Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Zběžný pivní průzkum v Moravskoslezském kraji


Zběžný pivní průzkum v Moravskoslezském kraji

Zběžný pivní průzkum v Moravskoslezském kraji

No jo, nové minipivovary, to zas budou hromady vařené zeleniny v kýblech kvasnic zalitých svařeným mlíkem... Nakonec se ale ukázalo, že slušná kvalita převládá. Článek obsahuje i krátký rozhovor s pivovarníkem z jednoho z nejmladších pivovarů v kraji.

Během dovolené v severovýchodní partii Beskyd se nám podařilo nasbírat mnoho pivních dojmů a „zářezů“. Zažili jsme hodně radosti z objevování nového i radosti z nacházení kvality.

Doba se zrychluje, pivovarů přibývá a beze zbytku to platí i v Moravskoslezském kraji. Co s tím? Pokusili jsme se aspoň trochu přizpůsobit trendu a být také rychlí. Proto tedy průzkum jen zběžný, nikoli důkladný. Jak si tu zběžnost představit? Většina našich návštěv pivovarů a ochutnávek probíhala podle následujícího schématu: 1) zadání adresy podniku do navigace, 2) dojezd autem na místo, 3) objednání malého ležáku pro manželku, 4) jeden degustační lok pro mě jakožto řidiče a konečně 5) rozhodnutí, zda má smysl kupovat si pivo s sebou.

Podařilo se nám takto „odebrat vzorky“ od 16 pivovarů, z toho se téměř u všech jednalo o naši premiéru. Ještě bych měl dodat, že jsme dovolenou nechtěli věnovat jen objevování piva, takže se schéma 1 až 5 většinou odehrávalo jako doplněk cest z důležitějších cílů. Čili jsme toho hodně vynechali, aby nám dovolená nepřerostla v honbu za něčím.

Ano, doba se zrychluje. Proto těm, kterým se nechce o tom všem číst, přikládám odkaz na turbočlánek, stručně shrnující naše dojmy. Ten funguje zároveň i jako příloha tohohle článku, aby toho nebylo moc. Na několik dílů by mě to nebavilo psát a asi ani číst.

Začneme tím horším

Nejmíň nám chutnalo pivo z minipivovaru Radas ve Stříteži. Pivovar se nachází u hlavního tahu v těsné blízkosti vlakové zastávky. A už na první pohled je jasné, že majitel má specifický vkus a umí jej dostatečně dát na odiv. Však vidíte na obrázku. Jen jsem se rychle zastavil na nákup z ledničky. V nabídce byl 11% a 12% světlý ležák, polotmavá čtrnáctka a nějaké pivní ochuceniny. Zde se naplno projevil jeden ze zásadních problémů stáčení piva minipivovary do PET lahví – ty lahve jsou totiž často moc velké. Takže si někdy v litrové lahvi odnesete a draze zaplatíte zbytečných nebo dokonce nepoužitelných 900 mililitrů. Tady to tak dramatické nebylo, ale celý litr a půl byl přece jenom moc. Jedno pivo a kousek se, byť bez pochutnání, vypít dalo.

Postřižinská romantika ve Stříteži
Postřižinská romantika ve Stříteži

Výčepy Radase byly tu a tam k vidění, takže se jim to asi daří prodávat a své zákazníky si to najde.

Nijak zvlášť nenadchlo ani pivo z Třince nebo Štramberka. Ve Štramberku si ale snadno můžou dovolit nabízet horší průměr – vzhledem k mimořádně atraktivnímu umístění si k nim lidé cestu vždycky najdou.

Pivovar v Třinci - Karpentné
Pivovar v Třinci - Karpentné

Použitelný průměr

Vypitelné průměrné pivo jsme našli třeba ve Vratimově v pivovaru Brabčák. Proč jsme navštívili zrovna vratimovský pivovar? To jsme se tak se ženou po otevření Pivního.infa na stránce s pivovary MS kraje chvíli dohadovali, který z pivovarů má nejhnusnější logo. Nakonec mě přehlasovala, vratimovský Brabčák zvítězil nad Podhorským pivovarem Frýdlant nad Ostravicí a další cíl byl na světě. Tamní hospoda se mi líbila, byla taková pěkně zašlá. Vcelku svéráz, jedná se o nějaký bývalý výčep Budvaru. Na čepu světlá jedenáctka, extra hořká světlá třináctka, medové pivo a něco polotmavého. Pivo na místě bylo pitelné, jen škoda toho rozbíjení při čepování. Ach jo – trvá to děsně dlouho a výsledná kvalita je té době nepřímo úměrná.

Výčep vratimovského Brabčáka
Výčep vratimovského Brabčáka

Ještě lepší

Lepší než ve Vratimově to bylo třeba ve Frýdku-Místku. Pivovar Morava, nacházející se v Místku na sídlišti (takže už ne ve Slezsku, ale na Moravě), ve svém rozlehlém lokále nabízí slušný pivní standard, alespoň co se ležáku týče (víc jsme neochutnali). Strávit tam večer by nemuselo být marné. Zaujala mě nabídka piva filtrovaného (Velká Morava) i nefiltrovaného (Morava), kdy filtrovaná verze vyšla na 24 Kč, tedy byla o tři koruny levnější než pivo nefiltrované.

Víc než v Moravě nám chutnalo ve Vyšních Lhotách v pivovaru Kohutka. Tady jsme si vlastně poprvé za celou dovolenou úlevně oddechli s tím, že to s pivem v Beskydech nakonec nebude tak zlé. Pěkná hospoda s pivovarem, na kterou narazíte zcela mimo vlastní Vyšní Lhoty při sestupu z Prašivé, nabízela světlou dvanáctku, extra hořkou jedenáctku a polotmavou třináctku. Tamní ležáky už můžou hrát i mezikrajskou ligu.

Restaurace Kohutka
Restaurace Kohutka

Na vrchol

První přiblížení k vrcholu nám umožnila návštěva minipivovaru v Ostravě – Zábřehu. Zámecký pivovar představoval útěšný ostrov na jednom z ostravských sídlišť a u jeho výtečného ležáku Pikard bych se chtěl někdy zdržet trochu déle.

Co se ležáku týče, tak vůbec nejlépe hodnotíme Karvinou, Karvinou, Karvinou a Kopřivnici. Ta Karviná, to je město! Na jeho území fungují tři pivovary. Z nich tři třetiny nám nabídly ležák, za kterým se rád budu vracet. Tak třeba Karvinský pivovar Larische. Od ležáku chci, aby se především dobře pil, byl chuťově čistý, plný, osvěžující, aspoň trochu zajímavý, ale aby z něj zároveň nic příliš nevyčuhovalo... No, zní to skoro jako kdybych poptával zkušenou pannu, ale ležák od Larische se ve dni naší návštěvy tomu čistému a přesto zajímavému pivu dost blížil.

Nebo Albrechtický pivovar. Tak trochu hůř dostupná záležitost, neboť svůj vlastní výčep nemají, pivo lze koupit po domluvě na místě, nebo navštívit některý z podniků uvedený na jejich webu. Navíc trochu mate název - Albrechtický pivovar, který se ale nachází v Karviné. Víc se o něm můžete dozvědět v rozhovoru s tamním pivovarníkem Lukaszem Niemcem na konci článku. My jsme ochutnali jejich jedenáctku a dvanáctku v Českém Těšíně v klubu Dziupla, právě na základě doporučení jejich webu.

Kvůli ochutnání piva jsme vlezli i do téhle Dziuply
Kvůli ochutnání piva jsme vlezli i do téhle Dziuply

Nejdřív jsme se lekli, kam jsme to vlezli – sklepní prostory, úplně prázdno (bylo odpoledne), duněla tam hudba, posezení poskládané ze všech možných židlí, křesel, gaučů, šicích strojů... Ti mlaďoši u vstupu do klubu se možná taky trochu lekli, kdo to k nim zabloudil. Po rozkoukání a ochutnání piva naše rozpaky zmizely. Hudba se vlastně docela dala, zaujala knihovnička s českou i polskou literaturou, chládek byl příjemný a do odjezdu vlaku času dost. V klidu jsme tak mohli spočinout u piva. Oba ležáky byly chmelenější (jako že opravdu výrazně hořčí), hutné a velmi dobře pitelné. Ještě k tomu podniku - až doma jsem zjistil, že jsme zavítali do klubu Sdružení polské mládeže v České Republice.

Do třetice Karviná, tento pivní Triglav kraje. V historickém centru zvaném Fryštát se nachází velmi doporučeníhodný Městský karvinský pivovar. Tamní světlá jedenáctka nám dala zapomenout na všechna rozpačitější piva, co jsme během týdne potkali.

Pivovar ve Fryštátu, historickém centru Karviné
Pivovar ve Fryštátu, historickém centru Karviné

Poslední pivní vrchol jsme zdolali v Kopřivnici cestou do Štramberka. V tamním minipivovaru Polivar tou dobou pod názvem Poležák nabízeli polaskání echt dobrým 12% ležákem. Bez zaváhání doporučuji. Nový moderní podnik, pivovar postavený firmou Czech Brewmasters, zajímavá kuchyně, bezchybná obsluha, do řeči jsme se mohli dát se sympatickým panem sládkem zrovna pracujícím na díle, k tomu lahodný ležák – jo, ten už jsem vlastně zmiňoval. 12% světlý Polivar ve formě, jakou jsme zažili koncem srpna 2015, by se měl čepovat na seminářích pro začínající minipivovarníky (spolu s něčím z opačného kvalitativního konce).

Polivar v Kopřivnici
Polivar v Kopřivnici

Shrnutí

Z 16 ochutnaných minipivovarů Moravskoslezského kraje jsme v srpnu 2015 nenarazili na nic vyloženě odporného. Naopak jsme potkali několik skvělých ležáků, které můžeme jmenovat jako příklad toho lepšího, co naše minipivovary produkují. Po období jisté skepse se mi tak zase jednou zdá, že minipivovary můžou znamenat naději na zachování kvality českého ležáku.


Mé žádosti o krátký rozhovor ochotně vyhověl pan Lukasz Niemiec, reprezentující Albrechtický pivovar, toho času sídlící v Karviné.

Kdo za albrechtickým pivovarem stojí? Tedy – kdo jste?

Jsme dva kamarádi, milovníci piva, kteří začali asi od roku 2010 vařit pivo v domácích podmínkách. Při vaření jsme zjistili, že toho více vypijeme než uvaříme a proto jsme začali várky zvětšovat. Se zvětšením varny a tanků jsme byli nuceni opustit naše domácí sklepy v Albrechticích a přestěhovat se do průmyslového areálu v Karviné.

Proto Albrechtický pivovar a nachází se prozatím v Karviné. Protože jsme albrechtičtí patrioti je naší snahou přesunout pivovar zpět do Albrechtic a podpořit v obci kulturní dění a turistický ruch. Bohužel se zatím nedaří sehnat vhodné prostory a to i přes mnohá jednání s vedením obce, které na existenci resp. podporu místního pivovaru nemá jednotný názor. Snad se vše v dohledné době podaří.

Jak byste popsal pivní scénu vašeho kraje očima člověka, který se na ní pohybuje?

Než se nám povedlo vše zlegalizovat a dotáhnout do stavu, kdy jsme byli schopni toho navařit více, vzniklo v okolí mnoho pivovarů (do té doby zde byl pouze Koníček, Skřečoňský žabák a něco v Ostravě). Pivovary vznikly především v restauracích, kde si pivko uvaří a ihned vyčepuje. My jsme v podstatě jedineční v tom, že jsme vznikli transformací z homebrewingu a tudíž restauraci zatím nemáme. V plánu je ale určitě vybudovaní degustačního šenku přímo v nových prostorech v Albrechticích.

Hraje nějakou roli ve vašem podnikání blízkost Polska? Sledujete tamní pivní scénu?

Ano, já se hlásím k polské národnostní menšině v ČR a bedlivě sleduji, co se děje v Polsku. Pokud se nic nezmění, tak na jaře budu pomáhat s rozjezdem jednoho minipivovaru v Polsku. Hodně polských pivních turistů nás navštěvuje a kupuje si pivo nebo si chce u nás navařit celou várku dle vlastního receptu (převážně se jedná o silnější piva typu ALE a IPA).

Připadá mi, že váš pivovar patří mezi ty progresivnější - jak šíří pivních stylů, tak třeba i designem etiket. Je to proto, že vidíte díru na trhu, nebo si děláte radost?

Chceme lidem v našem kraji ukázat, že existují i jiné pivní styly než náš český ležák. Jde to pomalu, ale určitá část mladých lidi a piva znalých má radost že můžou ochutnat i jiná pivka. Bohužel je tu drtivá většina, která aniž by ochutnala bude tvrdit, že Radegast je Radegast a přes to vlak nejede. Šíře stylů je samozřejmě určována také potřebami zákazníků.

Ohledně etiket. Chceme se prezentovat jako nový moderní, řemeslný pivovar a odlišit se od klasických pivních etiket. Preferujeme jednoduchý čistý styl. Dlouhou dobu nám trvalo najít toho správného grafika, který vnese do grafiky více kreativity.

Na jakém zařízení vyrábíte pivo a kdo vám pivovar postavil?

Máme 2,5 hl varnu ze starého varného kotle, který jsme lehce upravili. Scezovací a vířivou káď, dle našeho návrhu, nám sesvařoval kolega vlastnící firmu zabývající se svařováním nerezi. Taktéž 5 ks ležáckých tanků, každý o objemu 500 litrů. Celý varný proces probíhá manuálně, krom dvou elektronických teplotních čidel je vše ruční práce.

Kdo u vás vaří pivo, jaké má zkušenosti?

Pivo vařím převážně já. Ale se vším okolo pivovaru jako je nákup surovin, marketing a prodej piva mi pomáhá kamarád Radovan Klimsza ve svém volném čase a prozatím bez nároku na finanční honorář. (dostává deputát :)). Zkušenosti mám z homebreweringu, chytrých pivovarských knížek a skript. Samozřejmostí jsou různá setkání a konzultace mezi místními sládky.

Děkuji za rozhovor a přeji vašemu pivovarnictví mnoho zdaru, ať už v Karviné nebo v Albrechticích.



[Jiří ] [Zobrazeno 5682x] [3. září 2015]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 9] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Kanar

sobota, 10. říjen 2015
16:53

Nejlepší pivovary v kraji jsou Ostravický pivovárek a Qásek z Ostravy.Za zmínku jistě taky stojí Krmelínské pivo.


napsal(a): Kanar [Odpovědět]

girese

středa, 7. říjen 2015
20:30

Davam za jedna! I my u nás na Jižní Moravě máme echt zajímavé kousky - třeba Hauskrechta!


napsal(a): girese (girese(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
10:39


posted by: Inzerce

Pepa

čtvrtek, 3. září 2015
22:30

pepa

Chybí mi pivovar http://www.pivovarkonicek.cz/ dle mého názoru nejlepší v kraji.Když už jsi byl na Kohůtce tak to bylo při cestě.


napsal(a): Pepa [Odpovědět]

Roman Holoubek

pátek, 4. září 2015
07:36

Roman Holoubek

Pepa: Pepo, Jirka ho navštívil a píše o něm, ale jen v Turbočlánku zde: http://pivni.info/blok/14811-turboclanek-zbezny-pivni-pruzkum-moravskoslezskeho-kraje.html


Pivař Petr

pátek, 4. září 2015
10:53

Pivař Petr

Pepa:

Moc hezký a opravdu objemný a zároveň i objevný článek !
Já Beskydy zmapoval před dvěma roky a zážitky popsal v článku Beskydský pivní maraton.
Od té doby se hodně změnilo a počet pivovarů opět poskočil.
Souhlasím s názorem Pepy, že nejlepší pivo mají u Koníčka.
Naopak nejméně mě oslovilo pivo z prostředí podnikatelského baroka ve Stříteži.
Díky za článek a někdy rád doladím chybějící pivovary v mém deníčku.


jiri.kana

pátek, 4. září 2015
14:44

jiri.kana

Pepa:S Koníčkem jsme strávili dva pěkné beskydské večery v hospodě Na konečné v obci Řeka (v pivovaru - kde si na nezájem lidí ani přes polohu trochu bokem opravdu stěžovat nemohli - jsem se jen stavil pro lahvové). Sedělo se u něj dobře, bylo to takové "přívětivé" pivko co lehce klouzalo do krku. Na náš vkus bylo poněkud méně chmelené, možná proto tu postrádáte nadšené hodnocení svého favorita.

Vojkovice zmiňuji jen v příloze, aby mi ten článek ještě víc nenabobtnal.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

hroch

čtvrtek, 3. září 2015
13:42

hroch

Pěkný článek a od Romana úžasný nápad. Přídávám se na stranu ochotných ochutnávačů na dovolené, když Jirka tak rád řídí vůz mezi pivovary. Já osobně radši tiše po nocích pláču nad tím, co všechno se dalo navštívit, ale to dobrovolné trápení koukat na pípu u nealko nápoje, zvládnu vydržet jen několikrát měsíčně či spíše ročně, ale určitě ne několikrát denně.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Roman Holoubek

čtvrtek, 3. září 2015
13:24

Roman Holoubek

Krásná dovolená, Jirko, nechceš mne vzít příště místo manželky? Ochutnávat umím také, když ty budeš řídit a já pít, bude to opravdu krásná dovolená :-)

PS: Turbočlánek - skvělý nápad - doporučuju Chody, aby byl povinností u každého dlouhého článku - palec nahoru.


pechi

čtvrtek, 3. září 2015
10:35

pechi

Jirko, slušná práce!


napsal(a): pechi [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI