Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Cheb


Pivní.info

Akciový pivovar Cheb (1871 – 1995)

[pondělí, 21. leden 2013]



Prodej pozemku bývalého pivovaru

[pátek, 19. prosinec 2008]

Na prodeji pozemku bývalého pivovaru v Dyleňské ulici se dohodl Cheb s developerskou firmou. S původním zněním smlouvy však město nebylo spokojeno.

Foto

"Prostě zkusili to, že veškerá rizika by neslo město Cheb, to znamená ekologická zátěž nebo nějaké nepředvídatelné okolnosti, které bychom měli financovat my. To znamená, že bychom na tom třeba utržili přes tři miliony korun a čtyři, pět milionů by mohli stát tyto zátěže. Takže do takových dohod nemůžeme jít," uvedl starosta města Jan Svoboda.

Foto

Investor se zavázal, že do 4 let vybuduje alespoň dva bloky obytných domů s 30 byty. Za pozemek o velikosti více než 5 tisíc metrů čtverečních získá město 3,2 miliony korun. Relativně nízká cena je dána stavem budov, které bude nutné strhnout a pozemek sanovat.

"Je to takzvaný brownfield, je to území, které dlouho nikdo nepoužívá. Za a) ožije město, za b) oni tam chtějí bytové jednotky, to znamená další rozkvět našeho města. Mně trošku vadí, že nové kupce zavazujeme k takovým úkolům a pak můžeme dopadnout jako v případě Rudolfina," varoval Svoboda.

V konečném stavu by měl investor vybudovat celkem 50 bytů.

Zdroj: Západ.cz


Byty místo pivovaru

[středa, 10. prosinec 2008]

Zchátralý areál bývalého pivovaru v chebské Dyleňské ulici nedaleko zimního stadionu čeká demolice, místo něj by měly vyrůst tři obytné a jedna komerční budova. V první etapě, zřejmě v roce 2010 vzniknou dva obytné domy s třemi desítkami bytů.

O definitivním prodeji firmě Cheb Invest, která je pobočkou společnosti Fuertes Development z Kuřimi, mají rozhodnout městští zastupitelé už zítra. Společnost na jaře vyhrála výběrové řízení, několik měsíců ale trvalo upřesnění a doladění smlouvy.

Problém byl v tom, že se jedná o hodně staré stavby, pod nimiž je množství sklepů. A nikdo neví, jestli se neobjeví nějaké ekologické zátěže,“ řekl chebský místostarosta Miroslav Plevný. „Šlo nám o to, aby se na nás investor nemohl kvůli možným zátěžím hojit. Museli jsme vyřešit i závazky firmy, pokud nedodrží termíny,“ neskrýval obavy místostarosta Plevný. „Domluvili jsme se, že do tří až čtyř let musí vzniknout dva bytové domy s upraveným terénem v okolí,“ sdělil Miroslav Plevný.

Areál o rozloze přes pět tisíc metrů čtverečních prodá město za asi 3,2 milionu korun. O komplex měl zájem i teplický podnikatel Jaroslav Třešňák, který před časem získal bývalá kasárna Dragoun. Ten však podle starosty Jana Svobody nabídl za pivovar mnohem méně, kolem dvou milionů korun.

Rudolfinum je varováním

Další zájemci se nenašli, což podle starosty Svobody jednání nijak neusnadnilo. „Nechtěli jsme ale v žádném případě dopadnout stejně jako při prodeji pozemků bývalého Rudolfina, kde měl už před několika lety stát nový hotel,“ řekl Jan Svoboda. Ten připustil, že právě nedotažená smlouva s investorem při prodeji Rudolfina zavinila spory radnice s investorem, které skončily až u soudu. „Jakmile uzavřeme s městem smlouvu o budoucí smlouvě kupní, začneme pracovat na přípravě projektu pro územní rozhodnutí,“ uvedl včera jednatel Fuertes Development Zdeněk Přichystal. „Navíc se musí kvůli narovnání Dyleňské ulice změnit územní plán. Pokud nedojde k žádnému dalšímu zdržení, mohli bychom stavbu dvou domů dokončit v roce 2010,“ naznačil Zdeněk Přichystal.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz | Autor: Michal Houdek


Čtrnáctiletou archivní Hradní desítku chebského pivovaru našel ve svém sklepě skalenský podnikatel František Kirch.

"Když jsem dělal pořádek ve sklepení, našel jsem kromě jiného i zelenou láhev nezkaleného desetistupňového piva s datumem výroby 1992, které tehdy vyráběl chebský pivovar ještě spolu s dalšími produkty. Musel jsem ji tam zapomenout z dob, kdy jsem prodával nejen točené pivo, ale i lahvové. Při vzpomínce se mi po chebském pivu docela zasteskolo," přiznal majitel skalenské restaurace Na Chaloupce.

A protože je František Kirch i fotbalový fanda, rozhodl se, že archivní pivo otevře při zahájení sezony. Častým návštěvníkem restaurace je i Václav Vrba, správce skalenské sportovní haly, který pozval zástupce Chebského deníku, aby tak vzácný nález nafotil.

"Byl jsem nálezem stejně překvapený jako František. Jsem rád, že budeme moci připít archivním, čtrnáctiletým pivem chebské produkce na letošní fotbalovou sezonu," prozradil šéf sportovního stánku ve Skalné.

A co popřáli nad zlatavým dlouho zapomenutým mokem oba fandové skalenským fotbalistům do letošní sezony?

"Hlavně aby byly výkony kvalitní alespoň jako nalezená chebská desítka, to znamená samá vítězství a hru, která by lahodila oku diváka," shodli se Skalenští. (Chebský deník)



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI