Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Nová sladovna místo starého Zlatovaru

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Nová sladovna místo starého Zlatovaru

Nová sladovna místo starého Zlatovaru [p]

Nová sladovna vznikla v areálu bývalého opavského pivovaru Zlatovar. Pamatuji si, že v jeho posledních letech byla v sortimentu (i plzeňského) Tesca skoro celá armáda opavských piv, které rozhodně nebylo nejhorší, i když poměrně nízká cena by tomu napovídala. Nicméně v roce 2005 se pivo v Opavě vařit přestalo a do původních prostor se právo várečné vrátilo až v prosinci l.p. 2013 v podobě malého hostinského minipivovaru umístěného v obchodním centru Breda & Weinsteins, které vzniklo právě v prostorech bývalého pivovaru, kde se pivo vařilo už od roku 1825, a navazuje tak na tradici pivovarnictví v Opavě.

Restaurace zvenku
Restaurace zvenku

Karel Bureš z Nové sladovny dodává: "Když se po naší restauraci rozhlédnete, uvidíte vedle baru dva měděné varné kotle, ve kterých náš sládek Jakub Dobrovolný vaří pivo. Pokud přijdete dopoledne a budete mít štěstí, můžete jej vidět při práci. Uvařené pivo přečerpáváme do ležáckého sklepa minipivovaru situovaného v podlaží pod Novou sladovnou a po několika týdnech zrání se přímo z tanku točí zde v naší restauraci."

Interiér restaurace s varnou
Interiér restaurace s varnou

V pivní nabídce naleznete klasickou výčepní desítku Opavský škopek nebo světlý - Opavský zlaťák - a tmavý - Opavský čert - 12° ležák. Kromě třech klasických piv vyrábí i pivní speciály - například piva svrchně kvašená typu India Pale Ale pod značkou Chinook IPA, což je 15% speciál s obsahem alkoholu 6,5 %. "Naše pivo je poctivé, nefiltrované, nepasterizované a bez chemických úprav, s vysokým obsahem kvasinek a vitamínů, které dělají pivo zdravějším." dodává pan Bureš.

Sládek Dobrovolný
Sládek Dobrovolný

"K výrobě Opavského piva se používáme slady z humnové sladovny v Záhlinicích, nejlepší žatecké chmely, pivovarské kvasnice a vodu z přehradní nádrže Kružberk. Při vaření používáme dekokční varní postup a kvašení na otevřených spilkách. Zrání pak probíhá v ležáckých tancích, ze kterých pivo putuje přímo do výčepu," říká pan Bureš. Kvašení speciálních piv probíhá, narozdíl od klasiky, v CK tancích. Roční výstav pivovaru je kolem 600 hl.

Varna (kuchaře se nepodařilo odehnat :))
Varna (kuchaře se nepodařilo odehnat :))

Kromě ochutnání na místě činu - Restaurace Nová sladovna a Ka-Varna si můžete místní pivo odnést také v PET lahvích či KEG sudech o objemech 15, 20, 30 a 50 litrů. 15l dobrého pivečka už je na takové to domácí degustování docelam přijatelné, co myslíte? Pro sběratele je k dispozici pivní sklo s logem, etikety a tácky. Myslím, že až budete v Opavě, neprohloupíte, když se zastavíte v bývalém i současném pivovaru.

V restauraci
V restauraci

Za spolupráci na článku patří poděkování panu Burešovi z Nové sladovny v Opavě.



[Pivní.info] [Zobrazeno 6257x] [19. leden 2015]
[Minipivovary] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Kari

středa, 21. leden 2015
16:49

Kari

Tušíte někdo, proč už v Nové sladovně nepůsobí pan sládek Krátký, který tam byl ještě před necelým rokem? Že by už šel do důchodu?


napsal(a): Kari [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI