Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Zásadní pivo

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Zásadní pivo

Zásadní pivo [p1582]

Sobota Harrachov, neděle Příchovice, pondělí Jablonec, úterý Zásada. Jak byl Volt neplánovaný, tak pivovárek páně Rezka plánovaný byl. Nicméně nevěděli jsme jak je otevřeno, zda sem jít na jídlo či jen na pivo. V telefonu mám kontakt na pana Rezka a tak se zkouším vyptat na tyto otázky. Dozvídáme se, že otevřeno je od 15 hodin, o nějakém velkém vyvařování to tu není a pan majitel je na cestách, ale bude tak za dvě hodinky. Nám to také vychází až déle, takže se potkáváme v pivovarském výčepu.

Vchod do pivovaru
Vchod do pivovaru

Nejdříve ale po celém dni zasloužené pivo. Na čepu jsou světlá 11% (25 Kč) a 12% (30 Kč) a polotmavá 12%. Obě světlá piva jsou výborně pitelná, víc jak dobrá. Kolegovi více vyhovuje dvanáctka pro svou hořkost, já si raději vychutnám jemnější a kalnější jedenáctku. Syn si dává malé polotmavé, ale to je bohužel trochu jeté, což později uzná i pan majitel (dle mého názoru je to dáno prvním pivem z trubek, což by se ale stávat nemělo).

Dvanáctka a jedenáctka
Dvanáctka a jedenáctka

Lokál je spíše moderního střihu, vévodí mu nerezová dvounádobová varna o objemu 1450 l. Teplota, tlak, trpělivost - to je motto pana Rezka při výrobě piva. Záleží i na venkovním tlaku, jemuž se musí podřídit ostatní veličiny důležité při výrobě piva. Dodržování těchto tří T zaručuje vysokou kvalitu a výbornou chuť zásadních piv. Pivo, i když nefiltrované, je spíše čirejší. Pro štamgasty však je občas připraveno pivo echt kalné. To by bylo něco pro mne...

Pan Rezek před varnou
Pan Rezek před varnou

Kdo vlastně v Zásadě pivo vaří? Pan Rezek osobně před vařením vše potřebné připraví, napíše a zkontroluje. Vlastní vaření provádí vařič, který však vše musí provést stoprocentně, chyby se moc netolerují. Je to tady prostě česká klasika. Na spilce najdeme otevřené nádoby, ležácké tanky opravdu leží. Mají tu několik vychytávek, které usnadňují práci při výrobě piva.

Na spilce
Na spilce

Pan Rezek je muž mnoha povolání a mnoha zájmů. Mimo pivovar provozuje v Zásadě truhlářství, ubytování či zážitkovou agenturu. Není problém, aby Vás coby pilot vzal na průlet od Českého ráje po Krkonoše. Ale já mohu doporučit zejména jeho pivo. Až se někdy do okolí Zásady dostanete, vyhraďte si alespoň jedno odpoledne na návštěvu tohoto pivovaru a ochutnejte pivo značky Rezek.

Ležácké tanky
Ležácké tanky

Před vchodem je instalován automat na pivo, zda funguje jsme nezkoušeli. Kvůlivá novým zákonům zřejmě ne :(

Středa, to bývá kritický den. Narazíme na nějaké dobré pivo, nebo budeme na sucho?



[Richard Chodora] [Zobrazeno 3426x] [7. srpen 2017]
[Minipivovary] [comments: 6] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Ludwig

středa, 18. říjen 2017
06:13

Ludwig

Vcera jsem si zakoupil 2 lahve svetleho lezaku 11° a jednu lahev 12° tmave.
Ten svetly lezak byl bohuzel zcela nepitelny, kysely a pachnul zcela nelidsky diacetylem a tak jsem jej musel vylit do WC. Ten tmavy lezak byl o neco lepsi, dal se alespon vypit, ale take nijak nepresvedcil.
Pivo bylo zakoupeno ve "Stare hospode" kterou rodina Rezkovych vlastni v obci Doubice asi 6 KM od pivovaru Falkenstejn v Krasne Lipe, . Jeste podotknu jaka byla cena piva ssebou: 110,-kc za litrovou petku! Pivovar Kocour nebo Krasna Lipa (Falkenstejn) nabizi mnohem chutnejsi IPY v cenach do 70,-kc za 1 litr, a to vse treba i na namesti v Krasne Lipe v turistickych informacich (Dum ceskeho svycarska)
Mam pocit ze jsem z tohoto piva velmi, velmi zklamany a ze uz jaksi nemam chut se mu vice venovat.


napsal(a): Ludwig [Odpovědět]

Jana

pátek, 11. srpen 2017
08:50

Jana

V Zásadě jsem byla jen jednou a úplně mi to ke štěstí stačilo.:( Nepřijemné prostředí, špatné pivo. A jak popisuje Sekal, asi se moc od loňska pivně nezlepšili. To už je opravdu lepší zajet o kousek dál do té Malé Skály.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
08:24


posted by: Inzerce

Martin V.

středa, 18. říjen 2017
14:03

Jana: Mně teda Zásada (světlá 12°) na místě velmi chutnala! Neskončil jsem tehdy sice nejlíp, pač Příchovice, Zásada + petka do vlaku, ale kvalita piva stoprocentní. Na rozdíl, na rozdíl od nového Krumu, který je bohužel NEPITELNÝ a pouze jedenáctka (prý v sezóně to je lepší, funguje jakýsi bar, ale ten už je v říjnu zavřený).


napsal(a): Martin V. [Odpovědět]

Sekal

čtvrtek, 10. srpen 2017
23:11

Sekal

V cervenci jsme travili pobliz dovolenou, meli jsme sud 11. Kamosum to chutnalo nebo aspon nic nerikali, mne to silne nechutnalo, pitelnost temer nula, nevybalancovane pivo. Pritom jsem vzal 14 dni predtim ze zasady petku, ktera byla +- OK.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 11.08.2017 ve 16:56:27


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Dwarf

středa, 9. srpen 2017
20:06

Dwarf

Dodržování těchto tří P - která to jsou? v článku se hovoří jen o třech T :-) // tak mě napadlo, zda ta zásadní piva nejsou spíš zásadová nebo dokonce zásaditá? :D


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Chody

středa, 9. srpen 2017
21:01

Chody

Dwarf: Máš pravdu, 3T, opraveno.


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI