Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Loutky můžete ochutnat v Chrudimi

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Loutky můžete ochutnat v Chrudimi

Loutky můžete ochutnat v Chrudimi [p2351]

Chrudimský pivovar Loutkář byl založen L. P. 2020. Základem naší nabídky jsou klasické poctivé spodně kvašené ležáky, ale vaříme i speciály svrchně kvašené jako stout, IPA či APA. Máme k vaření piva unikátní, špičkovou a na míru postavenou technologii, jejíž základem je 10 hl varna. Hned vedle Pivovaru Loutkář najdete pivovarskou hospodu U Loutkáře. Příjemné posezení, kde můžete ochutnat naše piva, naše utopence a nakládané sýry a pořídit si na doma PET lahev nebo sud.

Exterier
Exterier

Všichni spoluvlastníci se známe vlastně už desítky let. Co si pamatuji, vždy se při oslavách nebo podobných akcích na chalupách či jinde, hovořilo o pivu. Co kdo zažil, kde se zhoršili, kde naopak překvapili. Věřte mi, někdy bylo velmi těžké se dohodnout, soudek jaké značky koupíme. Občas pivo chutnalo více, občas méně, ale jednoznačně jsme se shodli, že preferujeme spíše vyšší hořkost moku. A i na této v podstatě amatérské bázi celoživotních příznivců piva vznikl nápad na vlastní výrobu. Jako i v jiných oblastech života jsme si řekli, že bychom o tom neměli jen žvanit a kritizovat, ale také ukázat, co umíme. Seznámit se s tím, jak je dnes těžké něco budovat, překonávat technologické i administrativní překážky, plnit všechny ty velmi přísné normy.

Varna
Varna

Měli jsme vhodné prostory, v Chrudimi byla nabídka malých řemeslných pivovarů včetně zázemí v podobě příjemného posezení nízká. A také jeden z nás měl už s vařením piva vcelku slušné zkušenosti. Léta se samostudiem seznamoval s procesy a technologiemi. Začínal doma v paneláku na sporáku. Občas všem přinesl svá díla ochutnat, byla naprosto skvělá. Pak si vyzkoušel i práci v mikropivovarech, takže o jeho umění už nebylo pochyb.

Tanky
Tanky

Technologie pivovaru Loutkáři navrhla a sestavila společnost CHEOPS z Chotěboře, která má skoro třicetileté zkušenosti s dodáváním strojního zařízení pro pivovarnický a potravinářský průmysl. Celý systém vyniká vysokou kvalitou zpracování a vysokou mírou automatizace. Základem technologie je dvounádobová 10 hl varna, 6x 10 hl CK tanky a jeden 20 hl ležácký tank.

Základem naší nabídky jsou dekokčně vařené klasické poctivé spodně kvašené ležáky 11, ale vaříme zajímavé speciály z cizokrajných chmelů jako je Citra, Magnum, Ekuanot, Challenger, Cascade, Galaxy či Mosaic.

Marioneta
Marioneta

Loutkář 12° - Nefiltrovaný světlý ležák, obsah alkoholu: 4,8 % obj.

Kašpárek 11° - Nefiltrovaný světlý ležák, obsah alkoholu: 4,5 % obj.

Marioneta 10° - Světlé výčepní pivo, obsah alkoholu: 4,1 % obj.

Speciály

Lodní šroub 12° APA - Nefiltrované světlé plné pivo, obsah alkoholu: 5,5 % obj.

Zkouška z dospělosti 12° Stout - Nefiltrované tmavé plné pivo, obsah alkoholu: 5,1 % obj.

Paragánská 12° Single Beer - Nefiltrované světlé plné pivo, obsah alkoholu: 4,9 % obj.

Belgický mnich 15° Dubbel - Nefiltrované polotmavé silné pivo, obsah alkoholu: 6,0 % obj.

Enšpígl 12° Köůsh - Nefiltrované světlé plné pivo, obsah alkoholu: 4,8 % obj.

Černé divadlo 13° - Nefiltrované tmavé silné pivo, obsah alkoholu: 5,0 % obj.

Sortiment
Sortiment

K vlastnímu pivovaru patří i hospoda (kapacita cca 50 míst) s vcelku moderním interiérem, v Chrudimi bych řekl výjimečným. V současné situaci je samozřejmě zavřená, ale od úterka do neděle slouží jako prodejní okénko našeho piva v PET láhvích. Ta jsou stáčená prostřednictvím profi zařízení, takže v chladu vydrží kvalitní několik týdnů.

Plný provoz hospody jsme si bohužel vyzkoušeli vlastně jen několik týdnů. Před jejím otevřením koncem loňského srpna panovala mezi námi jistá nervozita, vždyť v gastronomii z nás v podstatě nikdo nikdy nepracoval. Prozatím kromě rodinných příslušníků nechceme zaměstnávat nikoho zvenčí.

U Loutkáře
U Loutkáře

Co se týká konceptu, snažíme se mít na čepu vždy alespoň dvě klasická, spodně kvašená piva, a dva speciály. V nabídce je celkem pět druhů. Pokud host naší produkci nezná, může si objednat takzvané degustační prkénko, kde všechna piva v decilitrových sklenkách ochutná.

V nabídce kuchyně jsme limitováni přísnými normami, hlavně co se týká prostoru. Takže třeba steak s hranolkami u nás nehledejte. Cestou klasické teplé kuchyně jsme ale od začátku jít nechtěli. Naší doménou musí zůstat pivo a k němu bohatý výběr především studených specialit. Řadu z nich si děláme sami. Utopence, škvarkovou pomazánku či variaci různých druhů nakládaných sýrů, které si získaly velkou, musím říci pro mě nečekanou oblibu. Vymýšlíme další pochoutky, které v jiných pivnicích nenajdete. Vyzkoušeli jsme třeba klasický kempink salát dle norem socialistického lahůdkářství. Lidé si ho dokonce kupovali domů, druhý den jsme dělali další čtyři kila navíc.

Kolektiv
Kolektiv

Ve vnitrobloku se chystáme otevřít i malé venkovní posezení. Už se nemůžeme dočkat, až přivítáme první hosty. Do jiných hospod či restaurací zatím naše pivo nedodáváme. Kapacitně nám stačí prodej prostřednictvím vlastních cest. Do nich samozřejmě počítám i možnost nákupu sudů přímo v pivovaru pro širokou veřejnost.

Sudy
Sudy

Pro nechrudimské možná přidáme vysvětlení názvu Loutkář. Muzeum loutkářských kultur vzniklo v roce 1972 a spravuje a vystavuje největší sbírku loutek v České republice. Naleznete zde asi 8 500 ks loutek z 50 zemí světa. Je zde i největší loutkářská knihovna a sbírka předmětů s loutkářskou tematikou v počtu 45 500 položek ze 70 zemí světa. Muzeum sídlí v renesančním Mydlářovském domě s věžičkou, ze které je krásný výhled na okolí města. Ve třech patrech najdete nejen historické loutky, ale i Spejbla a Hurvínka, komiksového kocoura Felixe nebo loutky Orientu.


Autor: Marek Vích, Pivovar Loutkář


Pozn.: Článek je ze série článků o minipivovarech, z kterých zatím nemáme na Pivním.infu žádný článek a ani není šance, že je v dohledné době navštívíme. Proto jsme oslovili majitele/provozovatele/sládky...



[Pivní.info] [Zobrazeno 1682x] [21. březen 2021]
[Minipivovary] [comments: 2] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Jirous

čtvrtek, 1. duben 2021
17:07

Jirous

Měl jsem tu možnost pivovar navštívit v den otevření,včetně exkurze do ,, zákulisí"🍺a zázemí musím opravdu pochválit-vše prostorově úsporné,ale opravdu vkusné 👍Ležáky sice bez senzorických vad,ale bohužel až příliš z nich vystupoval karamelový slad...., svrchní pivka v pohodě.Určitě zde návštěvu zopakuji, protože zcela jistě postupem času docházelo k dolaďování receptur, tudíž i srovnání bude zajímavé.


napsal(a): Jirous [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 25. březen 2021
12:40

Chody

Hm, určitě bych rád ochutnal zdejší piva a k tomu ten salátek s rohlíkem...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI