Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Reportáž z 1. vložené soutěže První pivní extraligy v r. 2015


Reportáž z 1. vložené soutěže První pivní extraligy v r. 2015

Reportáž z 1. vložené soutěže První pivní extraligy v r. 2015

Letní vložené soutěže První pivní extraligy jsou vždycky trochu rozpustilé, radostné a občerstvující. Že však ta letošní první „vloženka“ bude až takový zážitek, nepředpokládali ani ti největší optimisté.

Její přípravy obestírala rouška tajemna, takže degustátoři se vlastně nikdy nedozvěděli, co se bude ochutnávat. Vzhledem k datu jejího konání, 14. července, ji nazval její autor a prezident První pivní extraligy Ladislav Jakl poněkud pýthicky degustací „Bastillovou“. Výběr vzorků a jejich konzumaci přítomnými porotci však zdaleka pochmurnou stavbu, ani tragické události po ní následující, nepřipomínaly.

Degustátoři
Degustátoři

Jak postupně vycházelo najevo, vzorky byly sestaveny ze svrchně kvašených Ale české výroby, v různé síle a provedení, kdy se nehodnotilo ani tak srovnání senzorických kritérií, ale prostě jejich pitelnost a lahodnost. Na rozdíl od velmi komorního, až internátního prostředí standardních degustací se prostorami Bejčkovy První Pivní tramwaye na Spořilově nesly od samého počátku degustace výkřiky chvály, obdivu a uspokojení. Decentně upité vzorky, které jindy zůstávají po degustaci na stole, vystřídalo nekonečné množství dochutnávání, neboli tzv. „přelizů“, a na konci většinou beznadějně prázdné skleničky. Zbytek vzorků se dopíjel i po skončení ochutnávky a následném vyhlášení pořadí.

I když v této soutěži zase až tak dalece o výsledky nešlo, je jistě důležité informovat veřejnost, který z letních ejlů měl u poroty největší úspěch. Vítězové byli vlastně tři se shodným počtem bodů a dělené bylo (i když s určitým odstupem za medailovými pozicemi) i čtvrté a páté místo. Jak to tedy dopadlo?

PořadíNázevPivovarStylObj.alk.Počet bodů
1.-3.Clock APAClock PotštejnAmerican Pale Ale5%22
Vratislavický AleKonrad Vratislaviceneuvedeno7%22
Mazák 11Mazák Dolní BojanovicePale Ale4,3%22
4.-5.Summer AlePermon SokolovAmerican Pale Ale4,1%24
Albrecht 15Zámecký FrýdlantIndia Pale Ale6%24
6.Apollo GalaxyMatuška BroumyPale Ale5,5%25
7.Bohemian AleBernard HumpolecStrong Triple Ale8,2%26
8.Albert 12Podklášterní TřebíčAle4,9%28
9.Kocour AleKocour VarnsdorfPale Ale4,5%29
10.Primátor EPAPrimátor NáchodEnglish Pale Ale5%34
11.Chomout AAAChomout OlomoucAmerican Amber Ale5,3%35

Jak je vidět z výsledků, úroveň byla velmi vysoká a i přesto, že někteří porotci byli poněkud přísnější, prvních devět piv mělo hodnocení v rozsahu „velmi dobré“ až „dobré“ a pouze dvě piva byla hodnocena jako „průměrná“. Členové Extraligy se shodli na tom, že dlouho nepamatují takhle příjemnou degustaci, jejíž příčinou budou pravděpodobně blížící se volby vedení jejich občanského sdružení, kde se bude o post prezidenta opět ucházet právě autor soutěže.

V pozadí je pořadí
V pozadí je pořadí

O tom, jakou nádherně výbušnou směs a nedostižnou invenci dokáže ve fotografovi vyvolat kombinace svrchně kvašených piv, krásná pivonoška a asistentka soutěže, letní bouřková atmosféra a konečná tramvají na Spořilově, svědčí i mimořádná sada fotografií z aktu vyhlášení vítězů, jehož se účastnila i jedna tramvaj a její vlakvedoucí. První pivní extraliga mašinfírovi tímto znovu děkuje za laskavé svolení k zahrnutí tohoto jinak nepříliš romantického dopravního prostředku do vítězné fotosérie.



[Petr Markvart] [Zobrazeno 5853x] [21. červenec 2015]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI