Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Letem světem piva


Letem světem piva

Letem světem piva

Když se mě před dvěma týdny kamarád Jarda zeptal, zda bych nechtěl o víkendu vyrazit do Liberce, kde prý se má konat jakási pivní výstava, dlouho jsem neváhal a s jeho nápadem souhlasil. Jednak mě coby sběratele a milovníka pivovarské historie výstavy tohoto typu zajímají, no a jednak by se to dalo spojit s návštěvou Krásné Studánky či Vendelína, kde už jsem taky od léta nebyl a kde by se slušelo zkontrolovat kvalitu piva, příp. koupit něco nového do sbírky. V sobotu jsem sice "musel" do Litoměřic a Ústí, ale neděli jsem měl stále volnou a i muzeum mělo svůj otevírací den, výletu do Liberce tak již nic nebránilo.

Cesta z Prahy by mě vyšla časově i finančně mnohem lépe autobusem, ale nechtěl jsem trhat partu, tak jsem se přizpůsobil a vydal se vlakem.

Až do Turnova, kde se přesedalo, probíhalo všechno normálně, jenže to se brzy změnilo. Nedaleko Rychnova u Jablonce jako naschvál (naštěstí pár minut před námi) spadl kus skály na koleje a my museli zpátky do Rychnova, poté čekat na náhradní autobusovou dopravu a zpoždění bylo na světě.

Jsme v Liberci, tak rychle na výstavu, ať všechno naplánované stihneme

Do Liberce jsme namísto v deset nakonec dorazili až o půl dvanácté. I přesto věříme, že všechno naplánované dneska stihneme, a proto taky kupujeme celodenní jízdenku.

Od vlakového nádraží je to k Severočeskému muzeu, kde se ona výstava měla konat a kde jsme dneska chtěli začít, pár stanic tramvají, za chvíli jsme byli tam. U pokladny nás zkasírovali (já to měl za 50, Jarda coby důchodce za 20), já musel navíc povinně odložit krosnu, no a pak už jsme mohli dovnitř.

Severočeské muzeum v Liberci
Severočeské muzeum v Liberci

Letem světem piva

Oficiální pozvánka na výstavu hovoří takto:

Originální výstava Severočeského muzea v Liberci je určena nejen milovníkům pěnivého moku, nýbrž i těm, kteří rádi vzpomínají na "staré dobré časy", kdy pivo mělo říz, reklamy pivovarů byly plechové a půllitry a lahve se neřídily závaznými doporučeními Evropské komise.

Prostřednictvím různorodého užitkového skla, reklamních materiálů a dalších artefaktů navštívíme i méně proslulé oblasti Čech i Moravy než je Plzeňsko a Českobudějovicko, abychom se přesvědčili, že v minulosti pivo bylo (a stále je) nejrozšířenějším a nejoblíbenějším nápojem lidu českého, potažmo v pohraničních regionech i německého.

Zvláštní pozornost je věnována zdejšímu kraji, najmě pak vratislavickému pivovaru, kde se pivo začalo vařit již v roce 1874. Nostalgickou atmosféru správně navodí krátký exkurz po většinou dnes již neexistujících libereckých pohostinstvích, zachycených na dobových fotografiích. "Vejdi a neuškoď" jest to pravé jak pro konzumenta tolik opěvovaného nápoje, tak i návštěvníka této atraktivní výstavy, k jejíž návštěvě si vás dovolujeme srdečně pozvat.

Pominu-li fakt, že výstavu obdobného názvu (Letem pivním světem) jsem před pár lety zažil již v litovelském muzeu, že 90letých či starších návštěvníků, kteří by mohli zavzpomínat na ony "staré dobré časy" plechových cedulí, o nichž se v této pozvánce píše, asi mnoho nepřijde a že i dnešní piva mají povětšinou ten správný říz, dá se říci, že pozvánka byla výstavě na míru ušita velmi dobře. Lahvemi se to tady totiž doslova hemží, o cedulích ani nemluvě. Méně však občas znamená více a platí to i v tomto případě. Enormní počet cedulí - napočítal jsem jich tu na 90 - ani tak moc nevadí, neboť hýří všemožnými barvami a dobře se tak na ně kouká, s lahvemi to však autoři podle mě přehnali. Kdyby na ukázku vystavili pár kusů z regionu a pár odlišných tvarově, svou službu by to bohatě splnilo, jenže nestalo se a vystavilo se, co se "doma našlo", jen aby se zapláclo volné místo. Lahve tak ve výsledku splývají a pro návštěvníka, který se v v nich nevyzná, který je nesbírá, se stávají jenom něčím do počtu. Částečně by se to sice dalo napravit nějakým dodatečným popiskem k těm zajímavějším exemplářům, žel výstava je již v plném proudu a silně pochybuji o tom, že to někdo bude chtít předělávat.

Celkový pohled na výstavu (foto: Severočeské muzeum v Liberci)
Celkový pohled na výstavu (foto: Severočeské muzeum v Liberci)

Zatímco s pojetím výstavky lahví jsem spokojen příliš nebyl, u cedulí tomu bylo naopak. Až na opětovnou absenci popisků, které by návštěvníkovi naznačily, že např. Görkau = Jirkov, že Bensen = Benešov nad Ploučnicí apod., nemám výhrad. Převažuje sice tzv. balast, který je běžně ke koupi na sběratelských burzách či internetových aukcích, jsou tu však k vidění i opravdové skvosty, na které jen tak nenarazíte, např. Česká Skalice či některé "maffersdorfské", a za to autory výstavy nutno pochválit.

Samozřejmostí jsou cedule nejen regionální...
Samozřejmostí jsou cedule nejen regionální...
...ale i pivovarů z jiných koutů republiky (foto: Severočeské muzeum v Liberci)
...ale i pivovarů z jiných koutů republiky (foto: Severočeské muzeum v Liberci)

Kromě výše zmiňovaných cedulí a lahví zde můžete spatřit i několik tácků a etiket, nechybí však ani staré přepravky a okrajově jsou zastoupeny i pivní sklenice, nějaké ty archiválie a pár dalších drobností. I v tomto případě však k mému nepochopení autoři smíchali "hrušky s jabkama" a mezi předměty z regionu tak můžete vidět tu tácek Prazdroje či účtenku Velkého Března, tam zase přepravku Lobče apod. Absenci popisků, které by vystaveným artefaktům přidaly na zajímavosti, které by návštěvníka upozornily na to, že se nad tím musí aspoň trochu zamyslet a ne na to jenom kouknout a jít hned dál, již nemá skoro smysl komentovat. Přitom by stačilo málo - např. u etikety Nektaru doplnit "nejen Strakonice mají svého Nektara" či k etiketě Hrubé Skály, kde je opěvován král Gambrinus, připojit text "někde opěvují sv. Václava, jinde zase Gambrina" - a hned by to výstavě dodalo tu správnou šťávu, ten správný punc zajímavosti. Obdobně u tácků Hrubé Skály (Řezníčkův Malvaz) mohla být zmínka o tom, že se nejedná o originály, ale o padělky či lépe řečeno novotisky, byť už také téměř 50 let staré.

Nechybí ani etikety, tácky...
Nechybí ani etikety, tácky...
...a nějaká ta přepravka (foto: Severočeské muzeum v Liberci)
...a nějaká ta přepravka (foto: Severočeské muzeum v Liberci)
Nejen Strakonice mají svého Nektara (foto: Pivety.com)
Nejen Strakonice mají svého Nektara (foto: Pivety.com)

Možností, jak výstavu bez nějaké velké námahy okořenit, bylo samozřejmě mnohem víc. Stačilo si třeba všimnout toho, že pivovary Hrubá Skála i Svijany mají stejný rok založení, příp. upozornit na to, že i za oněch "starých dobrých časů" to při výrobě piva nebylo jenom o sladu, chmelu, vodě a kvasnicích, ale podobně jako dnes také o cukru, sacharinu či jiných náhražkách.

Cukr a sacharin, běžné to složky tmavých piv dřívějška (foto: Pivety.com)
Cukr a sacharin, běžné to složky tmavých piv dřívějška (foto: Pivety.com)

Pokud by navíc autoři zabrouzdali katalogem starých pivních etiket, mohli např. rozebrat smysl krále Gambrina či lva/lvice na některých "maffersdorfských" etiketách, příp. poukázat na některé mnohem zajímavější etikety, než které na výstavě prezentovali. Obdobně se dalo učinit i v případě pivních zátek/vršků, kdy mohlo být využito znalostí jednoho z našich předních sběratelů a současně člena našeho sběratelského klubu Pavla Šaura a s jeho pomocí mohl být rozebrán vývoj použití zátek, od keramických přes hliníkové "trhačky" až po zátky s korkem s vyraženými stupni, resp. procenty.

Jednou s králem Gambrinem, podruhé se lvem/lvicí. Proč asi? (foto: Pivety.com)
Jednou s králem Gambrinem, podruhé se lvem/lvicí. Proč asi? (foto: Pivety.com)
Radost pohledět (foto: Pivety.com)
Radost pohledět (foto: Pivety.com)
Již za starých dob se upozorňovalo na nutnost správného skladování piva (foto: Pivety.com)
Již za starých dob se upozorňovalo na nutnost správného skladování piva (foto: Pivety.com)

Dalšími vadami na kráse celé výstavy bylo to, že fotky regionálních pivovarů (zahlédl jsem zde několik z Vratislavic a Jablonce, ale možná tu byly zastoupeny i jiné) byly vystaveny v jiné části sálu než "doprovodný" text, a dále pak zaměření se jenom na období před r. 1948. Přitom i některé novější suvenýry, např. ze 70. až 90. let, by také stály za ukázku, no posuďte sami.

I novější sklenice by dokázaly návštěvníka zaujmout...
I novější sklenice by dokázaly návštěvníka zaujmout...
...o papírových drobnostech ani nemluvě
...o papírových drobnostech ani nemluvě

Pokud to mám celé nějak shrnout, musím říci, že jsem od této výstavy očekával víc. Vyloženě špatná nebyla, to určitě ne, ale k dokonalosti to mělo hodně daleko a srovnám-li to např. s loňskou výstavou v nymburském muzeu, bylo to o několik tříd horší, ba co víc, chvíli jsem měl až pocit, že to autoři dělali zcela bezmyšlenkovitě a jenom formou "vystavíme spoustu materiálu, přidáme nějaké to povídání, aby se neřeklo, a to by mělo návštěvníkům stačit". Byl to prostě takový let či spíše průlet světem piva, který vám nezabere víc než 15 minut, a to je, myslím, velká škoda.

Tolik nejnovější výstava libereckého muzea. Následoval přesun na autobus směr Krásná Studánka, tam zklamání ze zkaženě páchnoucí a obdobně chutnající desítky a nadto z chuťově nezajímavé dvanáctky, naopak potěšení z toho, že jsem zde na vlastní oči zažil část varného procesu, že jsem zde sehnal nějaký ten suvenýr pro sebe i kolegy z našeho klubu, no a po dvou hodinách cesta na vlakové nádraží a poté zpátky ku Praze. V plánu byl sice ještě Vendelín, žel z časových důvodů to neklaplo. Kdyby byl všední den a autobusy nejezdily jednou za dvě hodiny, asi bychom to i stihli, ale riskovat, že se pak domů dostaneme až kolem půlnoci, za to nám to nestálo. Tak snad někdy příště.

Ještě pár hodin a nová várka bude na světě
Ještě pár hodin a nová várka bude na světě

Další foto z výše popisované výstavy naleznete zde. A jestli jsem vás tímto článkem i přes menší kritiku k návštěvě Liberce zlákal, počítejte s tím, že v muzeu platí zákaz focení. Dle jedné z tamních pracovnic prý kvůli tomu, že by blesk mohl spustit alarm, ale osobně si myslím, že je za tím něco jiného. Možná obrana proti tomu, aby se fotky z výstavy bez povolení neobjevily v nějaké pivní publikaci, jak bývá občas zvykem, ale možná i něco jiného...


Autor je pivním turistou, sběratelem pivních suvenýrů a členem KSPS Praha o.s.
KSPS Praha


[Marek Kamlar] [Zobrazeno 9265x] [5. duben 2011]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 10] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Miloš Kotrba

neděle, 17. duben 2011
01:18

Zdraví kolegy pivníky.Výstavu jsem sice ještě neviděl,takže zatím jenom věcnou poznámku.Pokud má někdo výstavu zaměřenou na materiály před rokem 48,nevnucujme na takovou výstavu věci mladších ročníků.Já sám jsem několik výstav končících rokem 48 udělal a vím,že je problém tyto "mladé věci" smysluplně zařadit do takové výstavy.A buďme rádi,že nekdo najde odvahu,čas a prostředky se s něčím takovým "poprat",a více chvalme než kritizujme.Doufám,že se do Liberce dostanu a budu si moct sám výstavu zhodnotit.M.Kotrba


napsal(a): Miloš Kotrba (Miloskotrba(a)centrum.cz) [Odpovědět]

Karel LBC

úterý, 12. duben 2011
23:53

Asi jsem psal komentář o této výstavě jako první, někde snad na pivo-pivo.cz nebo někde tam,a už tam jsem uváděl, že se jedná o velmi dekorativní výstavu bez výrazných odborných ambicí. Nevím, možná mám i trošku rád, když musím občas po něčem na výstavě pátrat, všimnout si věcí, o který víme jen my - sběratelé pivních krámů. Z článku mám ale pocit, že jsem asi byl na jiné výstavě. Částečně sdílím kritiku z některých komentářů , že obrazová část výstavy (myslím fotografie) jsou velmi malé, propagace skoro žádná, název nic moc říkající, některé popisky velmi stručné . Asi se výstava měla jmenovat Staré pivovarské cedule a lahve , ale já byl příjemně překvapen a spokojen s množstvím a kvalitou místních "pecek" (cedule Maffersdorfu - Vratislavic od roku 1880 do třicátých let 20. století, Frýdlantu, pivovarů okolo Turnova) i unikátních lahví od piva. Minimálně 10 pivovarských cedulí jsem nikdy neviděl (Unikátní cedule Budweiser Urquell cca 1895-1900 je úžasná, Společný pivovar v Plzni s rakousko-uherskou orlicí taky, Schlossbrauerei Friedlant nádherná, stará reklama na Vratislavické pivo - Maffersdorf zarámovaná sklem jako obraz do rámu - kolem roku 1900 mě dostala). V článku o výstavě jeho autor popisuje, co by tam dal on, ale vůbec nenapíše, co tam bylo. Oceňuji, že si muzeum nepomohlo žádnou novodobou replikou cedulí (některé papírové pivní tácky ve vitrinách však skutečně novotisky jsou, jsou z hrubšího kartonu). Pro nás to bylo osvěžující sobotní odpoledne při průletu světem piva. Sběratel starých pivních krámů může být exponáty v této koncentraci jen překvapen.
P.S. Perlička na závěr. Samozřejmě jsme to šli spláchnout. Do hospody U Kudrnáče, Ruprechtická ulice, Liberec. Byl jsem tam poprvé, na doporučení, a hospodský je náš člověk, pivař, který o tom dost ví. Nejen, že točí Svijany, což je v Liberci standart,ale je zásobován z německého pivovaru v Löbau a má v restauraci i sortiment tohoto pivovaru. Sice v lahvích, ale je to změna - Lauzitzer porter jahodový a malinový sice nemusím, ale Hefe-weizen je dobrá zkušenost.


napsal(a): Karel LBC [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
14:28


posted by: Inzerce

Reichenberger

pondělí, 11. duben 2011
14:38

Tak ohledně focení jsem si to zjišťoval v muzeu............v celém muzeu je zakázáno jakékoliv fotografování čehokoliv..........takže i pivní výstavy...........není to žádný pokyn majitele sbírky, ale letitý pokyn vedení muzea pro všechny návštěvníky.


napsal(a): Reichenberger [Odpovědět]

Malakin

pondělí, 11. duben 2011
15:03

Malakin

to Reichenberger: To jste nemusel zjišťovat, to bych vám řekl taky. Jednu samolepku s přeškrtnutým fotoaparátem totiž mají hned u pokladny a druhou zase na dveřích u vstupu do hlavního sálu.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Reichenberger

neděle, 24. duben 2011
16:33

to Malakin:

No tak to, jak je to s focením v muzeu, jste si měl zjistit hlavně vy, než jste napsal článek, z Vašeho článku vyplývá, že zákaz focení má mnoho tajemných důvodů, konspirujete, ale základní informaci, že je zakázáno fotit v celém muzeu, si nezjistíte. Prostě Malakin.


napsal(a): Reichenberger [Odpovědět]

Dan

pondělí, 11. duben 2011
01:39

Dan

Opravdu zvláštní zdůvodnění zákazu focení. :)
To znamená, že bez blesku fotit povoleno?
Já jsem se tam bohužel nedostal a po pravdě, trochu mně odradil ukradený název výstavy. Už to byl náznak, že výstava bude ušitá horkou jehlou.
Ale nebyl jsem, nemohu hodnotit. Díky Marku za reportáž.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Katerina

neděle, 10. duben 2011
21:23

Ahojky,nevím kdo jsi a co jsi zač,ale chodíme tam s holkama.Ze začátku nevychytaný,ale tet super!!Když ti tak nechutnalo, proč tři piva???? Bud jsi Pražskej Magor nebo neznalej pivař,VYBER SI!!!!Asi jsi divnej,konečně pořádný pivo,ale ty znáš asi jen to ředěný-chápu.Jinak každýho volba,zkuste a srovnejte.


napsal(a): Katerina (lilakatka(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Reichenberger

pátek, 8. duben 2011
15:17

Mě se výstava líbila ..... jako liberečák jsem ocenil vitrinu lahví z libereckých stáčíren , lahve ze Źitavy, nádhernou 100 let starou stáčečku piva a stejně starý dřevený hospodský štít z nejznámější liberecké hospody Plzeňka. Výroku "množství cedulí ani tak moc nevadí" nerozumím, jezdím po pivovarských výstavách 20 let, ale nikde jsem jich tolik pohromadě neviděl (bohužel smaltované cedule se za ta skla asi nevejdou, jsou zde jenom tlačené plechy a kartony......smalty trošku chybí. Výtka, že si nikdo nevšiml stejného data založení pivovarů ve Svijanech a na Hrubé Skále neobstojí, já tam četl (a to jsem nevěděl) , že právě z konkurenčních důvodů byl hruboskalský pivovar vydáván za o 4 roky starší než ve skutečnosti byl. Pivní suvenýry po roce 1948 nemají v muzeu co dělat. Pivní lahve v tomto množství ocení jen sběratelé, pro laiky je jich asi opravdu moc, jsou zde mezi relativně běžnými lahvemi zastrčené i unikáty, sběratelé vědí :). Moje největší výtka se týká velikosti fotografií z pivovarů - formát A4 na stěně v místnosti o velikosti 150m2 vypadá jako miniatura, fotografie mohly být klidně 4x větší a mělo jich být více, muzeum mělo prohrabat svůj archiv. Patnáct minut tu možná stráví laik, jako sběratel jsem zde byl mnohem déle. Ještě jedna výtka...........škoda, že není k výstavě vydána brožura s vyobrazením cedulí, určitě by to stálo za to. Muzeum zakazuje focení........popravdě stejně se to leskne, je to za sklem :):):).


napsal(a): Reichenberger [Odpovědět]

Malakin

pondělí, 11. duben 2011
10:02

Malakin

to Dan: Tak on ten název nebude ukradený, spíš jenom přišel autorům jako první na mysl a už je nenapadlo zagooglovat, jestli už to náhodou někdo někde nepoužil. Focení bez blesku samozřejmě taky nepřipadá v úvahu.

to Katerina: Jelikož se v článku o třech pivech nikde nezmiňuju, předpokládám, že jste se spletla a zareagovala omylem. Pokud ano, měla byste požádat Chodyho, aby váš příspěvek přesunul tam, kam patří, aby tady zbytečně nemátl.

to Reichenberger:

Ad stáčečka: Jo, taky se mi líbila.

Ad množství cedulí ani tak moc nevadí: Tou větou jsem chtěl říci, že ne vždycky to musí být o kvantitě. Ale to je podle mě jasné přímo z textu a není třeba to ještě nějak blíže rozvádět. Jinak tolik cedulí jsem taky nikde jinde neviděl, maximálně v zájezdní restauraci v Kostelci nad Č. lesy, to je ale něco jiného, tam jde o stálou expozici.

Ad Pivní suvenýry po roce 1948 nemají v muzeu co dělat: S tím nesouhlasím. I novější suvenýry mohou být sběratelsky zajímavé, někdy mnohem víc než třeba něco 100 let starého. Navíc výstavy se nedělají jenom pro sběratele a odborníky, ale také pro laiky, a ty lze oslovit hlavně tím, že se jim nabídne něco, co sami pamatují, s čím se dříve setkávali den co den.

Ad zákaz focení: V tom odlesku máte pravdu jenom částečně. Horní části panelů se možná lesknou, ovšem dolní již ne. Ať už je to ale tak či onak, ten zákaz nechápu. Třeba naše (zábřežské) muzeum to má ošetřeno textem "Fotografování pro soukromé účely je ve všech objektech povoleno bezplatně, natáčení v objektech je možné pouze se svolením vedení muzea", což je podle mě zcela dostačující.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Henri

pondělí, 11. duben 2011
10:17

Henri

to Malakin: Úžasná sbírka cedulí, asi větší nežli v Kostelci, je ve svérázném Hostinci Zátiší v Hájku, kde je na čepu i pivo z nedaleké Chýně.


napsal(a): Henri [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI