Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

20. říjen - nejen volby, ale i Pivobraní

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

20. říjen - nejen volby, ale i Pivobraní

20. říjen - nejen volby, ale i Pivobraní

Ano, je to tak - v tichu a pohodové atmosféře augustiánského kláštera u kostela sv. Tomáše v Praze na Malé Straně, vzdáleno od voleb i politických šarvátek, se uskutečnilo v pátek odpoledne Klášterní pivobraní. Byl to již 5. ročník této bezesporu zajímavé akce. Akce, na které se prezentovalo pět (ze šesti) klášterních pivovarů z České republiky se svými pivy.

Nádvoří kláštera
Nádvoří kláštera

Kromě místních augustiniánů, v jejichž klášteře se pivo přímo nevaří, ale jejich tradiční tmavé pivo jim dodává pivovar Matuška, se prezentovaly Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha, Želivský klášterní pivovar, Biskupský pivovar Litoměřice a pivovar Ossegg z cisterciáckého opatství v Oseku. Pro ten šestý - Klášterní pivovar Strahov - byly cca 4 km asi nepřekonatelnou vzdáleností. Škoda, jejich piva patří k těm špičkovým.

Sympatická vrátnice
Sympatická vrátnice

Bohužel, pro neúčast avizovaných církevních hodnostářů, nedošlo ani k plánovanému požehnání piva. Účastníky přivítal „pan domácí“, P. Juan a posléze zástupci jednotlivých pivovarů představili své pivovary i nabízená piva. Pro zájemce nejen o materiálno byly připraveny komentované prohlídky kostela a kláštera.

Stánek domácích
Stánek domácích

A jaká byla nabízená piva? Chválit místní (tj. Matuškovo) by bylo nošením dříví do lesa. U stánku, za jehož pípou se čile oháněl sám P. Juan, zájem pivachtivých nepolevoval. Ostatně to ani jinde. Zájemcům nabízely po dvou pivech pivovary Břevnov, Ossegg a Želiv. S jedním na čepu, světlým ležákem 12° Štěpán, se prezentoval litoměřičtí. Jejich pivo znám, slušný ležák, dobře pitelný, ten jsem dnes neochutnala, ale zakoupila si v láhvi jejich novinku - Štěpána polotmavého.

Litoměřičtí
Litoměřičtí

Obě piva břevnovská (12° Benedikt a 15° IPA) byla vynikající, přímo vyžadující „nášup“. K jejich konzumaci pak zájemcům přidával čepující, ing. Šuráň, i povídání o historii či výrobě piva. Mile pak překvapil nováček z Ossegga, zejména svým 13° světlým extra hořkým speciálem. 13° tmavý speciál Tomáš byl sice vodovější, ale rozhodně ne špatný. Spíše mi připomínal stout.

Nabídka Ossegu
Nabídka Ossegu

Zklamáním byla ale piva ze Želivi. Světlá 12° byla plná diacetylu, v chuti sice o něco lepší, ale stejně skončila v záhonku. Vánoční 20° byla silně lihová, nic k pochutnání. Doufám, že alespoň těmi láhvovými, co jsme přinesli domů (ale zatím neochutnali) se rehabilitují.

Želivská piva
Želivská piva

V každém případě to bylo mile strávené, klidné páteční odpoledne.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 3427x] [24. říjen 2017]
[Pivní slavnosti] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI