Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Jak jsem se učil pořádat výlet, aneb první RTO výprava

Pivní cesty


verze pro tisk

Jak jsem se učil pořádat výlet, aneb první RTO výprava

Jak jsem se učil pořádat výlet, aneb první RTO výprava [p259]

Začalo to vloni na konci podzimního srazu Prvního Citroën klubu v Lužanech u Jičína. Při loučení se do mne Dovrtilovci a ostatní přísedící pustili, proč jezdím tak mrňavým autem a ať někdy přijedu autobusem, ten se k mojí postavě hodí líp a spoustu jiného pošťuchování. Cestou domů jsem si uvědomil, že vlastně mají pravdu a že takový výlet Rťákem může být docela sranda, obzvláště pokud se vytýčí opravdu kvalitní cíl. Jako inspirace mi posloužila má další vášeň a to je Líznictví.

Kdo s námi byl na výpravě, tak už ví, že tato činnost je spojena s pivem a že novodobý Lízník je amatérský odborník na pivo a hlavní činností je ochutnávat a ochutnávat. Tato činnost se dá samozřejmě nejlépe provozovat v pivovaru a základní myšlenka na RTO výpravu byla na světě. Ještě jsem do názvu přidal “První“, protože tento geniální nápad určitě nezůstane bez odezvy a bude se muset přidávat, neboť se zájemci o místa v Rťáku budou prát. Proto bude potřeba uspořádat druhou a třetí … a desátou výpravu. Také pivovarů je více a povinností Lízníka je tyto pivovary kontrolovat a plnit tak naše poslání.

RTO vs Citröen
RTO vs Citröen

Myšlenka je na světě a dalším krokem bylo sehnat Rťák, protože RTO výprava bez RTO autobusu by nebylo to pravé ořechové. K tomu mi posloužily zkušenosti z 18. mezinárodního srazu 2CV. A tak jsem oprášil telefon na Petra Kordíka, se kterým jsem v létě 2009 strávil úmorný týden na palubě jeho autobusu. Nevím, do jaké míry Petra tato myšlenka nadchla, ale přislíbil účast, a po důkladné rozvaze jsme přesunuli výpravu z původně zamýšleného podzimku na jaro, čímž získáváme dostatek času na pečlivou přípravu a kvalitní distribuci jízdenek. O to nemám obavy, protože tak kvalitní produkt se prodává sám a já budu rád, když mi lidi neurvou ruce. Také přislíbená cena autobusu byla velice příznivá a nemalou měrou přispěla ke zdárnému konci.

S vlastní realizací návštěvy pivovaru jsem se obrátil na našeho Vrchního Lízníka Kuldu, který má přehled v řadách Lízníků, z nichž někteří v pivovaru dokonce pracují a tudíž pomohou zajistit kvalitní prohlídku s ještě kvalitnější ochutnávkou, která je neodmyslitelnou součástí každé exkurze. Hned padl tip na pivovar Ferdinand v Benešově, ve kterém kolega Lízník pracuje na sladovně. Vyhlídka na prohlídku nejen pivovaru, ale i sladovny byla velice lákavá.

Velkopopovický kozel Olda
Velkopopovický kozel Olda

Nechal jsem Kuldu s jeho úkolem na zajištění exkurze a jal jsem se upřesnění data výpravy a zajištění doprovodného programu. Tím se stala návštěva muzeí motocyklů v Netvořicích a na Konopišti, která dala i ono přesné datum. Muzea motocyklů jsem zvolil proto, že Citroenáři mají k technice blízko a který kluk v mládí nedrtil toho svého Fichtla nebo Pincka a také jako připomínku toho, že nejenom Francie, ale i my jsme kdysi byli motoristickou velmocí. Také nemohu opomenout to, že se muzeum Citroënů v okolí Benešova shání dost blbě.

V plánu bylo výpravu uspořádat ve druhé polovině dubna, ale zamýšlené datum padlo na první víkend v květnu, protože dříve muzea neotevírají. I komunikace s muzejníky byla naprosto dokonalá i s příslibem průvodcovského servisu, pokud se ozveme ještě týden před návštěvou.

Datum bylo na světě, doprovodný program také, a tak zbývalo pouze zajistit onu hlavní atrakci. Dal jsem Kuldovi ještě dva měsíce a okolo Vánoc jsem ho začal bombardovat dotazy, jak si naše věc stojí a jakou máme vyhlídku na kvalitní prohlídku. Byl jsem potěšen, že se na naši věc Kulda nevykašlal, ale zjištění, že kolega Lízník nám s exkurzí nepomůže, mi radost neudělalo. Také vedení pivovaru na písemné prosby nereagovalo a po telefonu nikdo nic nevěděl. Evidentně na příznivce piva pivovar Benešov kašle a stojí pouze o naše prachy při placení útraty. Nakonec se naše pozornost od pivovaru Benešov odvrátila a poohlídly jsme se po ostatních výrobnách zlatavého moku, kde budou vstřícnější a názoru Líznictva si více váží.

Pivovar Velké Popovice (PPas)
Pivovar Velké Popovice (PPas)

Volba padla na pivovar Velké Popovice, jehož význam, a pro středočeské pivovarnictví obzvlášť, je přinejmenším srovnatelný ne-li větší a mají i propracované návštěvnické centrum. Na náš zájem o pivovar reagovali velice vstřícně. Je vidět, že oni si názoru Lízníka váží a jsou si vědomi toho, že jsme jeden z určujících faktorů pro názor obyvatelstva na tu či onu značku piva. Také zapracovala přítomnost Pivovarské Kozlovny, pořádné hospody, kde přislíbili, že nás všechny nakrmí i napojí.

Plán je na světě a začala fáze distribuce tohoto geniálního projektu. S Kuldou jsme ještě připravili itinerář výletu pro výrobu přehledného a inspirujícího letáku. Ten jsme umístili na stránky Prvního Citroën klubu Praha a poprosili o otištění v klubových časopisech. Kulda rozeslal e-maily Lízníkům. Já ještě vyrobil vkusné jízdenky z pivních tácků a čekal na nápor cestujících. A ten se také dostavil. Hned po zveřejnění se hrnuly telefony a e-maily s objednávkami a také srdceryvná prosba od Strakonických, ať jim určitě schovám jízdenky, že si pro ně určitě za čtrnáct dní přijedou na schůzi.

Do odjezdu zbývají ještě tři měsíce a my máme polovinu jízdenek prodaných. Jsem na výsost spokojen lituji ty, na které nezbude místo. Opak je však pravdou a po počátečním náporu zájem o výpravu opadá a já už neprodal ani lupen. Počátkem dubna byla situace tak kritická, že jsem začal uvažovat o zrušení akce, protože jsme stále nebyli solventní a doplácet autobus ze svého se mi moc nechtělo. Nažhavil jsem tedy telefon a nabízel a nabízel a vůbec se mi to ponižování nelíbilo. Nakonec nám z paty trn vytrhl kamarád Čamrák, který na dispečinku pražské tramvajové dopravy prodal osm lístků, a Toto, který v práci také něco udal. Z insolvence se stala solvence a já s radostí rozeslal zprávu, že určitě jedeme a ať se Popovice třesou, protože je jedeme vypít.

Účastníci zájezdu
Účastníci zájezdu

Nálada byla bezvadná až do chvíle, kdy mi čtrnáct dní před odjezdem přišel dopis, že mám nastoupit lázeňskou péči a tak na RTO výpravu nebudu moci. S tím jsem v žádném případě nemohu souhlasit. Odjížděl jsem už s plánem, že zdrhnu. Utíkat ale nakonec nemusím, protože lidé v lázních byli velice vstřícní a na víkend mne pustili domů.

Ještě týden před výpravou obvolávám muzea a domlouvám prohlídku i s odborným výkladem. Asi tři dny před odjezdem volal Petr, majitel Rťáka, že nemůže, protože má kšeft do Německa a ten je trochu líp placen. Naštěstí hned dodal, že posílá s jeho Rťákem svého kamaráda Jardu a ten nás odveze, kam jen budeme chtít.

A pak to přišlo. V pátek zdrhám hned po obědě, budík nařizuji na šestou a vyrážím směr Barrandov. Rťák je už nastartovaný a Jarda pobíhá kolem a připravuje výjezd. Za chvilku doráží i Kulda a před devátou vyrážíme na Smíchovské nádraží, kde má nastoupit většina cestujících. A ejhle, od Strakoničáků přicházejí jenom ženský, takže ti, co se nejvíce báli, že na ně nezbude místo, nejedou, a kamarád Čamrák, který v podstatě zajistil, že se vůbec jede, se kvůli nemoci dětí též nedostavil. Cestou sbíráme další účastníky a nálada je skvělá.

Jedeme...
Jedeme...

Od nemocnice se za námi navíc kodrcá Pluriel, ve kterém jede Luboš Hůla, který nevydýchal to, že by po čtvrt století měl jet autobusem a raději se za námi dusil v tom smradu, co z nás vychází. V Benešově nastupují poslední Lízníci, někteří dokonce v dobových uniformách ČSAD.

Konečně jsme na Konopišti a vyrážíme okolo producírujících se bulteriérů do muzea motocyklů. Tam kupodivu i přes opakované připomínání a ujišťování, že na nás čekají, o nás nikdo neví. Dovnitř nás pouští recepční z přilehlého penzionu, odborného výkladu se ujímám sám a opět žhavím telefon, zda na nás čekají alespoň v Netvořicích. Tam se to naštěstí povedlo lépe a pan muzejník na nás čeká. Po prohlídce Netvořického muzea vyrážíme směr Velké Popovice nádhernou středočeskou pahorkatinou.

U historické varny
U historické varny

V Popovicích nám před prohlídkou moc času nezbývá a tak si hlad necháváme na později a po pivku jdeme na věc. Exkurze oproti očekávání začíná ochutnávkou a tak se nám po chytré vodě lépe diskutuje o technologických tajemstvích výroby. Vyrážíme do útrob pivovaru, prohlížíme pivovar a obdivujeme na nádvoří pivovarského kozla s kapitálními rohy. Při diskuzi zjišťuji, že nejenom Kulda má zkušenosti s domácím vařením, ale i kovanej citroënář Pepa Miléř kdysi na zahraniční misi vaříval pivo. Oba je seznamuji a propuká vášnivá debata.

Kozlovský košt
Kozlovský košt

Po exkurzi usedáme v Pivovarské Kozlovně a konečně nastává čas pozdního oběda. Ještě dvě, tři pivka a jede se domů. Benešováci nám mávají, evidentně jim tři pivka nestačila a také se do Benešova již nevracíme. V Jesenici opouštím osazenstvo a jdu si domů odpočinout po náročném dnu.

Přes počáteční problémy mne úspěch a ovace cestujících opět hážou do pohody a přesto, že i přes velmi příznivou cenu nezbylo ani na provolaný kredit, opět uvažuji o druhé RTO výpravě. Snad se i dobrá pověst roznese a příští rok se o jízdenky konečně poperou.


Autor je První řádný Lízník, Lízník rady Lízníků a člen Citroën clubu

Spolek lízníků


[Martin Fresl] [Zobrazeno 63664x] [3. listopad 2011]
[Pivní cesty] [comments: 11] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Karel

neděle, 23. prosinec 2012
09:30

karel

My jsme byli rtakem v Kacove a na Stenberku a byl to super vylet. Doporucuju. V pivovaru v pohode, prijemny, dobry pivo i jidlo. K.


napsal(a): Karel [Odpovědět]

mar

neděle, 6. listopad 2011
18:40

mar

to Rosťa: No nevím. Když je pivovar ve Velkých Popovicích, tak bych předpokládal, že ho stále vaří v Popovicích. V pivovaru ani v jejich restauraci jsem nikdy nebyl takže chuť piva přímo tam posoudit nemůžu, ale kdekoliv a kdykoliv jsem Kozla pil (ať už lahvového nebo točeného), nikdy mi prostě nechutnal. A jestli všechno vaří v Popovicích nebo ne upřímně nevím, ale prostě jejich pivo mě nikdy nechutnalo a nechutná. Toť můj názor.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 06.11.2011 ve 18:43:18


napsal(a): mar [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
14:08


posted by: Inzerce

Allegro.g.

neděle, 6. listopad 2011
11:12

Allegro.g.

Podívejte, řeknu vám to takhle, u Kozla totiž vědí, že poctivá práce se vyplatí. Pivo u Kozla je tradiční pivo vyráběné s pomocí nejmodernější technologie, jsou to piva originální a speciální, ne jen tak něco, co dostanete na každém rohu ::lol


napsal(a): Allegro.g. [Odpovědět]

Krišot

sobota, 12. listopad 2011
19:10

Krišot

to Allegro.g.:Co je u Kozla poctivá práce? HGB? když jste tak originální,proč se kozel vaří v nošovicích,na šariši, v maďarsku?


napsal(a): Krišot [Odpovědět]

Sekal

sobota, 12. listopad 2011
21:41

Sekal

to Krišot: Nežereš maso?


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Traper

sobota, 5. listopad 2011
15:19

Traper

Taky mně to bylo divný. Dokonce až podezřelý. Kdo ví, proč, nebo za čím tam jeli a vymlouvají se na kozlovské heinekenovské pivo.


napsal(a): Traper [Odpovědět]

Dan

pátek, 4. listopad 2011
09:33

Dan

Akce určitě zajímavá. Jen nerozumím tomu, že že Kulda, který sám vaří pivo a další lízníci, kteří asi ví jak má chutnat dobré pivo, navštívili zrovna europivovar.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 04.11.2011 ve 09:37:21


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Fido

středa, 9. listopad 2011
10:22

Fido

to Dan: Pivovar Velké Popovice byla taková z nouze ctnost, více nás zajímala ta sladovna, ale sehnat v sobotu exskurzi pro 40 lidí a k tomu ještě zajímavý program pro Citrënáře v dosahu historického autobusu není lehký úkol :-?
---------------------------------
Zpráva byla upravena 09.11.2011 ve 20:00:44


napsal(a): Fido [Odpovědět]

mar

pátek, 4. listopad 2011
07:58

mar

No Kozel teda není zrovna moje srdeční záležitost. Chutná jako Gambrinus (to bude asi stejným majitelem? :) ) a ostatní piva z velkovýroben šumivých nápojů . Pivovar je hezký ale kvůli pivu bych tam rozhodně nejel. (čímž samozřejmě nesoudím autora, pouze vyjadřuji svůj názor na "chuť" Velkopopovického Kozla).
---------------------------------
Zpráva byla upravena 04.11.2011 ve 07:59:07


napsal(a): mar [Odpovědět]

Rosťa

neděle, 6. listopad 2011
08:24

Rosťa

to mar: Podle čeho usuzuješ, že Kozel, který ni nechutnal, byl z Velkých Popovic?


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI