Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Posvícenecký žitný speciál s černým flórem


Posvícenecký žitný speciál s černým flórem

Posvícenecký žitný speciál s černým flórem [p936]

Vladimírův poslední speciál

Pravidelně již od roku 2011, kdy byla obnovena slavnost Posvícení v Úněticích, tak i letos uvařil na tuto příležitost Únětický pivovar svůj netradiční posvícenecký speciál – žitnou polotmavou 11,5° podle speciální receptury. „Únětické žitné je připravené z plzeňského, vysoce kvalitního sladu a ze dvou druhů žitného sladu z bavorské sladovny Weyermann. Je mírně tmavší barvy než klasický ležák, s bohatou pěnou. Koncentrace mladiny okolo 11,5% zaručuje oproti „silným“ pivům dobrou pitelnost. Žitný slad dává pivu mírně hrubou chuť, spojenou s lehce chmelovým dozníváním.“ Tolik z oficiální charakteristiky piva.

Sud naražen
Sud naražen

Posvícení je spojováno s dobrou zábavou, dobrým jídlem i pitím. Nejinak to bývalo i v letech minulých v Úněticích. Letos však zde bylo veselí poněkud odsunuto do pozadí. Přesně týden před touto akcí zemřel vrchní sládek pivovaru, pan ing. Vladimír Černohorský, oslavy se tak nesly ve znamení vzpomínek na tohoto vynikajícího pivního odborníka, dobrého člověka a kamaráda. Tablo Vláďových fotek s černou trikolórou, umístěné hned vedle sudu, který on vždy slavnostně narážel, krátké projevy majitelů i sládka pivovaru, pivní píseň zahraná panem starostou na ukulele, to vše přispělo k uctění jeho památky.

Na Vláďu!
Na Vláďu!

A nakonec slavnostní naražení „Vladimírova posledního speciálu“. Účast byla hojná - a zatímco dospělí zavzpomínali na Vláďu a připili si jeho pivem, děti si užívaly v dětském koutku her a zábavy. Tady smutek ještě neměl své místo. V průběhu dne byla na pořadu třeba soutěž o Nejlepší koláč, jenom večerní taneční zábava byla z pietních důvodu přesunuta z pivovarské stodoly do místní sokolovny.

Diváci poslouchající
Diváci poslouchající

Velmi mne dojal výrok jednoho milovníka dobrého piva, pronesený jako poctu Vláďovi: „Vláďo, až se tam nahoře všichni sejdeme, tak doufám, že nám uvaříš něco dobrého.“ I já doufám.


Další fotografie naleznete zde...



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 4707x] [16. srpen 2015]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI