Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Dudácká Odyssea


Dudácká Odyssea

Dudácká Odyssea [p222]

Pivovarská pouť ve Strakonicích pro mne není nijak neznámá, účastnil jsem se už několika ročníků. Pamatuji si, jak v Podskalí soutěžila i moje děcka o cenu dráčka Podskaláčka (než se našel jeden stěžovatel z Brna). Ostatně nechápu, co vede onen "sluníčkový" lid montovat se jiným do života. Pamatuju se, že kdysi zde býval na čepu převážně jeden druh strakonického piva a také, že akce kdysi končívala již v brzkých večerních hodinách. Musím ale přiznat, že v posledních letech jsem strakonický pivovárek na březích řeky Otavy poněkud zanedbával. Letos tedy bylo nasnadě to napravit.

Vjezd k pivovaru
Vjezd k pivovaru

Do Strakonic dorážíme až po dvacáté hodiny večerní. Malá procházka do Podskalí, které zčásti lemuje strakonický pivovar, na jehož fasádě se skví nápis Dudák Pivovar Nektar, což evokuje vzpomínku na někdejší hlavní značku. Ta ale byla zprofanována jednou posměšnou říkankou, která bohužel žije dále, i když strakonické pivo je již úplně někde jinde. Program zde už veškerý žádný, i když nějaký ten výčep je ještě funkční. Včetně stánku u vrat do ležáckého sklepa, kde tečou nefiltrovaná piva a umístění snad tak má evokovat, že pivo je čepováno přímo z ležáckých tanků.

Tady si dáte nefiltrované
Tady si dáte nefiltrované

Večerní program je tak soustředěn na prostor mezi pivovarskou bránou a lávkou přes řeku Otavu a na nádvoří pivovaru. U lávky najdete podvalník se Škodou 100, z jejíhož kufru jsou vyvedeny výčepní kohouty a čepuje se zde pivo eMBéčko, které bude zřejmě jen převlečený Dudák, když má povoleno se tu prezentovat. Na tomto plácku je plno stánků s pivem i s různým jiným občerstvením. Na kamionovém návěsu zrovna hraje kapela Parovod různé skladby našeho i světového rocku. Procházka do Podskalí je jistě příjemná i když se zde nic nekoná, občerstvit se můžete v Pivovarské prodejně nebo dále v restauraci Zavadilka.

Výčepní škodovka
Výčepní škodovka

Hlavní dění je dnes ale soustředěno na pivovarském nádvoří, které je lemováno výčepy s rozličnými strakonickými pivy. Myslím, že na čepu byla veškerá produkce - Švanda, Blateňák, Dudák 11, Otavský zlatý, Volyňský Královák, Premium, Král šumavy, Klostermann i grepový Zlaťák. Zapomněl jsem na něco?

Degustovna, výstavní síň určená pro návštěvníky pivovaru je dnes zavřená, resp. je na dveřích cedulka "uzavřená společnost". Myslím, že pivovarské slavnosti by mohli obsahovat i exkurze do pivovaru, a zde třeba také možnost nakouknutí do nové degustovny, a ne jen hudební produkci a pivo?!

Degustovna zavřena
Degustovna zavřena

Na pódiu právě dohrává kapela Hamr, která je naživo docela fajn podívaná. Ale to už se na desátou hodinu večerní připravuje hlavní program, plzeňská rocková legenda - Odyssea classic (kvůli které jsme krom piva tady). Na tričkách realizačního týmu se můžeme dočíst, že hraje již 42 let. Pár minut po desáté produkce začíná a "odýs" hraje všechny staré dobré fláky. Škoda jen, že asi po půl hodině přichází průtrž mračen a bouřka. Naštěstí je možno se schovat v přístřešku pro prázdné sudy, který je stranou vedle pódia.

Odyssea
Odyssea

Strakonický pivovar se mi v posledních letech jevil jako dobře namazané soustrojí - pivo bylo výborné, investice do technologie dávaly tušit, že to vedení s rozvojem pivovaru myslí opravdu vážně. Otěže třímající dvojice - ředitel pan Tůma a sládek paní Dáša Vlková - byla pro mne stabilizačním prvkem a zárukou bezvadného chodu společnosti. Nicméně asi ne náhodou po volbách do místních zastupitelstev se objevuje kauza chybějících vratných obalů a hned na to je odvolán pan ředitel. Nějakou dobu po něm odchází, prý po vzájemné dohodě, i sládek pivovaru. Zajímavé je, že informace o vyšetřování chybějících obalů jsou veškeré žádné :(

Na nádvoří
Na nádvoří

Mám z toho všeho smíšené pocity. Zdá se mi, že kauza byla uměle vyvolána, aby se majitel - město - zbavil obou postav a dosadil za ně své koně. Ale je to jen takový můj dojem. Nebo jde o něco víc, vždyť otázka prodeje se nad strakonickým pivovarem vznáší jako damoklův meč. V současnosti má pivovar nového ředitele i sládka. Sládek, pan Dušan Krankus, se nechal slyšet, že portfolium je moc široké, takže se dá očekávat osekání sortimentu. Uvidíme do budoucna, zda se bude držet osvědčených receptů, nebo překope chuť (či i technologii) podle svého. Zda k lepšímu nebo horšímu, to ukáže čas. Třeba za rok to zkontrolujme opět na Pivovarské pouti.

Nashledanou ve Strakonicích
Nashledanou ve Strakonicích

Přeju pivovaru, aby se mu dařilo alespoň stejně jako doposud. Aby se nedostal do spárů nadnárodních (nebo i českých) pivovarských skupin. Aby dělal radost hlavně svým štamgastům na jihu Čech.



[Richard Chodora] [Zobrazeno 5876x] [14. červenec 2015]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 2] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Azkaban

úterý, 21. červenec 2015
23:21

Dal sem si po delsi dobe toceneho Klostermanna a nestacil se divit, misto chutneho piva sem mel cosi fadniho bez chuti a vune, pivo za ktere by se nemuseli stydet snad ani na smichove, doufam ze toto neni novy smer kterym se chce novy sladek ubirat


napsal(a): Azkaban [Odpovědět]

Dwarf

pátek, 24. červenec 2015
21:34

Dwarf

Azkaban: troufám si tvrdit, že s dnešním pivem nemá nový sládek pranic společného...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI