Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Nejdřív republika, poté pivovar

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Nejdřív republika, poté pivovar

Nejdřív republika, poté pivovar [p2143]

Začnu hádankou: co se stane, když se dají dohromady architekt, matematik a politolog? Odpověď napoví titulek. Založí republiku, Republiku Ovipistán. A to by bylo, aby republika neměla vlastní pivovar ! Jak pánové Viktor, Michal a Pavel (povolání viz výše) uvádějí: "Pivovar Ovipistán je prvním, jediným a posledním národním pivovarem v Republice Ovipistán."

Domácí
Domácí

A právě výše zmiňovaný pivovar byl slavnostně otevřen pro veřejnost v sobotu 4. července v obci Ledce, nacházející se v kraji Královéhradeckém, nedaleko od Třebechovic pod Orebem. Já jsem byla pozvaná na neoficielní otevření o den dříve, a tak jsem mohla výše zmíněné pány postupně v klidu vyzpovídat a pivovar si prohlédnout.

Budova pivovaru
Budova pivovaru

V roce 2009 začínali jako domovařiči, v roce 2016, když už jim "kuchyňské hrnce" byly malé, založili létající pivovar a svá piva vařili nejprve v pivovaru Mejto ve Vysokém Mýtě a posléze v kunratickém Muflonovi. V květnu letošního roku se pak oficielně usadili v Ledcích, v objektu bývalé hospody.

Varna
Varna

Technologie pochází z Číny, bohužel některé segmenty připomínají spíš odbytou "kovářskou práci". Varna je třínádobová, o objemu 10 hl, s parním ohřevem, kvasné nádoby (na těch je právě patrná ta "kovařina") jsou o objemech 2 x 20 hl a 1x 10 hl. Pro svrchně kvašená piva pak jeden 20 hl CKT. Ležácké tanky jsou plášťově chlazené - 10x 20 hl a 4x 10 hl.

Tanky
Tanky

Slad odebírá pivovar z Kounic, speciální pak od firmy Weyermann. Chmelí se českými odrůdami ŽPČ, Sládkem a Kazbekem i zahraničními (USA). Kvasnice jsou z VÚPS. Sortiment je zaměřen především na spodně kvašená piva, jejich názvy připomínají funkce ve vládě Republiky. Na čepu byla: 11° sv. ležák Premier - tady sládek přiznává, že se musí ještě polepšit, 12° IPL Atašé - výborné, pro mne nejlepší pivo, 14° tmavá První dáma - rovněž dobré pivo, kávovou příchutí připomínající stout, 12° APA Vyslanec, vařený ve spolupráci s pivovarem Komár. Ostatně, ten je také garantem pivovaru, resp. jeho ženská polovička, paní Eva.

Premiér
Premiér

Ovipistánské pivo vaří matematik, pan Michal Marek, právě pod jejím dohledem. Z tanku, ještě mladé, jsem ochutnala 12° nakuřovanou žitnou Senátor (inspirací prý byl jistý, již zemřelý senátor) a 15° ptm. märzen Tajemník, obě chutnala velmi slibně. Z Tajemníka, až prý na podzim dozraje, se stane Generální tajemník. Ve sklepě zraje ještě 17° Baltic porter Pučista (název je prý na památku padlých pučistů v Turecku). V plánu je ještě, zatím nerealizovaný, sv. ležák 12° President.

První dáma
První dáma

Pivovarský výčep bude prozatím otevřen o sobotách od 14 do 22 hod. Skupiny se pak mohou domluvit i na jiném termínu. V týdnu, pokud bude sládek přítomen, je možno zakoupit pivo v PET láhvích. Pivo se čepuje i na akcích obce, pořádaných na místním hřišti. Pro sběratele má pivovar připraveny tácky, etikety i sklo.

Nezapomněla jsem se zeptat na název republiky i pivovaru. Přečtěte si první čtyři písmena pozpátku a je to jasné.

Výčep
Výčep

A kde se dá pivo, kromě v místě, ještě popít? "Ovipistánské pivo je vyráběno především pro občany Republiky Ovipistán, ale zahraničním návštěvníkům naše piva zachutnala natolik, že jsme se rozhodli naše pivo vyvážet i do okolních států, především do České republiky."

Pánové, děkuji za milé přijetí i pohoštění, ať se daří. A abych nezapomněla, čtvrtým do party je obchodní atašé Petr.

Další fotky najdete zde...



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 2021x] [7. červenec 2020]
[Minipivovary] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Jana

úterý, 7. červenec 2020
13:41

Jana

Právě jsem se dozvěděla, že oficielního otevření se zúčastnilo přes 1000 pivachtivých a pivovar vytočil 40 sudů!


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI