktivní nabídkou nejen návštěvníkům Modravska, ale i místním obyvatelům a k tomu, aby lidem pivo chutnalo, snad zbývá popřát tradičním pivovarským pozdravem „Dej Bůh štěstí“.

Antonín Schubert, starosta Modravy





Jak si užít první dny roku 2014

[pátek, 10. leden 2014]

Vyberte nejhezčí pivní etiketu

[pátek, 10. leden 2014]


Hledám práci v pivovaru

[čtvrtek, 9. leden 2014]

Hledám práci v pivovaru nebo v minipivovaru. Mám vystudovanou Střední potravinářskou průmyslovku v Podskalské obor Kvasná technologie a Vyšší odbornou školu také v Podskalské obor Potravinářská technologie a biotechnologie. Teorii znám, ale souvislá praxe mi chybí. Jelikož momentálně bydlím v Blatné v Jižních Čechách zajímaly by mne lokality: Jižní Čechy, Plzeňsko a Střední Čechy, ale nebráním se ani ostatním lokalitám.

Předem děkuji za vaše nabídky. E-mail: JENDATUMPACH@centrum.cz, TEL. 721718094


Značka Heineken spojila síly s globální DJ hvězdou Arminem van Buurenem a výsledkem jejich spolupráce je celosvětová průkopnická kampaň zaměřená na konzumaci alkoholu návštěvníky tanečních akcí. Kampaň nazvaná „Dance More, Drink Slow“ novým a přesvědčivým způsobem vede k zodpovědnosti při konzumaci alkoholu. Jejím cílem je prezentovat pití s mírou jako příkladné chování ve společnosti a upozornit na význam střízlivosti.

Kampaň je postavena na nové skladbě Armina van Buurena nazvané „Save My Night“, která propaguje a vyzdvihuje střídmost na společenských akcích. Skladbu si mohou lidé poslechnout zde...

Heineken v loňském roce v Čechách aktivně komunikoval kampaň „Sunrise“, která poukázala na to, že i střídmé pití otevírá konzumentovi piva Heineken dveře k zábavě s přáteli, novým známostem a novým zážitkům. Součástí kampaně také byly akce ve vybraných klubech, při kterých jsme zdarma distribuovali lahve s vodou. Kampaň „Dance More, Drink Slow“ nyní celý koncept posouvá ještě dále,“ říká mluvčí společnosti HEINEKEN ČR Jiří Hauptmann.

Kampaň „Dance More, Drink Slow“ byla uvedena do života prostřednictvím filmu „The Experiment“ s Arminem van Buurenem. Jedná se o sociální experiment zobrazující dva různé večery ve stejném klubu, které se liší pouze osobou DJ. Film poukazuje na to, jak může DJ ovlivnit chování spotřebitelů a vést je k tomu, aby více tančili, a tím méně pili. „The Experiment“ posuzuje vzrušující možnosti, které přináší zodpovědná konzumace alkoholu na taneční akci. Film je ke zhlédnutí zde...

Armin van Buuren ke kampani dodává: „Když hraji před tisíci fanoušky, chci, aby si ten moment užili a pamatovali i následující den. To znamená střídmou konzumaci alkoholu, aby se ten moment neztratil. Na kampani „Dance More, Drink Slow“ se značkou Heineken spolupracuji z toho důvodu, že máme výbornou příležitost a současně odpovědnost navázat lepší kontakt s našimi cílovými skupinami a vést je ke změně chování. Zodpovědná konzumace je důležité téma. Je skvělé, že díky hudbě, konkrétně skladbě „Save My Night“, lze toto sdělení inovativním způsobem předat přímo fanouškům na tanečním parketu.

Kampaň bude spuštěna ve více než 20 zemích a podpořena řadou souvisejících aktivit cílících na mladé lidi a jejich konzumaci alkoholu na společenských akcích.




Vánoční pivní průzkum Brna

[středa, 8. leden 2014]

[Praha] 10:02 [permalink] [reaguj]











«« « Strana 2 z 3 » »»
1 2 3

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI