Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Bakalář Rakovník


Pivní.info

Rekonstrukce pivovaru vrcholí

[čtvrtek, 11. červenec 2013]


Pivovaru Rakovník se daří. Loni ho koupila nadnárodní skupina obchodníků s pivem s hlavními aktivitami v Rusku. Prošel rekonstrukcí, změnil vzhled etikety a vaří třikrát víc piva než loni. S modernizací souvisí i plán na zřízení bytů pro dojíždějící zaměstnance v objektu pivovaru.

"Kromě tradičního Bakaláře jsme začali vařit značky Pražačka a Černovar, které pro našeho obchodního partnera dosud vyráběl v licenci jiný český pivovar," uvedl generální ředitel firmy Pavel Gregorič.

Pivovar podle něj již déle než rok prochází rekonstrukcí a modernizací. Začal stáčet pivo do nových lahví, změnil vzhled etiket a obměňuje vybavení restaurací.

Do stáčíren piva nový majitel investoval několik desítek milionů korun a postupně modernizuje další provozy. Kromě uvedených značek, které jsou na ruském trhu prodávány již několik let, začne pivovar do Ruska vyvážet vlastní kmenovou značku piva Bakalář.

Polovinu rakovnického piva vypijí Rusové

"Pro některé zákazníky v Rusku bude Bakalář novinkou, přestože se do bývalého Sovětského svazu v minulých letech vyvážel," poznamenal Gregorič a doplnil, že pivo do Ruska neputovalo v takových objemech ani na tak prestižní trh, jakým je hlavní město Moskva.

"Do zahraničí směřuje zhruba polovina roční produkce pivovaru, z toho přibližně 70 procent představují vývozy značek Pražačka a Černovar," vysvětlila ředitelka marketingu pivovaru Drahoslava Pittnerová. Podle ní se pivovaru daří navyšovat prodej i na tuzemském trhu.

Rusové investují do českého piva, chutná jim

Jiný ruský investor koupil v roce 2010 i pivovar Podkováň u Mladé Boleslavi. Odborníci se domnívají, že Rusové skupují české pivovary proto, aby uspokojili svou domácí spotřebu.

"Chtějí pivo vozit do Ruska, kde je hodně oblíbené," myslí si Jan Veselý, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven. Domácí trh je naopak podle Veselého přesycen a pro malé pivovaru není lehké se uchytit.

Zdroj: iDnes.cz | Autor: Michal Novotný

http://praha.idnes.cz/pivovar-rakovnik-se-rozviji-a-chysta-byty-pro-zamestnance-pa1-/praha-zpravy.aspx?c=A111128_1691643_praha-zpravy_sfo


Novým majitelem Pivovaru Bakalář se stane skupina největších dovozců a distributorů piv v Rusku.

Rakovnický Pivovar Bakalář míří do rukou skupiny dovozců a obchodníků s pivem, která působí v několika evropských zemích. Rozhodující aktivity má ale v Rusku a na akvizici Bakaláře se podílí především jednačtyřicetiletý Andrej Brajlovský, spoluvlastník největšího importéra a distributora piv v Rusku - společnosti Russian Tradition Group.

Tato firma v Česku působí už deset let, dováží do Ruska pivo a v budějovickém Samsonu si nechává vařit privátní značky Pražečka a Černovar, určené výhradně pro ruský trh. Brajlovský podle informací HN už delší dobu hledal v Česku možnost podobné akvizice.

Bakalář je však značně zadlužený pivovar s letos očekávanou produkcí necelých 20 tisíc hektolitrů. I dosavadní vlastník je Rus - Alexander Olenin, který ovládal Bakaláře přes společnost Czech Brewery. Lidé z odcházejícího vedení ale nechtěli celou transakci komentovat. Není známa ani cena, za kterou noví majitelé Bakaláře kupují.

Novým ruským akcionářům pomáhá v roli poradce pivovarnický expert a někdejší generální ředitel Plzeňského Prazdroje a posléze Pivovaru Krušovice Pavel Gregorič, který z "královského" pivovaru odešel už před časem, když Krušovice koupil nizozemský Heineken. Stejně tak by do Bakaláře měla nastoupit na vysokou pozici i někdejší manažerka Krušovic Draha Pittnerová, která už třetím rokem pracuje pro Russian Tradition Group.

Podle Gregoriče je důvodem zájmu nového investora především kvalita českých piv. "České pivo má v Evropě prostě dobrý zvuk a získat jeho vlastní zdroj je, především pro investory, kteří se pivem profesionálně zabývají, určitě zajímavé," říká poradce nových majitelů Bakaláře.

Bakalář by tak měl zůstat dál regionálním pivovarem a dodávat na tuzemský trh, ale počítá se s nárůstem produkce a zvýšením podílu exportu na minimálně 50 procent. Russian Tradition Group, kterou Brajlovsky vlastní spolu se svým bratrem - dvojčetem Alexandrem a ještě kamarádem z dětství Sergejem Jegorovem, má v Rusku čtvrtinový, tedy největší podíl na dovozu a distribuci piv. Především německá piva, jako jsou Paulaner, Krombacher, Liebenweiss, Grotwerg, holandská La Trappe a česká piva, jako jsou Krušovice nebo Bernard a v Česku vyráběné privátní značky Pražečka i Černovar dodává Russian Tradition do 1500 supermarketů a pěti set restaurací v Moskvě. Další stovky jich zásobuje v ostatních regionech Ruska.

Vyjádření samotného Brajlovského se nepodařilo získat.

"Německo a Česká republika, to jsou naše základní trhy," řekl před půldruhým rokem v rozhovoru pro Hospodářské noviny. "Pokud má kupovat pivovar skutečný hospodář, musí nejdřív řešit otázku peněz do marketingu, rozvoje a počítat si návratnost své investice. Teď musejí do bank i firem přijít hospodáři místo spekulantů," vyjádřil se tehdy Brajlovský.

Zdroj: MaM iHNed.cz | Autor: Miroslav Petr


Rakovnický pivovar Bakalář je zadlužený a vykazuje mnohamilionové ztráty

Zadlužený a v mnohamiliónové ztrátě zabředlý Pivovar Bakalář mění majitele. Ruský podnikatel Alexander Olenin, který stojí za majitelem pivovaru společností Czech Brewery, respektive jejím na Kypru registrovaným vlastníkem společností Willgrade Engineering Limited, dojednává prodej zatím nezveřejněným dalším ruským investorům.

Obě strany už podepsaly smlouvu o smlouvě budoucí a k převodu by mělo dojít v nejbližších týdnech. „Původně vyjednávala o koupi Bakaláře skupina K Brewery, ale rozmysleli si to. Volba nakonec padla na ruské zájemce,“ uvádí jeden ze zdrojů HN. Ředitelka rakovnického pivovaru Ajgul Steinbachová se nechtěla k věci vyjadřovat. „Vyjádříme se později,“ uvedla bez dalších podrobností.

Rakovník by se do rodiny K Brewery hodil

Původní zájem skupiny K Brewery potvrdil Otakar Binder, manažer této společnosti, které u nás patří už sedm středních a menších pivovarů. Rakovník by zapadl do portfolia skupiny především svou polohou – na západ od Prahy dosud nemá K Brewery žádný pivovar.

Byli jsme už připraveni k podpisu smlouvy, ale na poslední chvíli jsme si to rozmysleli,“ říká také bez dalších podrobností Binder. Podle některých informací odradilo skupinu K Brewery blokování části majetku Pivovaru Bakalář věřiteli.

Ruský podnikatel Olenin byl po kanadské společnosti International Brewery Company druhým vlastníkem, kterému se podařilo provoz pivovaru rozhýbat - poté, co byl od konce devadesátých let uzavřený. Ztráta ale narůstala. Předloni vykázala společnost Czech Brewery ztrátu 31,5 miliónu korun, loňská čísla pivovar nezveřejnil, ale podle informací HN nejsou o moc lepší.

Loňská produkce víc jak 13 tisíc hektolitrů sice zdaleka nedosahuje instalované kapacity kolem 200 tisíc hektolitrů, ale Bakalář dokázal až třetinu uvařeného piva vyvážet. Export by měl být podle informací HN pro pivovar zásadní i pod novým vlastníkem – tradičně vařené a kvalitní české pivo má najít uplatnění především na ruském trhu.

Pivovary čelí propadu spotřeby

Bakalář není jediný pivovar, který u nás s obtížemi bojuje s ekonomickou krizí a celkovým – letos až desetiprocentním - propadem spotřeby piva.

Například obrovská kumulovaná ztráta Pivovaru Vyškov se stala argumentem pro ministerstvo zemědělství, které rozhodlo tento státem vlastněný pivovar od července uzavřít. Kvůli údajné „nerentabilitě“ zavřela trojka trhu skupiny Heineken své pivovary v Kutné Hořeje a Lounech.

Prodej piva viditelně klesá i největším pivovarnickým skupinám na trhu, včele s Plzeňským Prazdrojem. Na druhé straně ale některé menší a středně velké pivovary jako třeba Bernard, Černá Hora, Svijany nebo Zubr letos hlásí nárůst prodeje.

Zdroj: Ekonomika iHNed.cz | Autor: Miroslav Petr


Rakovnický pivovar začal vyrábět nealkoholické pivo. Zatím je v lahvové podobě k dostání jen v podnikové prodejně. Do celostátní distribuce by se mělo dostat během dvou měsíců.

Bakalář alcohol free je nealkoholické světlé pivo vyráběné tradičním výrobním postupem. Jeho jemná hořkost, zlatavá barva, vůně mladiny a stabilní, bohatá pěna jistě potěší každého, kdo ochutná,“ uvedl vedoucí tuzemského trhu společnosti Bakalář Jan Fábry.

K dostání je v provedení 0,3litrových a 0,5litrových lahví a v 30litrových sudech pro výčep. Podle Fábryho je nealkoholické pivo současným trendem, který chce i rakovnický pivovar sledovat.

I nealkoholický Bakalář však není zcela bez alkoholu. Jeho hladina se však pohybuje pod půl procenta.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz


Město slaví společně s pivovarem

[pátek, 19. červen 2009]

Společné oslavy radnice a místního pivovaru pobaví v sobotu obyvatele a návštěvníky Rakovníka. Dopolední program na Husově náměstí zaplní kejklíři, hudebníci a rytířské turnaje, odpoledne pak bude věnované Rakovnickému pivovaru, který slaví 555. výročí založení. „Během odpoledne a večera vystoupí kapely Hradní Duo, Děda Mládek Ilegal Band, Brutus, Z Davu, Petra Janů, Jiří Zonyga a Abraxas,“ uvedl ředitel Kulturního centra Rakovník Jiří Karel. Milovníci piva si samozřejmě mohou zasoutěžit, připravena je i ohňová show.

Letošní slavnosti navazují na loňské červencové oslavy výročí 420 let od povýšení Rakovníka na královské město. Vstupné se ani tentokrát neplatí.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz


Rakovnický pivovar slaví 555 let

[úterý, 3. březen 2009]

O tom, že se rakovnický pivovar zapíše do historie, není pochyb. Rakovnické pivo se začalo vyrábět před stovkami let. Rakovničtí vařili pivo ve svých vlastních domech. Když byl o pivo velký zájem, založila se sdružení a začalo se vyrábět. Aby se o pivu vědělo a začali ho lidé kupovat, museli zástupci pivovaru přesvědčovat hospodské o tom, aby si Bakalář koupili. Situace se však zanedlouho změnila a Bakalář se dostal na špici....

Foto

Investice

Budova pivovaru, mimochodem bývalá kasárna, stojí v Havlíčkově ulici v Rakovníku. Za ta léta, co pivovar stojí, prošel několika rekonstrukcemi. Jedna z nich se konala také v roce 2001. „Do zprovoznění pivovaru vložil peníze investor, kterému bylo řečeno, že by investice měla trvat několik měsíců. Netušil, že se to protáhne na dva roky,“ řekla výkonná ředitelka pivovaru Ajgul Steinbachová. V té době došlo hlavně k provozním investicím. Dá se říci, že v tomto duchu se pokračuje do teď. První várka piva se uskutečnila v roce 2004. Pivovar v Rakovníku vyrábí pivo klasickou českou technologií, jehož základem jsou kvalitní suroviny: slad plzeňského typu, chmel žatecký červeňák a chmelový extrakt, cukr z cukrové řepy a kvalitní voda z podzemního jezera pod městem Rakovník. Za klasickou českou technologii výroby piva se považuje dvoufázové kvašení: hlavní kvašení v otevřených spilkách 10-12 dnů, zrání piva v ležáckých tancích 21-60 dnů podle druhu vyráběného piva. Pivovar by rád obnovil i vnější části objektu. „Rádi bychom rekonstruovali. Problém je, že na to nejsou zatím prostředky. Mě osobně to mrzí v tom, že se pivovar nachází v centru města, v památkové chráněné zóně,“ uvedla Steinbachová.

Rok 2008

Minulý rok se rakovnický pivovar důrazně zaměřil na vývoz piva. „Spousta práce je s přípravou zakázek na export. Podrobně se musí zabývat zněním smluv,“ řekla Steinbachová. V současné době se rakovnický Bakalář dováží nejvíce do Ruska, Velké Británie, Ukrajiny, Ameriky a Itálie. „O pivo je opravdu velký zájem. I v zahraničí začali chápat rozdíl mezi euro-pivem a českým pivem. Například v Rusku nemohli dlouhou dobu pochopit, proč se Bakalář točí na větší tlak. Museli jsme jim vysvětlit, že to není limonáda. Naše pivo je chuťově velmi bohaté,“ řekla se smíchem výkonná ředitelka.

Zdroj: Rakovnický deník.cz | Autor: Aneta Kochová


Info z pivovaru Bakalář

[čtvrtek, 5. únor 2009]

Pivovar Bakalář slaví v letošním roce 555 let od svého založení. Tuto událost bychom rádi řádně oslavili, a tak jsme připravili několik zajímavých akcí pro příznivce tohoto lahodného moku.

Oslavy započnou 13. března tradičním, v pořadí již 4. pivovarským plesem, který se bude konat v Kulturním centru Rakovník. Jako hosté na něm vystoupí Jiří Zonyga a Věra Špinarová.

Největší událost se chystá na 20. června, kdy spolu s městem Rakovník pořádáme celodenní festival na rakovnickém náměstí. Vstup bude zdarma a návštěvníci se mohou těšit nejen na dostatek dobře vychlazeného piva, ale i na bohatý kulturní program. V odpoledním programu vystoupí skupiny Děda Mládek Illegal Band, Brutus, Hradní duo, Z Davu, Abraxas a také Věra Špinarová a Jiří Zonyga. Dále bude připraveno množství zajímavých soutěží, hlavně s pivní tématikou. Celým programem bude provázet vynikající moderátor Vlasta Korec.

Zájemce o rakovnické pivo bychom rádi pozvali také na nově otevírané internetové stránky www.pivobakalar.cz. Na nich lze najít veškeré informace nejen o pořádaných akcích, ale i přehled restaurací a prodejen, kde je možné Bakalář zakoupit a ochutnat.

Zdroj: Bakalář Rakovník | Autor: Veronika Štorková, referentka pro vnější vztahy


Před deseti lety visela v hospodě v Branově u Křivoklátu na Rakovnicku vlajka na půl žerdi a štamgasti přišli v černých kravatách, protože místní hostinský právě dotáčel poslední sud piva Bakalář. Dnes si hosté Rybářské bašty Oty Pavla zvláštně nasládlou chuť rakovnického piva znovu připomenou. Pivovar se postupně vzpamatovává z krachu a se svým pivem se vrací do míst, kde se mu dařilo.

„Znovunaražení sudu rakovnického dvanáctistupňového Bakaláře v Branově doprovodí malá oslava, při které dostanou lidé prvních sto piv zdarma,“ potvrzuje hospodský Milan Štiller. Odmítá ale, že by se Bakalář v Branově vracel na stoly hostů. Tam i nadále zůstane především Gambrinus, který se v baště točí už několik let. „Nechám na lidech, jestli rakovnické pivo budou pít nebo ne. K ničemu je tlačit nebudu. Počítám ale spíš s tím, že by se Bakalář točil v létě při fotbale nebo o víkendech. Hlavním pivem však zůstane Gambrinus,“ trvá na svém Štiller.

Není se čemu divit. Od majitele značky má chladicí zařízení, pípu i další vybavení. „Víme, že vrátit se zpátky k lidem je těžké. Spíš se nám to daří v těch menších vesničkách, kde se Bakalář tradičně pil a lidé si na něj ještě vzpomínají,“ říká obchodní ředitel pivovaru Marek Simbartl.

V Branově se před krachem rakovnického pivovaru točil Bakalář 40 let. Místní obyvatel Vlastimil Král patří mezi ty, kteří si na to pomatují. V Rybářské baště proto dnes nebude chybět: „Mně Bakalář chutná, v krámě si ho kupuju, takže jsem rád, že se vrací i do hospody.“ Když pivovar před deseti lety krachl, po chuti Bakaláře se mu zpočátku stýskalo. Teď je rád, že se vrací. (MF Dnes)


Nejhonosnější společenská akce víkendu se uskuteční v sobotu 10. února v Kulturním centru Rakovník, kde se bude konat od 20 hodin Reprezentační ples rakovnického pivovaru. Pořadatelé připravili pro jeho návštěvníky pestrý program. Uvítání příchozích se v předsálí kulturního centra ujme skupina QR Band. Chybět nebude ani předtančení. Během večera zazní i keltská hudba a přítomní zhlédnou ukázky skotských a irských tanců. Hostem plesu je populární zpěvačka Marie Rottrová. K tanci a poslechu bude vyhrávat orchestr Kampanus se svými sólisty. Chybět nebude ani tombola. Občerstvení a pivo jsou zahrnuty v ceně vstupenky, která stojí 400 korun. (MF Dnes)


V pátek v odpoledních hodinách navštívil prostory rakovnického pivovaru Bakalář Český rozhlas 1 Radiožurnál. Jedenáct pracovníků rozhlasu, vesměs redaktorů v čele s šéfredaktorem Janem Pokorným, si prohlédlo prostory pivovaru a samozřejmě ochutnalo vzorky lahodného moku.

Exkurze

Celou exkurzi včetně přednášky měl na starosti vrchní sládek Oldřich Záruba, který obratně odpovídal na všechny zvídavé otázky osazenstva. Přednášel kousek po kousku celý proces výroby piva.

Zájem

"Zájem o prohlídku pivovaru je opravdu velký. Ozývají se třeba bývalí rakovničtí rodáci a chtějí si pivovar prohlédnout zase v provozu a ochutnat pivo," konstatovala vedoucí obchodního oddělení rakovnického pivovaru Soňa Schwendtová.

Budoucnost

"Provozně je pivovar už hotový. Momentálně pracujeme na opravě budov, pro zlepšení vizuální stránky. Chtěli bychom příští rok v létě udělat oficiální den otevřených dveří pro veřejnost," prozradila plány do budoucna Soňa Schwendtová.

Ochutnávka

Zlatým hřebem celého výletu do pivovaru byla ochutnávka piva spojená s občerstvením v prvním patře administrativní budovy.Ta se protáhla až do půl sedmé večer. "Pivo mají výborné. Určitě se sem zase někdy vrátím," podotkla jedna z účastnic. (Rakovnický deník)


Rakovnický pivovar začne o Velikonocích

[úterý, 11. listopad 2003]

Podle dostupných informací by se mělo začít opět vařit pivo v Rakovníku nejpozději do Velikonoc. Podle informací z vedení společnosti Czech Brewery Rakovník by se výroba mohla rozjet i dříve. Na český trh se tak vrátí skoro zapomenutá značka Bakalář. Kapacita pivovaru by měla dosáhnout až 200 set tisíc hektolitrů piva. Z toho až 80 procent se bude vyvážet do Kanady, Spojených států a Ruska. Znovuzprovoznění pivovaru bude znamenat i 100 nových pracovních míst pro obyvatele okresu, ve kterém je skoro osmiprocentní nezaměstnanost. Většina provozů je již připravena ke spuštění. Zbývá oživit řídící pult pivovaru a opravit filtrační zařízení. (Rakovnický deník)


Pivo Bakalář se vrátí na trh

[sobota, 11. říjen 2003]

V rakovnickém pivovaru, jehož provozovatel před několika lety zkrachoval, se začne znovu vařit pivo. Na trh se tak vrátí již téměř zapomenutá pivní značka Bakalář. Vařit se dle vedení firmy Czech Brewery - Rakovník začne nejpozději do Velikonoc. Je ale možné, že to bude i dříve. Společnost věří, že se mu v blízké budoucnosti podaří plně využít výrobní kapacitu závodu, která dosahuje téměř dvou set hektolitrů piva ročně. Až osmdesát procent piva však plánuje vyvézt do Kanady, USA a do Ruska. Oživení rakovnického pivovaru bude znamenat i sto nových pracovních míst pro obyvatele Rakovnicka a okolí. (HPI Press)


Společnosti Czech Brewery-Rakovník, která chce obnovit provoz rakovnického pivovaru, hrozí konkurs. O jeho uvalení na firmu, která za necelý rok existence skončila ve ztrátě tří milionů korun, uvažuje její věřitel a současně i zakladatel firma NT-Retex. V současnosti hledá další věřitele, aby se dohodli na společném postupu. Konkurs je jednou z možností. Výši pohledávek nebyla uvedena. (Právo)


Czech Brewery ve ztrátě?

[pondělí, 11. srpen 2003]

Společnost Czech Brewery Rakovník, která chce obnovit provoz rakovnického pivovaru, se za necelý rok existence podle Obchodního věstníku dostala do ztráty téměř 3 milionů korun. Zástupci firmy se však od uvedených údajů distancují. Firma žádné hospodaření nemá, protože ještě nespustila výrobu, řekla členka vedení společnosti Alena Mildorfová. Společnost Czech Brewery původně chtěla výrobu v rakovnickém pivovaru obnovit do konce března loňského roku. V současnosti se však potýká s nedostatkem kapitálu na rekonstrukci varných zařízení. Ten je podle Mildorfové způsoben zejména silným kurzem koruny, který snižuje hodnotu dolarových investic kanadského strategického partnera. Firma chce v budoucnosti plně využít kapacitu závodu a vyrábět zde 200 000 hl piva ročně. Podle jednatele společnosti Miroslava Hnědého firma téměř celou produkci umístí na kanadský trh. (Pivní kurýr)


«« « Strana 2 z 2
1 2

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI