Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Roudná sobě

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Roudná sobě

Roudná sobě [p1916][p171]

Roudná je svérázná čtvrť Plzně, která byla při záplavách l.p. 2002 prakticky celá pod vodou. Po 16 letech vodu z Radbuzy střídá Roudenské pivo, které začíná psát svoji historii ve vyhlášené restauraci Saloon Roudná. Oficiální otevření a představení minipivovaru se sice chystá na začátek května, ale na čepu prý už roudenské pivo je, což zavdává příčinu k jeho ochutnání. Úterní odpoledne zdá se být ideálním časem k návštěvě saloonu aneb "slezte z toho lustru Donalde..."

V Saloonu
V Saloonu

Vedle piv plzeňského koncernu je na čepu i Roudenská desítka (půllitr za 35 Kč). Bohužel zatím je čepována do skla Gh, ale prý již jsou ve výrobě sklenice originální, stejně tak jako tácky a ostatní propagační materiál. Pivo je krásně voňavé, bez nějakých vad, nicméně bych si dovedl představit plnější tělo (druhé pivo už se pilo malinko hůře). Roudenská dvanáctka by měla být jasnou volbou dalšího piva. Uvidíme. Trochu se divím zavedené restauraci, která si v pohodě vystačí s portfoliem PPas, že se pouští do (ne)jistého podnikání v oboru pivovarnictví.

Roudenská desítka
Roudenská desítka

Je nám ukázána jen varna, která se nachází v patře, ostatní technologie je naopak o patro níže, tedy ve sklepení. Varna je nerezová od firmy HD Servis. S vařením piva zde má něco společného pan Kapr, více jsme se nedozvěděli. Trošku zamrzí prakticky nijaká propagace vlastního piva, až na ručně psanou ceduli u vchodu do restaurace. Snad se to změní s plným provozem pivovaru. Těžko soudit, co čekat od tohoto pivovárku do budoucna. Nechme se překvapit, jaká piva nám nabídne a kde všude na Roudenské pivo narazíme.

Varna
Varna

Roudnou, respektive cestou na Roudnou za Saským mostem leží panství Lautensack, kde vařil pivovar Groll. Celý areál byl několik měsíců uzavřen. S příchodem jara probleskly zprávy o znovuotevřené restauraci. Zda se obnovila (pokud byla zastavena) i výroba lotřího piva je otázkou. Cestou ze Saloonu na nádraží jsme se tedy zastavili i na Rychtářce. Na čepu bylo čtvero piv - Cvikl a Bud od Budvaru a dle sdělení obsluhy zde vařená světlá jedenáctka Lotr a tmavá dvanáctka Kapr.

U Grolla
U Grolla

Obě piva měla společnou určitou příchuť, kterou jsme nedokázali identifikovat, snad nějaké byliny. Světlé více, tmavému pak dominuje pražená chuť. Nakoukl jsem prosklenými dveřmi do pivovaru a zaskočil se podívat nahoru do restaurace, kde se nachází varna a dá se nakouknout do zázemí pivovaru shora. Obé se mi zdálo takové zašlé, nicméně v jedné dřevěné kádi zdá se kvasí pivo. Tedy sdělení obsluhy, že se zde pivo opět vaří, může být pravdivé.

Dva Lotři a jeden Kapr
Dva Lotři a jeden Kapr

S blížícím se slunečným počasím zde ožívá zejména velká zahrádka. Dále je otevřena pivnice v přízemí, restaurace v patře zatím není v provozu. Celkově panství Lautensack uškodila výstavba parkovacího domu Rychtářka v jehož stínu se tísní :(



[Richard Chodora] [Zobrazeno 4228x] [19. duben 2018]
[Minipivovary] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Milan Černý

úterý, 29. květen 2018
08:54

Hele, já jsem zpočátku také nedokázal identifikovat ty "byliny", ale pak jsem si přečetl info tuším z tácku a hned jsem byl doma. Je to totiž barrique. Což je celkem unikát, jelikož pivo v dubových sudech snad nikde nemají. Kromě Prazdroje, kde takto dozrává pivo, které pijí exkurze. Jo a taky Sklepní ležák z Velkorybnického Hastrmana, ale tam to šidí tak, že do zrajícího piva sypou dubové hobliny, což sami přiznávají. Jinak,Lotr se vaří pořád. Někomu ten dubový ocásek nechutná,ale je to spíš věc vkusu. Asi jako barriková vína.


napsal(a): Milan Černý [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI