Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní.info




Novinky v Banskej Štiavnici

[sobota, 11. duben 2015]




Štiavnica vyslovene láka, aby sa tu otvorili menej tradičné podniky. Poviem to rovno, pýta si vyslovene špecialitky. Jedna pred nejakým časom pribudla. S ňou aj moje radostné skríknutie, že som sa v Štiavnici konečne dobre najedol.

Foto

Spájať niekoľko typov prevádzok sa zdá byť dobrý nápad. O to viac, keď ide o pivovar. Erb je malý pivovar spojený s reštauráciou a navyše aj divadlom. Keď vojdete do priestoru, prejdete okolo presklených dverí, cez ktoré môžete zbadať celú novučičkú technológiu pivovaru. Vystúpate po schodoch a ocitnete sa v reštaurácii, do ktorej zdola “prerastajú” naleštené medené tanky, kde sa varí pivo. Priestor je členený útulne, ako klasická “knajpa”. Ešte ďalej sa dá výjsť von na terasu.

Foto

Hneď, ako sme sa usadili, príjemne nás prekvapila vôňa z kuchyne. Žiadne vysmážané smrady, ale skutočná vôňa jedla. Dobrý začiatok. Príjemnému priestoru sekundovala aj hudba, žiadne rádio s dopravnými správami. Čašníčka nás oslovila promtne a nestratila náladu, ani keď sa po naše rozhodnutie musela zopárkrát vrátiť. Nerobím to schválne, ale ak má vaša milovaná bruško v šťastnom očakávaní, veci nejdú vždy hladko…

Foto

Jedálny lístok je verný charakteru podniku a hlavnej téme miesta – pivu. Nájdete v ňom drobnosti na zahryznutie, ale aj výdatné jedlá. Ponuka nie je príliš široká a prevaha je samozrejme na mäsových jedlách. Potešilo ma, že som v lístku našiel klasiku – sviečková na smotane s viedenskou knedľou (12,50 €). Bola zaradená v dennej ponuke. Milovaná si vybrala kuracie prsia plnené špenátom a syrom (8,60 €), ako prílohu ryžu (1,40 €). Na jedlo sme čakali primeraný čas. Čašníčka nám priniesla obe porcie veľmi decentne nazdobené pažítkou a vetvičkou tymiánu.

Foto

Kuracie bolo nadmieru jemné a mäkké, vo vnútri listový špenát a dochutené vlastnou šťavou. Ryža bola najslabším článkom nášho stolovania, trochu fádna a blatová. Ale nie natoľko, aby úplne pokazila dojem. Napritomu sviečková bola bez jedinej chyby. Kuchár ju prešpikoval slaninkou, ktorá dala inak chudému mäsu šmak. Plátky boli o niečo tenšie, ale na druhej strane z dobrej suroviny. Sviečková skrátka vyzerala ako sviečková, nezostala iba v názve jedla. Bola tu omáčka z koreňovej zeleniny, brusnice a kopček šľahačky. Knedla biela, čerstvá a nadýchaná.

Chladené, horké a s jemným nádychom dymu

Kto teraz čaká, že sme dobré jedlo zapili čapovaným pivom priamo z miesta, bude asi sklamaný. Tehotná a šofér nie je najšťastnejšia kombinácia na testovane pivovaru, ale napriek tomu sme to vyriešili elegantne. Opýtal som sa čašníčky, či si môžem v Erbe kúpiť pivo so sebou. Mali naflaškovaný iba 12% dymový ležiak, vo veľkej 0.75 fľaške (5 € vrátane zálohy). Výborne, prosím si jeden domov. Slečna myslela aj na detaily a priniesla mi k nemu papierovú tašku, aby som sa s pivom nevláčil po ulici.

Dvanástku som si vychutnal v kľude doma. Mala o niečo tmavšiu farbu a jemný nádych dymu, ktorým sa “údi” jačmenný slad. Pivo bolo skôr horké ako sladké. Dymové pivo, čiže “rauchbier”, má veľmi jednoduchú históriu. Asi pred 400 rokmi v nemeckom Bambergu zhorel pivoval a zachránili z neho pár vriec sladu. Samozrejme, že ho nezahodili, ale spravili z neho pivo. Zistili, že je celkom chutné, tak to zopakovali. Rauchbier bol na svete, akurát už kvôli nemu nepodpaľovali rovno celé pivovary.

Foto

Boli ste v Erbe? Ako sa vám páčilo? A čo ste si dali?

Erb – Pivovar, Reštaurácia, Divadlo

Novozámocká 2 (oproti starej synagóge)

Banská Štiavnica

Zdroj: Delikatesy | Autor: Viktor Klimo

http://www.delikatesy.sk/restauracie/pivovar-erb-7053


Eduarda Radu pivo nepúšťa

[pátek, 20. srpen 2010]

Po pôsobení vo vyhnianskom Steigeri podnikateľ rozbehol malý pivovar v Banskej Štiavnici

Podnikateľ Eduard Rada po predaji akcií vyhnianskeho pivovaru Steiger, ktorý za 15 rokov prevádzkovania posunul na pozíciu slovenskej trojky hneď za tuzemskými dcérami nadnárodných gigantov Heineken a SABMiller, v ňom drží len desatinu podielov a už ho neriadi. No toto leto sa do pivovarníckeho biznisu vrátil. V historickom centre Banskej Štiavnice v zrenovovanej budove, ktorá patrí medzi národné kultúrne pamiatky, otvoril malý pivovar s reštauráciou i menším divadlom pre stovku ľudí. Rozbeh tohto projektu s novou pivnou značkou ERB ho stál celkovo dva milióny eur.

ERB so svojou ročnou plánovanou produkciou na úrovni dva a pol tisíca hektolitrov kryje len zhruba stotinu objemov, ktoré predtým E. Rada varil vo veľkom pivovare Steiger. No podľa neho sa už ďalší veľký pivovar na Slovensku postaviť nedá. Trh s pivom do reštaurácií a obchodov je obsadený. „Uspieť možno už len s malým pivovarom. Ak mu urobíte dobré meno vysokou kvalitou a osobitými chuťami. Potom môžete za pivo pýtať viac peňazí,“ hovorí E. Rada. Na pulty supermarketov so svojim pivom ísť nechce. „Pracujeme síce aj na sieti externých odberateľov, ale budú to len luxusné hotely a reštaurácie,“ pokračuje E. Rada.

Pivné reštaurácie na Slovensku v posledných rokoch pribúdajú. Z celkovej tuzemskej produkcie piva síce kryjú iba zlomok, no darí sa im hlavne preto, že ponúkajú pivá s osobitejšími chuťami. Veľkovýroba piva v krajine naopak nezažíva ľahké časy. Produkcia piva vo veľkých pivovaroch neustále klesá a slovenské závody sa zatvárajú. Z bývalej pätnástky sprivatizovaných pivovarov zostala iba pätica. Od najvydarenejšieho roku 2002 domáca výroba piva do vlaňajška klesla z vyše 4,8 milióna hektolitrov na 3,3 milióna. Príčinou nie je iba zvýšenie spotrebných daní na pivo, ale aj to, že Slováci uprednostňujú iné druhy nápojov.

Vôbec prvý reštauračný pivovar vznikol na Slovensku už v roku 1992 v Banskej Bystrici. Ide o podnik Perla so svojou značkou Zlatá Perla. Neskôr vznikli ďalšie - napríklad košický Golem, trnavský Sessler či rožňavský Kaltenecker. Tento rok pribudol prvý reštauračný pivovar aj v Bratislave. Podnik Meštiansky pivovar so značkou Bratislavský ležiak otvorila eseročka Bratislavský meštiansky pivovar. E. Rada svoj reštauračný pivovar ERB otvoril pod hlavičkou eseročky ERB - Eduard Rada Breweries. Pri pive ale štiavnické investície tohto podnikateľa nekončia.

Teraz chce hneď vedľa svojej pivnej reštaurácie v ďalšej historickej budove otvoriť aj hotel. Štvorhviezdičkový s tridsiatkou izieb za vyše dva milióny eur. A neskôr opäť v susedstve pivnej reštaurácie chce zrenovovať aj bývalú židovskú synagógu. Prebuduje ju na galériu a väčšie divadlo až pre vyše 250 ľudí. Rozpočet na tento tretí projekt zatiaľ ale vypracovaný nemá. Konečným cieľom podnikateľa je aby v meste mal zrenovované celé malé námestie.

Zdroj: ETrend.cz


V Banskej Štiavnici po 300 rokoch opäť varia zlatý mok. Výrobu môže každý návštevník vidieť a čerstvo vyrobené pivo priamo tam aj ochutnať.

Foto

Pivovar Erb zriadili v zrekonštruovanom Čačányho dome. Cez presklené dvere na chodbe vidia štamgasti celú technológiu varenia piva, ktorej rozmiestnenie sa muselo podriadiť aj náročným požiadavkám pamiatkarov.

Foto

Hoci sa tam čapuje asi najdrahšie slovenské pivo od prvovýrobcu, o hostí nie je núdza. Okrem tradičnej svetlej desiatky a dvanástky tam čapujú aj pšeničné či údené - to je tmavé pivo s chuťou pripomínajúcou údenú slaninu.

Foto

Prispeli Nóri

Chceme sa stať špičkovou pivovarníckou reštauráciou nielen na Slovensku, ale aj v Európe,“ netají svoje ambície majiteľ pivovaru Eduard Rada. Tento podnikateľ asi pred štyrmi rokmi predal väčšinový podiel vo vyhnianskom pivovare Steiger a odvtedy pracoval na projekte v Čačányho dome.

Foto

Na rekonštrukciu objektu prispela takmer polovicou aj nórska vláda. Tradícia varenia piva sa touto malou fabrikou do Štiavnice vrátila, lebo pred tristo rokmi varili pivo až na trinástich miestach tohto baníckeho mestečka.

Ceny piva:

ležiak svetlý 10 stupňov, pol litra – 1,80 eura

ležiak svetlý, 12 stupňov, pol litra – 1,90 eura

kvasinkové pivo 12 stupňov, pol litra – 2,30 eura

tmavé 13 stupňov – 2,10 eura

Zdroj: Pluska.sk | Autor a foto: Ján Šperka



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI