Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Braní piva na Žižkově pošesté

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

Braní piva na Žižkově pošesté

Braní piva na Žižkově pošesté

Je to vskutku tak, Žižkovské pivobraní ve dnech 2. a 3. června vstoupilo již do šestého ročníku svého trvání. Akce na Vrchu sv. Kříže, v parku Parukářka, nabyla na oblibě nejen u místních, ale i cizinců - angličtina, němčina či ruština nebyly jedinými jazyky, které tam bylo slyšet. Pořadatel, m.č. Praha 3, pozvala k účasti 40 malých pivovarů. Nepočítala jsem stánky, ale podle uveřejněného seznamu bylo zřejmé, že chyběl pouze pivovar Žlebské Chvalovice, naopak, mimo inzerci, byl přítomen pivovar Lobeč.

Dolní část
Dolní část

Již druhým rokem je akce rozdělena na „horní“ a „dolní“ část, což jsme shledali již v loňském roce navýsost chvályhodným počinem. „Dolní“ je sice o něco menší, s cca 1/3 stánků, ale zato si zde přijdou na „chuť“ milovníci „řevu“, jenž se lije z pódia a ti „horní“mají klid na nerušenou konverzaci a konzumaci piva. Zde se též nachází zastřešený stan s lavičkami. Samozřejmě, v parku na trávě je spousta dalšího místa k rozložení své deky a relaxaci na ní. Akci jsme navštívili, jako obvykle, již v pátek, hned na začátku, kdy se ještě netvořily fronty na pivo.

Pohoda v horní části
Pohoda v horní části

Seznam zúčastněných pivovarů (s výše popsanou výjimkou) najdete zde. Každý z vyjmenovaných měl na čepu nejméně dvě piva, většinou však tři až čtyři, ale i více. Ochutnali jsme (ve dvou) celkem, jestli to dobře počítám, 18 vzorků, z nichž ani jeden nebyl hodný kanalizace. Pravda, 11° pšenice z Mosteckého Kahanu moc s pšenkou neměla co společného, ovšem od poslední naší ochutnávky před dvěma lety na Náplavce jsme museli uznat podstatný pokrok. Naopak jejich 10° Lehký Ale bylo dobře pitelné pivo.

Stín nade vše
Stín nade vše

Kromě stálic, které nemůžeme minout (např. Hostomice, Slepý krtek,Všeradice, či Gajdoš ), jsme se spíše věnovali pivům nám málo či neznámým, zejména vzhledem k panujícímu velmi teplému počasí, spíše slabší stupňovitosti. Nebudu popisovat všechna ochutnaná piva, opravdu (až na výše zmíněnou výjimku a ještě jednu, o které se zmíním níže) všechna byla dobře pitelná, bez vad. Tak jenom o některých, která jsme neznali (a dobře nám chutnala) - ALE s australským chmelem 12° Protinožec z pivovaru Všerad, 13°; pale lager Elegán, spodně kvašený chmelený citrou, z pivovaru Mordýř ; 14° IPA Vladěnka z Chotovin, 13° CRYO HOP, chmelená zmraženým chmelem, z Permona ; 8° Summer Ale z Frýdlantu (tento pivovar měl asi nejširší spektrum nabízeného portfolia, vč. jejich IPA 22°, která prý šla i v tom horku na odbyt); či polotmavý ležák Alík se čtyřmi druhy sladu a pěti druhy chmele od Slepého Krtka.

U Slepého krtka fronta nepolevuje
U Slepého krtka fronta nepolevuje

A teď ta druhá slíbená výjimka - Slovácký pivovar Šardice. Od kamarádů jsem ochutnala jak jejich ležák, tak pšenici. Z prvně zmiňovaného piva byl silně cítit diacetyl, takže mne okamžitě přešla chuť na vlastní vzorek. A co se týče pšenice, tak opět „něco jiného“, než ta pšenka, to i ta mostecká byla lepší. Nepodařilo se mi zjistit, zdali opravdu je pivo z uvedeného pivovaru, neboť jako u mnoha dalších stánků čepovali brigádnící, kteří měli jen minimální znalosti o nabízeném pivu. Na stránkách pivovaru se uvádí, že jej uvedou do provozu v průběhu roku 2017, neudávají však konkrétní termín.

Stánky
Stánky

Akce, alespoň pro nás, páteční návštěvníky, se vydařila. Bohužel, i zde musím vypíchnout některé mínusy, především dostupnost vody k mytí vlastních sklenic. V letech minulých byly cisterny na dvou místech, takže odnikud nebylo k vodě daleko. Nevím, proč usoudili pořadatelé, že stačí jenom jedna a ještě umístěná na naprosto nevhodném místě, ke kterému člověk ze všech koutů musel vážit dost dlouhou cestu. A ačkoli byla v areálu zajištěna účast policie i vlastní pořadatelské služby, nikdo si nevšímal volně pobíhajících psů. Chvála těm majitelům, kteří je měli slušně na vodítku. O neinformovanosti brigádníků u některých stánků už byla řeč.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 4201x] [5. červen 2017]
[Pivní slavnosti] [comments: 6] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dan

úterý, 6. červen 2017
23:14

Dan

Souhlasím s tím co tu Jana píše o mytí skla. Jediné místo, kde šlo umýt sklo, bylo umístěno tak, že to bylo odevšad daleko. To mělo za následek, že spousta lidí kašlala na mytí a nechala si točit do ublemcaných sklenic. Hygiena tak dostávala pořádně na frak. Já ochutnal na místě asi šest vzorků a kvůli mytí skla jsem nachodil snad několik kilometrů. To je ale dle mého jediná slabina téhle akce. Kravál byl přesunut do místa, kde nejméně škodí (i když pivovarům, které mají stánky dole to nezávidím) a celkově je to slušně organizačně zvládnuto. Jen mne překvapilo, že byly pořadatelem tolik podporovány obyčejné plastové kelímky. "Povinné" sklo, jako je to na náplavce, vidím jako lepší řešení...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Kubíček

středa, 7. červen 2017
08:01

Dan: Proboha ne, povinné sklo :-( Povinně nosit svůj půllitřík nebo třetinku :-)


napsal(a): Kubíček [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
06:34


posted by: Inzerce

Dan

středa, 7. červen 2017
08:25

Dan

Kubíček: Jo, s tím souhlasím, proto jsem "povinné" dal do uvozovek. Já si vždy nosím svoji třetinku a nebo si jí zakoupím na místě, když je možnost.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

kra-jan

pondělí, 5. červen 2017
18:29

Šardice jsem neochutnával, ale u zcela nových pivovarů bývá často ten problém, že chtějí pivo rychle vystavit - a nenechají ho ležet. To jsem konstatoval v Prachaticích (od té doby jsem ho neměl) a U Supa, když ještě neměli svoje a narychlo změnili dodavatele.


napsal(a): kra-jan [Odpovědět]

Jana

pondělí, 5. červen 2017
21:31

Jana

kra-jan:
V Prachaticích jsme byli minulý týden a pivo naprosto v pohodě.Ale souhlasím s Vámi, že v loňském roce tam problémy byly.
U těch Šardic nebylo jisté, zda mají svoje pivo, či ne.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Henri

úterý, 6. červen 2017
15:49

Henri

Jana: Šardice svoje pivo ještě nemají, ještě létají. V sobotu jsem od nich ochutnal IPU, a ta byla, dle sdělení čepujícího, uvařena u Křiklouna.


napsal(a): Henri [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI