Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Podkováň


Pivní.info


Rekonstrukce Pivovaru Podkováň

[úterý, 3. květen 2011]

V červenci r. 2010 bylo rozhodnuto po dlouhých dvou letech, že výměna technologického zařízení pivovaru Podkováň bude pokračovat a vše se rozběhlo na plné otáčky.

Za cílový výstav jsme si stanovili 30.000 hl ročně, při zachování klasického způsobu výroby piva. Společnost LORA VIKTORIA, která vlastní pivovar byla přejmenována na české PODKOVÁŇ s.r.o..

V září byla vybrána jako vhodná dvojnádobová varna ze zavřeného pivovaru EBELSBACH ELTMAN v Německu. V říjnu byla zakoupena a začaly montážní práce a 3.1.2011 jsme ji instalovali do prostoru bývalé čtyřnádobové ocelové varny. Původní vířivá káď prošla jen drobnými úpravami. Chladič pivní mladiny byl v tuto dobu již demontován a slouží v pivovaru KÁCOV. Do našeho pivovaru byl zakoupen nový dvoustupňový chladič. Spilku tvoří betonové otevřené kvasné kádě, pocházející z 20. let minulého století. V těchto kádích byly zhotoveny nové uponové povlaky. Prostor spilky byl upraven z důvodu zmenšení chlazeného prostoru. Celá spilka prošla kompletní generální opravou, počínaje novými omítkami a konče epoxidovou podlahou. Chlazení prostoru spilky, sklepa a zásobu ledové vody zajišťuje moderní glikolové chlazení, které nahradilo původní energeticky náročné chlazení čpavkové.

Ležácký sklep se zachoval původní, umístěný ve skále. Obsahuje 22 ks ležáckých tanků o 145 hl. Tyto tanky zde slouží od roku 1957 a v loňském roce prošli generální opravou, byly osazeny mycími hlavicemi a novými pojistnými hradícímy ventily. Podlaha sklepa dostala nový epoxidový povrch. Do nově zrekonstruovaného původního prostoru sklepa bude instalována filtrace. Přetlačné oddělení obsahující nový svíčkový křemelinový filtr a nerezové přetlačné tanky.

Pro začátek výroby piva se počítá se sortimentem 10°,11°,12° expedované v KEG 0,5 hl a 0,3 hl . Plnit se bude do nově zakoupených PLUS KEG, systém KORB v zelené barvě se zlatým logem.Tyto sudy budou stáčeny na novém zařízení KEG-BOY od firmy KHS. Dále pak budeme pivo stáčet do PET lahví 1 litr. Expedované pivo vyjma kvasnicového, které také bude v nabídce, bude pasterováno průtokovým pasterem systém ALFA-LAVAL, který je šetrnější k pivu a energeticky méně náročný. Veškeré propojení výše uvedených technologických celků, je vedeno novým nerezovým potrubím včetně vodovodu. Hygiena celého prostoru bude zajišťována pomocí centrální CIP stanice.

Zdroj: Podkováň.cz


Reportáž z Podkováně II.

[úterý, 4. leden 2011]

Staronová měděná „dvojnádobovka“ postupně nahrazuje v původním prostoru varny svou děravou železnou předchůdkyni a pomalu se tak stává její hrdou nástupkyní - Reportáž ZDE. Práce vrcholí i přes nepřející škarohlídy (diskuzní fórum ZDE) a o dalším vývoji Vás budeme informovat.

Zdroj: Pivovar Kostelec.cz


Sláva pivu

[sobota, 4. prosinec 2010]

To, že jsme pivní národ je bez diskuze. Je to tak.

Pivo vaříme, pijeme i vyvážíme. I já patřím do skupiny pivařů. Když si jdu s kamarádkami „sednout na skleničku“, dám si pivo. Pěkně natočené do půllitru. Proto jsem ráda, že podkováňské pivo se po letech vrátí na trh. Na Mladoboleslavsku tak nebude „jen“ Klášter, ale i Podkováň. Jsem zvědavá, jak se povede. Jsem hrdá, že se obnova podařila zrovna v oblasti, kde bydlím, protože pivovarnictví je řemeslo s dlouholetou tradicí. Samozřejmě se nabízí otázka, jak uspějí obchodníci ze zmiňovaného pivovaru. Trh se zlatým mokem je doslova nadupaný a uspět na něm bude oříškem. Třeba zafunguje nostalgie a odběratelé se rádi vrátí ke staré dobré Podkováni. Možná nebudou chtít nic měnit. Více možností není. Každopádně pivovaru držím palce.

Zdroj: Sedmička.cz | Autorka: Lucie Kučerová


Podkováň opět ožívá

[neděle, 28. listopad 2010]

Ač tomu již nikdo nevěřil, tak podkováňský pivovar opět ožívá. V březnu by měla proběhnout první várka. Dne 26.11.2010 v odpoledních hodinách překročila bránu pivovaru dvounádobová 80hl varna a reportáž ZDE.

Na druhou stranu kutnohorský pivovar je již zcela bez technologie - vyřezáno, tento víkend 26-28/11 skončily ve šrotu poslední věci. Bez komentáře.

Zdroj: Pivovar Kostelec.cz


Čpavek ohrožoval pivovar v Podkováni

[pondělí, 11. srpen 2003]

Výjezd hasičských vozidel do pivovaru dne 25. července 2003 nebyl součástí námětového cvičení, jak se na první pohled zdálo. Šlo o ostrý poplach. Z chladicího zařízení unikl čpavek. "Obsluha ráno zapnula kompresor a pravděpodobně z uvolněné ucpávky ventilu začal unikat čpavek. Naštěstí se nikdo nenadýchal a nedošlo ani k žádným škodám na majetku," uvedl ředitel pivovaru Antonín Červený. Jediná hmotná škoda je na uniklém čpavku. Kolik se ho dostalo do ovzduší, to zatím nikdo netuší. Stav ovzduší v okolí pivovaru monitorovaly také laborantky hygienické služby z Mladé Boleslavi. Hasiči zasahovali při skrápění nebezpečné látky ve speciálních protichemických skafanderech. Okolí pivovaru bylo na několik hodin hermeticky uzavřeno.. Výroba piva a dalších produktů narušena nebyla, protože chladící systém má ještě druhý okruh. "Jediné, co bude mít zpoždění, je rozvoz piva. Takže řidiči se vrátí domů až pozdě večer," dodal Červený. Technická závada nebude mít rozhodně vliv na letošní výstav. Pivovarníci předpokládají, že uvaří 29 000 hl piva a stočí a vyexpedují 80 000 hl vody. V ohrožení nebude ani tradiční pivobraní, které je plánováno na 23. srpna 2003. (Boleslavský deník)


Kvůli zadlužení poslal provozovatel pivovaru, firma A+C, sám sebe do konkurzu. "Zadlužení přesáhlo zákonem povolenou mez. Dluhy jsou v řádech milionů korun," uvedl na počátku června 2003 správce konkurzní podstaty Vít Jungbauer, který nyní řídí pivovar. Ten ale zatím ponechal ve funkci výkonný management v čele s ředitelem Antonínem Červeným. "Veškerý tok peněz však směřuje přese mne," podotkl Jungbauer. Firma A+C vlastní částečně pivovarská zařízení, je však na pronajatých pozemcích. Ty pro změnu vlastní společnost Aqua Bohemia, která pak je i majitelem části technologie. "Důvodem zadlužení je druhotná platební neschopnost. Není to ale záležitost těchto dnů, ale původ je v historii,"podotkl Antonín Červený. Krajský soud vyhlásil na firmu konkurz k 15. květnu 2003. Věřitelé mají třicetidenní lhůtu k přihlášení svých pohledávek. "Pohledávky před 15. květnem budou poměrně uspokojeny po zpeněžení konkurzní podstaty. Pohledávky vzniklé po vyhlášení konkurzu jsou pohledávkami za podstatou. Zodpovídá za ně správce konkurzní podstaty a bude je plně hradit," vysvětlil Jungbauer. V pivovaru Podkováň pracuje 54 zaměstnanců, v roce 2002 měli výstav 20 985 hl piva a 11 000 hl balené vody. Letos mají za cíl výstav 26 000 hl piva. Výstav piva za prvních pět měsíců je oproti loňsku vyšší o 12 %. Pivovar také produkuje čtyři druhy balených vod, z toho je jedna kojenecká. Podkováňský pivovar je jedním ze tří producentů kojenecké vody v republice. Oproti loňsku zatím zvýšil produkci vody o 8 %. (Boleslavský deník)



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI