Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Ruda; Sušice; Čepice


Ruda; Sušice; Čepice

Ruda; Sušice; Čepice [p1401]

V týdnu po plzeňském Freshfestivalu se vydávám na Železnou Rudu pro poslední várku ZHP - Zelenohorského piva. Proč poslední? Ne, na Rudě opravdu nepřestali vařit dobré pivo, ale bohužel vzdálenost mi neumožňovala mít zethápéčko v sortimentu častěji. Doprava se také musí promítnout do ceny a ekonomické zákony platí všude (pravda dají se různě deformovat). Tedy, abych se vydal pro pivo na Rudu, musím ho koupit tolik, aby byla cena dopravy na jedno pivo co nejmenší. Na druhou stranu musím být schopný toto množství také prodat cca do měsíce, což se někdy moc nedaří. Rozhodl jsem se tedy, že se porozhlédnu někde blíž. Věřte mi, že to nebylo snadné rozhodování.

Zpáteční cestu jsem si tentokráte naplánoval jinudy - zkusím poobědvat v Sušici. Kolem budoucího pivovárku jsem projížděl loni v pozdním létě, kdy zde finišovali přípravné práce. Dnes již Pivovar U Švelchů funguje v plné parádě, takže nic nebrání zaparkovat v Nuželické ulici.

Interiér v restauraci
Interiér v restauraci

Vcházím do lokálu, kde potkávám Janu, která je právě na cestě do Hartmanic. K obědu tedy poklábosím o nejen místním pivku se známou osobou. Restaurace je vkusně zařízena, vše zde ještě pomalu voní novotou, ale nevypadá to nijak neútulně, ba naopak. Místnosti vévodí měděná varná souprava, kde se od minulého roku vaří desítka Sušičák, Nuželický ležák 12°, Polotmavý speciál 12°, Tmavá Emilka 13° a Pšeničák 11°. Sušičákem pak lze nazvat všechna zdejší piva, je to taková zastřešovací značka, kterou naleznete na etiketách, skle a dalších materiálech. Piva jsou k dispozici nejen na čepu, ale i v lahvích - jak v provedení PET, tak 0,5l sklo.

Varna
Varna

Dávám k jídlu decku (řídím) místní desítky a musím uznat, že je výborná. Je dobře, že se na výčepní pivo nezapomíná a nebere se jen jako nutné zlo. Dále se musím spokojit s nealkoholickou verzí Svijan (Primátoru ?) v lahvi. Alespoň že tak, záplava Birellů i v pivně "lepších" restauracích je tristní.

Nebyla by to Jana, aby mne neseznámila s panem Švelchem, který zrovna pracuje na instalaci letní předzahrádky. Takže hurá na malou exkurzi do zákulisí pivovárku. Jak jsem již psal, varna se nachází v restauraci, ostatní technologie pak ve stavení na dvorku.

Kousek budovy pivovárku
Kousek budovy pivovárku

Zde se hotové pivo plní do sudů a z nich si ho můžete v restauraci vychutnat. Debatujeme s panem Švelchem o různých věcech - o možnostech distribuce, o účasti na různých pivních akcích apod. Je ještě plný dojmů z Pivního festu z Plzně a musím říct, že moc dobře o celé akci nemluví. On je asi rozdíl hodnotit akci - chvástat se - z marketingového hlediska a z pohledu účastníka, který je např. pod pokutou nucen zůstat po celou dobu konání, i když vidí, že setrvání je pro něj jen ztrátou času. Nehledě na dost velké částky, které musí účastník na takovýchto akcích platit za místo.

V rozhovoru
V rozhovoru

Pan Švelch se také zmiňuje o spolupráci jeho pivovárku s mistrem světa a olympijským medailistou Vávrou Hradílkem. Pan Hradílek společně s místním sládkem, panem Hajnem, uvařil vlastní várku sušického piva, pro které byly vytvořeny speciální etikety. Ty jsou určeny nejen k nalepení na pivní láhve, ale i jako suvenýr, jehož koupí přispějete na dobrou věc. Výtěžek z prodeje etiket bude věnován na konto BoženkaSMA.cz. Nyní jsou tyto etikety k zakoupení v pivovaru a v tabáku U Švelchů na sušickém náměstí. Další prodejní místa jistě brzy přibudou, poznáte je podle tohoto letáku. Sběratelům nebude problém etikety zaslat poštou.

Označení prodejního místa
Označení prodejního místa

Celkově se mi v minipivovaru moc líbilo, pivo dobré, oběd - hotovka také. Domů přinesená dvanáctka ve skle chutnala. Co víc si od takového podniku přát? Pro mne snad ještě to, že při cestě kolem nebude problém koupit nějaké to lahvové pivo do prodejny. Myslím, že cestou na Šumavu je malé či větší zastavení v pivovarské restauraci U Švelchů víceméně povinností.

Lahvová armáda
Lahvová armáda

Ze Sušice vede domů nejkratší cesta přes Horažďovice a mezi těmito dvěma městy se nachází i vesnička Čepice, která je známá zejména skleněnou sochou patrona sv. Jana Nepomuckého na mostě přes řeku Otavu. Pro nás pivaře začala být zajímavá letos na jaře, kdy se zde měl začít stavět nový pivovárek Patron. Na Freshfestivalu mi obsluhující personál nedal uspokující odpověď, kde se zatím pivo Patron vaří (prý někde v Praze), tak mne napadlo zavolat do Čepic, zda bych se mohl zastavit podívat, když už jedu kolem. Bohužel prý zrovna dnes správce odjel. Alespoň tedy otázka kde, že se Patron opravdu vaří? Neví ani tato styčná osoba, prý v nějakém pivovárku u Plzně. Sakra to to nikdo neví?

Prezentace na Freshfestivalu
Prezentace na Freshfestivalu

Začíná mi být tento projekt dost nesympatický. Sázím na nějaké vychcánky, kteří se chtějí přiživit na boomu minipivovarů tím, že přeetiketovávají jiné pivo a vymysleli si báchorku o budování nového pivovaru. Nicméně mělo mě trknout několik indicií, které jsem si dal dohromady až po obdržení omluvného mailu - 1) logo pivovaru nápadně připomíná vyobrazení gambrina; 2) množství sběratelského materiálu je na začínající podnik až moc velké; 3) mlžení ohledně původu piva; 4) pivo bylo na Freshfestivalu nejslabší (nechtěl jsem hned hanit začínající pivovarníky). Pozdě však bycha honiti. Že si bude nejprodávanější české pivo hrát na minipivovar mne opravdu nenapadlo...

Ale to už je čas vyrazit do Čižic, kde na mne čeká nové Zelenohorské pivo...



[Richard Chodora] [Zobrazeno 6889x] [21. červen 2015]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 2] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

AntiWeetek

neděle, 5. červenec 2015
06:10

AntiWeetek

Zdravím ze Šumavy, včera jsme byli po 5ti letech opět v Belvederu a opět spokojenost, měli 5 druhů piv, nejvíce mi chutnal Vídeňský ležák, mojí paní černé pivo (jak jinak) :)
a v pátek a sobotu 10. a 11.7. zde budou oslavy 8.výročí zahájení provozu tohoto minipivovárku


napsal(a): AntiWeetek [Odpovědět]

Jana

pondělí, 22. červen 2015
11:55

Jana

Inu, co bych pro Tebe neudělala. :D A já Ti hlavně děkuji za odvoz do mého cíle. Nemusela jsem čekat hodinu na bus (i když U Švelchů se čeká příjemně), ale hlavně jsi mi ušetřil dovozem až na místo pěší cestu do pěkného kopce.


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI