Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Lobeč

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Lobeč

Lobeč [p1294]

Jak jsem psal v prvním příspěvku z Kokořínska, sjednali jsme si ubytování v jednom revitalizovaném pivovárku. Mnozí jste jistě již tehdá tušili, že se jedná o Parostrojní pivovar Lobeč, jak hlásá nápis na budově zachráněného pivovaru. První písemná zmínka o pivovaru je z roku 1586 a toto datum se také uvádí na materiálech pivovaru. K zastavení výroby piva došlo za války, roku 1943. Jak asi s pivovarem hospodařili komunisti, si dovedete představit. No ani první polistopadová léta mu moc nepřála, kdy došlo dokonce k rozebrání některých budov.

Hlavní budova
Hlavní budova

Naštěstí areál l.p. 2007 koupili architekti, manželé Prouzovi a jali se do postupné revitalizace objektu. Za svou bohulibou činnost byli oceněni různými architektonickými cenami. Z celého areálu na Vás dýchne kus historie, a když se vydáte s panem Prouzou na exkurzi, dozvíte se plno zajímavostí jak z historie pivovarnictví tak pivovaru samotného. Nicméně historické prostory neslouží a asi ani nebudou sloužit k vaření piva, jsou prázdné, vybavené jen tím, co se zachovalo.

Sklepy s lednicí
Sklepy s lednicí

Akorát místo původní varny se nachází Pivovarský výčep. A sem samozřejmě chvátáme hned po příjezdu a ubytování se. Jsem nedočkav k ochutnání lobečského piva. Na čepu jsou vždy čtyři piva. Ležák je asi vždy, proto dnes zkusím jen ta ostatní. Začínám osmičkou Letním Ale, jenž je ideální do horkých letních dnů. Nicméně dnes je již podvečer, takže můžu ochutnat i Wild Berry 12, které je lobečskou variací na piva spontánního kvašení. Abych se přiznal, více mi chutnala jeho čistá varianta.

Wild Berry a Ležák
Wild Berry a Ležák

Jelikož jsme dnes už hřešili v Mělníku, má být posledním dnešním pivem Lobeč Stout 12, jemuž se nedá nic moc vytknout. Už se těším na zítra, kdy se pustím do Ležáku s čistým chuťovým vjemem. Bohužel je neděle a my se ze Mlýna vracíme až kolem šesté hodiny večerní a to lobečský výčep právě zavírá :( Pondělí a úterý je zavřeno, takže musím vydržet, přece nebudu koštovat jinde.

Dnes zavřeno
Dnes zavřeno

Ve středu po exkurzi dochází konečně na Ležák 11%. Dobré to pivo, které mne provází po zbytek pobytu. A protože jsem si nechal naplnit soudek, pošmákl jsem si na něm i později v domácím prostředí.

Na exkurzi jsme ještě dostali mj. ochutnat také výbornou IPu a ještě lepší Berliner Weisse z příchutí trnek, které pan sládek sbíral v okolí pivovaru.

Berliner Weisse
Berliner Weisse

V Pivovarském výčepu na Vás dýchne kus historie. Prostoru vévodí fotografie varny v nejlepších letech v životní velikosti. Pod ní se nachází samotný výčep a posezení. Další sezení je v zahradě před pivovarem. Jídelní lístek je spíše skromnější, ale o to víc si pochutnáte i na studené kuchyni. Navíc se docela obměňuje, takže za mne jednička i z kulinářského hlediska.

Pan majitel ve výčepu
Pan majitel ve výčepu

Od roku 2015 se v Lobči opět vaří pivo. Technologie minipivovaru je umístěna v zadním traktu objektu, v bývalé stáčírně lahví. Projdeme kolem varny, chlaďáku, kde se skladuje hotové nefiltrované pivo. Spilky jsou zde uzavřené, tankové. Stejně jako ležácké tanky, z kterých při exkurzi koštujete lobečská piva. Měl jsem si dělat poznámky, abych Vám přiblížil technické parametry technologie, ale vězte, že jsem na to vůbec neměl náladu a jen si užíval místo a pivo.

Varna
Varna

Byl to krásně prožitý týden v krásném prostředí pomalu obnovovaného pivovaru, kde na nás dýchla historie a um našich předků. Určitě se sem jednou vrátím a se mnou přijde žízeň.


Další fotky z pivovaru Lobeč: První den ; Exkurze 1 ; Exkurze 2 ; Exkurze 3 a Minipivovar



[Richard Chodora] [Zobrazeno 2820x] [9. září 2019]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI